Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΕΝΤΟΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Το σίγουρο είναι ένα: η αμερικανική εμπλοκή αυξάνει στα Βαλκάνια, με μεταφέροντας όμως τις αντιθέσεις που καταγράφονται ανάμεσα σε ότι εξέφραζε η Προεδρία Ομπάμα και η νέα πολιτική ηγεσία του Τραμπ.
Η εκρηκτική συνύπαρξη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τις εντεινόμενες εθνικιστικές βλέψεις σε ένα περιβάλλον καπιταλιστικής κρίσης δεν προμηνύει τίποτε θετικό για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. 
«Πριν από λίγο καιρό, σε ένα από τα εστιατόρια στο βουνό Ντάιτι των Τιράνων, γευμάτισαν οι ηγέτες των εθνικών κομμάτων που έχουν στο πολιτικό τους πρόγραμμα την ειρηνική επίλυση του ζητήματος της αλβανικής εθνικής ενότητας», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Σε εκείνο το γεύμα ήταν ο πρόεδρος του κόμματος VV (Κοσσυφοπέδιο), Βισάρ Ιμέρι, ο πρόεδρος του LR-PDSH (ΠΓΔΜ), Ζιαντίν Σέλα, ο πρόεδρος του ΑΑΚ (Κοσσυφοπέδιο), Ραμούς Χαραντινάι και ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανών εθνικισμών που θέτουν το ζήτημα των Τσάμηδων- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι και αναπληρωτής Αγκίφ Ρακίπι.
Ακολούθησαν οι συναντήσεις των επικεφαλής των εθνικών κομμάτων με τον Αμερικανό πρώην διπλωμάτη, Γουίλιαμ Γουόκερ, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο για την Ενοποίηση των Αλβανικών Κομμάτων στα Βαλκάνια.
Ο Γουόκερ πρόσφατα συναντήθηκε με τον Ιμέρι του ‘VV’ (Αυτοδιάθεση), τον Ραμούς Χαραντινάι του AAK, τον Σέλα από το LR-PDSH και τον Ιντρίζι του PDIU.
Παράλληλα, ένα δημοσίευμα τονίζει το ενδεχόμενο αλλαγών.
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζες Μπέιλι, δεν ασκεί πια καθήκοντα πρέσβη στην ΠΓΔΜ, γράφει σχετικό δημοσίευμα λαμβάνοντας αφορμή από το σχολιασμό της Αμερικανικής Πρεσβείας για τη χορήγηση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιβάνοφ στον Ζόραν Ζάεφ.
Η αμερικανική πρεσβεία στην χώρα σχολίασε το γεγονός αυτό, δια της Μικαέλα Σβάιτζερ-Μπλούμ- ανώτερη αξιωματούχος της πρεσβείας (chargé d'affaires), αντί του πρέσβη Τζες Μπέιλι.
Υπάρχουν υπόνοιες ότι η ‘απουσία’ του Αμερικανού πρέσβη, σχετίζεται με την επίσκεψη κλιμακίου μελών του Κογκρέσου στα Βαλκάνια για διερεύνηση του ρόλου των Αμερικανών διπλωματών στην πολιτική των χωρών.
Ωστόσο, δεν είναι ασφαλές, ότι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του.  (dokazm.mk)
Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να εξεταστούν σε συνδυασμό με την ανάγνωση της γνωστής δήλωσης  Αμερικανού γερουσιαστή Ντάνα Ροχραμπάχερ που έθεσε ζήτημα διάσπασης της ΠΓΔΜ (7/2/217).
Πηγή: EPA/AP/SHUJI KAJIYAMA / POOL
Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, ζήτησε μέσω της πρεσβείας της χώρας στις ΗΠΑ, εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για τις δηλώσεις του μέλους της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής βουλής, ο οποίος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Τιράνων πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ τη διάλυση της πΓΔΜ και το μοίρασμα των εδαφών της σε Κόσοβο και Βουλγαρία.
«Οι απόψεις που εξέφρασε (ο γερουσιαστής Ρόχραμπάχερ) έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην ευρύτερη περιοχή, πυροδοτώντας παράλληλα εθνικιστική ρητορική, γυρνώντας μας στο παρελθόν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητά του ότι η αμερικανική πλευρά θα ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με εκείνη του Ρoχραμπάχερ, αλλά και την πολιτική της για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Οι δηλώσεις που άναψαν "φωτιές"
«Η δημιουργία κράτους της ΠΓΔΜ απέτυχε και πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διαλυθεί και τα εδάφη να μοιρασθούν στους γείτονές του, περιλαμβανομένων του Κοσόβου και της Βουλγαρίας. Η γνώμη μου είναι ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι κράτος. Λυπάμαι αλλά δεν είναι κράτος», είπε ο Ρoχραμπάχερ στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Vizion Plus.
Ως γνώστης μάλιστα της περιοχής και των διαφορών που έχουν μεταξύ τους οι διάφορες εθνότητες, πρότεινε ότι καλύτερο θα ήταν οι Αλβανοί να ενωθούν με το Κόσοβο και οι υπόλοιποι να πάνε στη Βουλγαρία ή όπου αλλού νιώθουν πιο κοντά.
«Εμείς τους στηρίξαμε όταν πριν από 27 χρόνια θέλησαν να ανεξαρτητοποιηθούν αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να ισχύει και σήμερα», είπε ακόμη ο αμερικανός Γερουσιαστής κι ερωτηθείς αν τις ίδιες απόψεις συμμερίζεται και η κυβέρνηση Τραμπ, διαβεβαίωσε πως ο ίδιος θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως μπορεί να ασκήσει επιρροή στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικός «δάκτυλος» ταράζει το ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό στην ΠΓΔΜ, καθώς πριν από λίγες μέρες, όπως αποκάλυψε το CNN Greece, ομάδα ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κατήγγειλε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην πΓΔΜ για ανάμειξή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Αναλυτικά, έξι γερουσιαστές με προεξάρχοντα τον Κρίστοφερ Σμιθ (Christopher Smith), κατηγορούν τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι (Jess Baily), ότι υποστηρίζει ανοικτά το αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDSM) και, επιπροσθέτως, διευκολύνει τη χρηματοδότησή του καθώς και θεσμών που σχετίζονται με αυτό, διοχετεύοντας κονδύλια του προγράμματος USAID σε φιλικές προς αυτά ΜΚΟ.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, ο Κρίστοφερ Σμιθ ζήτησε, κατακεραυνώνοντας τον Μπέιλι, την αποπομπή του, ενώ, ταυτοχρόνως, προανήγγειλε τη διενέργεια επίσημης έρευνας: «ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν πρέπει ούτε ρόλο να διαδραματίζει στο σχηματισμό κυβέρνησης ούτε να συντάσσεται με πλευρές κατά τη διάρκεια της συγκρότησής της. Δεν είναι δουλειά του όπως δεν είναι και των ΗΠΑ [...] Αν αυτός ο πρεσβευτής πήρε το μέρος κάποιου πρέπει να απολυθεί αμέσως».

Όπως έγραφε η τότε η Μαρία Καρχιλάκη "Οι απαντήσεις που ζητούσαν οι έξι γερουσιαστές από τον Τζες Μπέιλι -μάλιστα, «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων», ουδέποτε δόθηκαν. Ο Αμερικανός πρεσβευτής τους αγνόησε επιδεικτικά όπως και τις κατηγορίες τους ότι υποστηρίζει και παρεμβαίνει υπέρ του σοσιαλδημοκρατικού SDSM του Ζόραν Ζάεβ σε βάρος του δεξιού VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο Σμιθ διεμήνυσε ότι άμεσα ενημερώνει επισήμως τον ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, απεκάλυψε ότι επαφές για το θέμα είχε και πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ με τη μεταβατική ομάδα της διακυβέρνησής του, κι έριξε καρφί στον Ομπάμα για πεπραγμένα στη διάρκεια της προεδρίας του: «πρέπει να επανεξετάσουμε τι έκανε η αμερικανική κυβέρνηση τα τελευταία 8 χρόνια, γιατί έχω ενδείξεις για αντίστοιχα περιστατικά και αλλού».
ΠΗΓΗ cnn.gr, echedoros-a.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου