Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Οι Στρατιωτικοί τι μισθούς παίρνουν και γιατί τους παίρνουν

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είτε εξαιτίας των παρεμβάσεων των συνδικαλιστικών ενώσεων των στρατιωτικών είτε των πολιτικών παρεμβάσεων του Υπουργείο Άμυνας που με τον γνωστό ακροδεξιό προπαγανδιστικό του μηχανισμό θέλει να επιβάλλει και ανατροφοδοτήσει τα προνόμια των στρατιωτικών εν μέσω γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης, διαδίδεται η εικόνα του καημένου στρατιωτικού που πλήττεται όσο κανείς από τα Μνημόνια.
 Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Δε μπορεί να συγκριθεί π.χ. ο μισθός και τα επιδόματα ενός υπαξιωματικού με τα ωρομίσθια των 2-3 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, ανασφάλιστα, που δίνονται όποτε βολέψει το αφεντικό.
Δε μπορεί να συγκριθεί η αμοιβή ενός αναπληρωτή καθηγητή ή ενός γιατρού που θα πάει σε ένα ακριτικό νησί με το μισθό του ανθυπολοχαγού που διαμορφώνεται στα 1.155 ευρώ συν το επίδομα παραμεθορίου, με την παροχή οικίας σε συμβολική τιμή, με σοβαρή ενίσχυση που καλύπτει το κόστος μετακόμισης, τις πάμφθηνες υπηρεσίες των Λεσχών Αξιωματικών και των Στρατιωτικών Κατασκηνώσεων, αλλά και τις ασύγκριτες συνθήκες που επικρατούν στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Σαφώς και δεν πρέπει να καλλιεργηθεί μια αντίληψη κοινωνικού αυτοματισμού και ανταγωνισμού αλλά πρέπει να αναγνωριστεί ότι κυριαρχεί στην κυβέρνηση και το συντηρητικό κατεστημένο σε Στρατό-Δικαιοσύνη.
Ενώ η μάχη κατά του Μνημονίου και της κυβερνητικής-ΕΕ πολιτικής πρέπει να δοθεί από όλους, η απόφαση του ΣτΕ είναι ότι μόνο το προσωπικό του βαθέος κράτους πρέπει να μείνει αλώβητο από τα Μνημόνια και μάλιστα η απόφαση αυτή να ακυρωθούν οι μειώσεις στους μισθούς-συντάξεις των πρακτόρων της ΕΥΠ, των δικαστών, των στρατιωτικών κλπ. δε μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για κανέναν εργαζόμενο και ισχύει μόνο για αυτούς ώστε να επιβάλλουν τα σκληρά ταξικά μέτρα στον εργαζόμενο λαό.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίζει σε πολλά ταμπλό:
Καταρχήν δείχνει την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα για να προσελκύσει στελέχη τάζοντας εργασιακή εξασφάλιση.
Δεύτερον, επιβάλλει ανατροπές στα κεκτημένα των στρατιωτικών συγκρίνοντας με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη κοινωνία.
Τρίτον με την επέλαση της εθνικιστικής-μιλιταριστικής προπαγάνδας καλλιεργεί για τον στρατιωτικό την εικόνα του "Εκλεκτού και Απαραίτητου" που προσφέρει "Ασφάλεια και Κοινωνικό έργο" ωραιοποιώντας την έμμισθη συμμετοχή τους στην εφαρμογή των Δογμάτων Πολέμου-Καταστολής, την έμμισθη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις καταστολής των εργατικών-κοινωνικών αγώνων, στον πόλεμο κατά προσφύγων -μεταναστών και τον εκφοβισμό της μειονότητας, στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.
Για να συντηρηθούν-επεκταθούν τα προνόμια των στρατιωτικών απαραίτητη προυπόθεση είναι η εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων. 

Οι νέοι βασικοί μισθοί σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας


Προσπαθώντας να μεταφράσουμε τους πίνακες των βασικών μισθών, έχουμε τις εξής διαπιστώσεις:
• Ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού (άγαμου) διαμορφώνεται στα 1.155 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μισθός είναι αυτός επί του οποίου γίνονται όλες οι μετρήσεις για όλα τα στελέχη, όλων των κλάδων. Σε αυτόν δεν υπολογίζεται το επίδομα «ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας» (180 ευρώ), το οποίο προσαυξάνεται κατά 55 ευρώ για τους έγγαμους και κατά 115 ευρώ για όσους έχουν παιδιά.
• Στην κορυφή είναι ο βασικός μισθός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. που διαμορφώνεται στις 4.200 ευρώ, και ακολουθούν οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων (3.800 ευρώ).
• Για τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ (Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών) οι μισθοί ξεκινούν από τα 985 ευρώ για τον νέο μόνιμο λοχία, κελευστή και σμηνία, φθάνοντας στην «οροφή» των 2.445 ευρώ.
• Οι προελεύσεως ΕΠΟΠ, ΟΠΥ, ΕΜΘ και ΕΠΥ ξεκινούν από τα 939 ευρώ και φθάνουν κατ’ ανώτατο όριο τα 2.109 ευρώ. 
• Θεσμοθετείται «επίδομα παραμεθορίου» στα 100 ευρώ για όσους υπηρετούν στους Νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων, στη Σαμοθράκη και στη Σκύρο.
• Τυπικώς τα «επιδόματα επικινδυνότητος» δεν κόβονται, απλώς προκύπτει ότι θα γίνει επανακαθορισμός των δικαιούχων με αποφάσεις των αρχηγών των οικείων κλάδων. Χαρακτηριστικώς να σημειώσουμε ότι δεν θίγεται το πτητικό επίδομα των ιπταμένων, εκτός -πιθανότατα- απ' όσους υπηρετούν σε θέσεις εξωτερικού, για τους οποίους ενδέχεται το επίδομα να μειωθεί κατά 30%.
• Τέλος, διατηρείται η χορήγηση επιδόματος θέσεως ευθύνης από τον βαθμό του ταγματάρχη και άνω και αντιστοίχων, καθώς τα στελέχη αυτά ασκούν καθήκοντα αυξημένης ευθύνης, με απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο την πραγματική ενασχόλησή τους με τα καθήκοντα της θέσεώς τους.

Εμείς καλούμε σε γενικευμένο αγώνα εναντίον της κυβέρνησης, της ταξικής πολιτικής, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Καλούμε σε κίνημα μαζικό μέσα και έξω από τον στρατό ενάντια στον πόλεμο, εθνικισμό, φασισμό.
 Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή, έχουν δικαιώματα, δεν είναι σκλάβοι κανενός!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου