Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Απόπειρα αυτοκτονίας φαντάρου στο ΚΕΤΘ Αυλώνα απετεύχθη χάρη στους συναδέλφους του

Ένα περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα πρόσφατα στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυλώνα. Ένας νεοσύλλεκτος αντιμετωπίζοντας αρκετές δυσκολίες προσαρμογής εξαιτίας του φαινομένου του bouling έγραψε στα social media ένα ανησυχητικό αποχαιρετηστήριο μήνυμα που άφηνε υπονοούμενα αυτοκτονίας. 
Συνάδελφοί του ευτυχώς το είδαν, δεν το προσπέρασαν ως αστείο με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ενέργειες που βοήθησαν ουσιαστικά την αλλαγή του κλίματος και τη βελτίωση της ψυχολογίας. 
Φυσικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους που ίσως να απέτρεψαν μία ακόμη απόπειρα αυτοκτονίας. 
Ας γίνει όμως το γεγονός αυτό η αφορμή για την πιο μεγάλη συζήτηση που αφορά το αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας που πρέπει να περιβάλει τους νεοσύλλεκτους και θα μπορεί να προλαμβάνει και ελαχιστοποιεί κάθε είδους ατυχήματα. 
Η θητεία δεν είναι εθελοντική, αφορά το σύνολο της νεολαίας και όχι συνειδητοποιημένους μισθοφόρους. Αποτελεί μια βίαιη μετάβαση στη ζωή νέων ανθρώπων που αναλόγως τις συνθήκες μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με ανυπέρβλητες δυσκολίες. 
Οι αξιωματικοί των κέντρων ελάχιστα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Αναπαράγουν στερεότυπα όπως ‘εδώ είναι στρατός’, ‘θα γίνεται άντρες’ κτλ αναπαράγοντας φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων. Πολλές φορές μάλιστα τα ενθαρρύνουν ως μέθοδο σκληραγώγησης. Η μοναδική μεθοδολογία που ακολουθούν είναι η εξής: Αν τους ζορίσουμε λίγο στην αρχή όσοι δεν αντέχουν θα πάρουν αναβολή. 
Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους, δεν αντιλαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε όλα τα επίπεδα.

Καταρχήν χρειαζόμαστε ένα πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα ιατρικών και ψυχολογικών εξετάσεων. Ας οριστεί η πρώτη εβδομάδα του νεοσύλλεκτου ως εβδομάδα εξετάσεων. Πρώτα οι γιατροί, οι ψυχολόγοι, τα εμβόλια και μετά οτιδήποτε άλλο. Όχι παράλληλα με την εκπαίδευση, όχι με ελλείψεις και παραλήψεις, όχι καλά θα δούμε αργότερα, όχι θα τα κάνεις στη μονάδα, όχι κατόπιν εορτής…

Αντίστοιχα απαιτούμε σοβαρή, επιστημονική αντιμετώπιση των αναβολών, των απαλλαγών και της απόδοσης των Ι (Ικανότητα). Απαιτούμε διαφάνεια, αξιοκρατία, τσάκισμα του βύσματος και της φιλικής εξυπηρέτησης. Κάθε ελάφρυνση ή διευκόλυνση πρέπει να αφορά αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και όχι όσους παίζουν με τις τρύπες του συστήματος.

Να τελειώνουμε με τα καψώνια. Χρειάζονται παραδειγματικές τιμωρίες και όχι συγκάλυψη των περιστατικών αυθαιρεσίας των στελεχών. Δεν είναι ένα φαινόμενο που δε μπορούν να ελέγξουν, που είναι ταυτισμένο με την απόδοση πειθαρχίας. Βρίσκουν και τα κάνουν στοχοποιώντας συνήθως την εξαίρεση, τον αδύναμο κρίκο. Αυτών που δε φωνάζει δυνατά, αυτών που τρέχει πιο αργά, αυτών που είναι πιο κοντός, πιο άστοχος κτλ. 
Όταν λοιπόν συζητάμε για bulling ας έχουμε και στο μυαλό μας ποιοι το ενθαρρύνουν.

Να τελειώνουμε επίσης με την ανοησία του εγκλεισμού μέχρι την ορκωμοσία. Κανονικό πρόγραμμα εξοδούχων από την πρώτη μέρα, όπως δηλαδή ισχύει σε όλοι την υπόλοιπη θητεία. Ίσα ίσα οι νεοσύλλεκτοι είναι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων και ομαλή προσαρμογή.

Λιγότερη πρόσβαση στα όπλα, κανένα φαντάρος μόνος του στη σκοπιά. Δε χρειάζεται ατομική χρέωση όπλων, τα όπλα να χρεώνονται και να παραμένουν στη φρουρά. Να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες ιδέες με τις κινητές σκοπιές όπου ουσιαστικά μένουν φαντάροι μόνοι τους για πάρα πολύ ώρα. Μεγάλα ποσοστό των αυτοκτονιών έχει γίνει με τον 2ο σκοπό να είναι δεκάδες μέτρα μακρυά.

Καμία μα καμία σκέψη για κλείσιμο των κέντρων και πέρασμα απευθείας στις μονάδες. Είναι μια εγκληματική ιδέα που δυστυχώς ακούγεται όλο και περισσότερο. Τα κέντρα με όλα τα στραβά του αποτελούν ένα κάποιο φίλτρο. Ούτε θέλουμε να σκεφτούμε τις συνέπειες που θα υπάρξουν με την απευθείας έκθεση των νεοσύλλεκτων στις συνθήκες των μονάδων.

Φυσικά για όλα τα παραπάνω γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καλή διάθεση από τη μεριά των αξιωματικών. Αυτοί που θεωρούν τη νεολαία αναλώσιμη βρίσκουν υπερβολικά τα τόσα μέτρα προστασίας. 
Χρειάζεται διαρκείς αγώνας και συντονισμός μέσα και έξω από τα στρατόπεδα. Φαντάροι, γονείς και φορείς του λαϊκού κινήματος μπορούν να πιέσουν για την εφαρμογή συνολικών πολιτικών πρόληψης. 
Καλούμε τους συναδέλφους να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη του, τίποτα αναπάντητο. Κάθε μικρή κατάκτηση είναι παρακαταθήκη στην προσπάθεια για συνολικές αλλαγές. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους να δείξουν αλληλεγγύη και ανεκτικότητα. 
Να υπερασπιστούν τη διαφορετικότητα, τη μειοψηφία κάθε είδους. 
Να σπάσουμε τα ρατσιστικά, σεξιστικά πρότυπα που αναπαράγει ο στρατός. 
Δίνουμε το χέρι μας σε αυτόν που έχει ανάγκη, σε αυτών που δυσκολεύεται, απομονώνουμε τους ρουφιάνους, τους ψευτονταίδες, τα τσιράκια των διοικητών, τα βύσματα…

Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή, έχουν δικαιώματα, δεν είναι σκλάβοι κανενός!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των εργολάβων, των επιχειρηματιών της πολεμικής και ενργειακής βιομηχανίας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου