Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΝΑΤΟ: Aύξηση κατά 4,3% των αμυντικών δαπανών

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ: ΒΑΖΕΙΣ ΛΕΦΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ
Το ΝΑΤΟ, το οποίο δέχεται πιέσεις από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, αναμένει άνοδο κατά 4,3% των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και τον Καναδά κατά το 2017, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι οφείλουν να επενδύσουν περισσότερα για την άμυνά τους, όχι για να αρέσουν στις ΗΠΑ, αλλά επειδή αυτό είναι προς το δικό τους συμφέρον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και υπογράμμισε πως το 2017 θα είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών των μελών της συμμαχίας.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αναμένεται να δαπανήσουν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα φέτος, μετά τις επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ σχετικά με τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη ότι «έχουμε πραγματικά αλλάξει ταχύτητα. Η τάση (των δαπανών) είναι ανοδική και σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε».

Παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, ο Stoltenberg δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν αυξήσει τις δαπάνες κατά σχεδόν 46 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια.

Είπε ότι 25 από τους 29 συμμάχους του ΝΑΤΟ στοχεύουν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2017.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Εσθονία, η Ελλάδα και η Πολωνία εκπλήρωσαν τους στόχους του ΝΑΤΟ το περασμένο έτος. Η Ρουμανία αναφέρει ότι θα εκπληρώσει την κατευθυντήρια γραμμή του 2% του ΑΕΠ φέτος, ενώ η Λετονία και η Λιθουανία προγραμματίζουν το για το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου