Στον κύκλο των χαμένων… αγωγών φαίνεται ότι περνά και το σχέδιο για διασύνδεση της Ελλάδας με τον TurkStream για να τροφοδοτηθεί η ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύεται από το αναθεωρημένο μνημόνιο να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ – και μάλιστα πολύ γρήγορα – σε ευρωπαϊκή εταιρεία, αποκλείοντας εκ προοιμίου Ρώσους και Αζέρους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θέτοντας αυτόν τον όρο, οι Ευρωπαίοι δανειστές θέλουν να αποτρέψουν περαιτέρω διείσδυση ρωσικών συμφερόντων στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Του ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
Στο σχέδιο για τη νότια διασύνδεση της Ρωσίας με την Ευρώπη, με παράκαμψη της Ουκρανίας, ο ΔΕΣΦΑ έχει κεντρικό ρόλο από το 2010, όταν ίδρυσε από κοινού με την Gazprom θυγατρική που θα αναλάμβανε την εγκατάσταση και εκμετάλλευση του αγωγού. Η Κομισιόν παρενέβη και σταμάτησε το σχέδιο, επικαλούμενη το κοινοτικό δίκαιο για τον ανταγωνισμό, που δεν επιτρέπει ο παραγωγός φυσικού αερίου να έχει και την ιδιοκτησία του δικτύου διανομής.
Το σχέδιο αναβίωσε για λίγο, το 2015, με την πολυδιαφημισμένη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη διασύνδεση της Ελλάδας με τον αγωγό TurkStream, έναντι της οποίας, όπως λεγόταν τότε, η Gazprom θα χορηγούσε δάνειο δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, δεσμεύοντας τα μελλοντικά έσοδα από τον αγωγό.
Από τότε, το μόνο που έχει επιταχυνθεί είναι η κατασκευή του αγωγού προς την Τουρκία, για να καλυφθούν οι ανάγκες της γειτονικής χώρας. Οι συζητήσεις για συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο έχουν «παγώσει», παρότι το ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς για εφοδιασμό της Ευρώπης με παράκαμψη της Ουκρανίας παραμένει ισχυρό.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ:http://www.sofokleousin.gr/archives/341725.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου