Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Epic fail "made in UK": «Κύριε Διοικητά μάλλον εισβάλαμε στην Ισπανία αλλά οι Ισπανοί δεν τόχουν ακόμη προσέξει»

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα πλέον χοντροκομένα hoaxes του Διαδικτύου ή ίσως σενάριο από κάποια κωμωδία του Λουί ντε Φινές, ωστόσο δεν πρόκειται παρά για ένα πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός και σίγουρα για μία από τις μεγαλύτερες γκάφες στις οποίες υπέπεσε ποτέ στρατιωτικό σώμα κάποιας χώρας, αν όχι και τη μεγαλύτερη.
Ο λόγος για το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας που το 2002 και στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης στην περιοχή, αντί να πραγματοποιήσει απόβαση στο βρετανικό τμήμα του Γιβραλτάρ, με μια διμοιρία βαριά οπλισμένων πεζοναυτών εισέβαλε σε παραλία της Ισπανίας! 
Η κυριολεκτικά απίστευτη αυτή ιστορία ήρθε στη δημοσιότητα (με αφορμή το Brexit και το μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε από την Ισπανία για το θέμα της κτήσης του Γιβραλτάρ), από τον Ναύαρχο ε.α. του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Λόρδο Γουέστ, ο οποίος και ηγείτο την εποχή εκείνη του Σώματος. 


Μιλώντας στο BBC, o Λόρδος Γουέστ αποκάλυψε πως τις ημέρες εκείνες, περίπου 30 πεζοναύτες οπλισμένοι με πολυβόλα 60mm και τυφέκια SA80, κατέβηκαν αστραπιαία από το αποβατικό σκάφος που τους μετέφερε και... έλαβαν θέσεις μάχης στις αμμουδιές της παραλίας του Σαν Φελίππε, της ισπανικής πόλης Λα Λίνεα. 

Ωστόσο, και παρά την... απολύτως επιτυχημένη απόβαση, άρχισαν να διαπιστώνουν πως κάτι δεν πάει καλά όταν, αντί να συναντήσουν βρετανούς συναδέλφους τους που σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης έπαιζαν τον ρόλο του εχθρού, συνάντησαν μονάχα έναν... ψαρά ο οποίος, παρότι ήταν ντόπιος Ισπανός, τους απάντησε με βρετανικό φλέγμα λέγοντάς τους πως «μάλλον βρίσκονται σε λάθος παραλία». 

«Δεν θα μπορούσα να πω πως ήταν και η καλύτερη ημέρα της ζωής μου» είπε ο Ναύαρχος Γουέστ στο βρετανικό δίκτυο, δίνοντας ταυτόχρονα για την υπόθεση και σπαρταριστές λεπτομέρειες. 

«Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον στρατιωτικό διοικητή ο οποίος μου είπε: "Kύριε, φοβάμαι πως κάτι τρομερό έχει συμβεί." Τότε εγώ απάντησα "ω θεέ μου, τι έγινε;" Και εκείνος μου είπε, "μάλλον έχουμε εισβάλει στην Ισπανία, αλλά νομίζω πως οι ίδιοι οι Ισπανοί δεν τόχουν προσέξει". "Όταν εισβάλουμε σε μια χώρα συνήθως οι ντόπιοι... το προσέχουν" του απάντησα εγώ», ενώ λίγα λεπτά αργότερα, αφού συνειδητοποίησαν πως βρίσκονται στην ισπανική παραλία, μπήκανε και πάλι στο σκάφος τους και εγκατέλειψαν την περιοχή». 

Ο Λόρδος Γουέστ παραδέχθηκε πως η γκάφα αυτή έγινε αφορμή για πολλή «καζούρα» που ακολούθησε σε βάρος του, όπως όταν ο αρχηγός του Στρατού και της Αεροπορίας τού απέστειλε μια καρτ ποστάλ του Γιβραλτάρ επάνω στο οποίο είχε ζωγραφίσει δυο βελάκια. «Το ένα έδειχνε τα δικά μας εδάφη και έγραφε "εμείς" και το άλλο τα ισπανικά και έγραφε "αυτοί"». 

Στο ίδιο νοσταλγικό (;) ύφος ο... δοξασμένος Ναύαρχος δεν παρέλειψε, ούτε λίγο ούτε πολύ να ευχαριστήσει τον θεό που οι συγκεκριμένοι πεζοναύτες ήταν «μόνο 30 και όχι δυο χιλιάδες», λέγοντας με το χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ πως «σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα θα ήταν μάλλον πολύ πιο περίπλοκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου