Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Κυπριακό: Νέα διεθνής Σύνοδος μέσα στον Ιούνιο - Τι συμφώνησαν οι ηγέτες των Ε/Κ και των Τ/Κ

Μετά το δείπνο του με τους ηγέτες των δυο πλευρών, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε νέα διεθνή Σύνοδο στην Γενεύη για το Κυπριακό.
Το δείπνο είχε σχεδόν διάρκεια 3,5 ωρών και δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς το κλίμα μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη ήταν από χλιαρό ως παγωμένο, αλλά εν τέλει όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να υπάρξει άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό
Τη συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να συγκαλέσουν εκ νέου τη διάσκεψη της Γενεύης μέσα στον Ιούνιο, σε ευθυγράμμιση με την ανακοίνωση της 12ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πρώτον, «όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες. Η πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια».

Συμφωνήθηκε ακόμη όπως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, «εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με βάση τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν».

Επισημαίνεται πως οι ηγέτες συμφώνησαν «να συνεχίσουν παράλληλα τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμή ζητήματα, ξεκινώντας από το εδαφικό, το περιουσιακό και τη διακυβέρνηση και την κατανομή της εξουσίας».

Ταυτόχρονα οι ηγέτες και ο γενικός γραμματέας «συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλληλένδετα και ότι δεν θα συμφωνηθεί τίποτα πριν συμφωνηθούν όλα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Τέλος, σε συνέχεια στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι ηγέτες, ο Γενικός Γραμματέας «θα απευθυνθεί στους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη: την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου