Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Αθώωσαν κατά πλειοψηφία τον πλοίαρχο του Μελισσανίδη για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Απαλλάχθηκε τη Δευτέρα κατά πλειοψηφία, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, ο πλοίαρχος πλοίου της εταιρείας Αιγαίον Όιλ ο οποίος κατηγορείτο μαζί με τον αδερφό του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, Ιάκωβο για υπόθεση λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων, μεγάλης έκτασης - 
Χωρίς δικηγόρο το Δημόσιο! 
Συγκεκριμένα το δικαστήριο με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά έκρινε πως δεν τελέστηκε η πράξη της νόθευσης των βιβλίων του πλοίου για να αποκρυφτεί λαθρεμπορία πετρελαιοειδών. 

Υπέρ της αθώωσης τάχθηκε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννης Χατζηγεωργίου και οι Εφέτες Χρονόπουλος και Λιούλη, ενώ την καταδίκη του πλοιάρχου ζήτησαν οι Εφέτες Αθανάσιος Θεοφάνης και Ζωή Καραχάλιου. 

Νωρίτερα στην πρόταση της υπέρ της ενοχής του κατηγορουμένου είχε ταχθεί και η εισαγγελέας της έδρας Αναστασία Δημητριάδου. 

Η υπόθεση αφορούσε νόθευση του ημερολογίου του πλοίου που φερόταν να έκανε ο πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ», προκειμένου να αποκρύψει ποσότητα περίπου 6.000.000 λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ναυτιλίας) τα οποία διακινήθηκαν παράνομα μέσα στο 2001, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. 

Σημειώνεται ότι από τη μη καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 2.218.721,06 ευρώ. 

Για την υπόθεση αυτή ο Μελισσανίδης και οι συγκατηγορούμενοι του (σ.σ. ο πλοίαρχος και ο υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Ετζιάν ΙΙΙ») αθωώθηκαν αρχικά και από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπως είχε αποκαλύψει το directnews.gr στις 25-5-2013. 

Όμως τότε παρενέβη ο Εισαγγελέας της Έδρας, Αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος είχε ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Πρωτόδικου Δικαστηρίου που και αυτή είχε εκδοθεί κατά πλειοψηφία. 

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί στις 2 Μαΐου με κατηγορούμενους τον Ιάκωβο Μελισσανίδη, τον πλοίαρχο πλοίου της εταιρείας και τον υπεύθυνο εφοδιαστικής εταιρείας. 

Όμως δεν χρειάστηκε να υποστεί... τη δικαστική βάσανο ο αδερφός του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών «Αιγαίον Όιλ», Ιάκωβος Μελισσανίδης. 

Με συνοπτικές διαδικασίες και μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου Πολυχρόνη Τσιρίδη, οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα να μην κάνουν δεκτή την έφεση που είχε υποβάλει ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά, κρίνοντας ότι ήταν τυπικά απαράδεκτη ως προς το πρόσωπό του. 

Στην ένστασή του, ο δικηγόρος του Ιακ. Μελισσανίδη Π. Τσιρίδης ανέφερε ότι δεν υπήρχε επαρκής αιτιολογία από τον Εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσο. 

Ειδικότερα, όπως προέκυπτε από το κείμενο της έφεσης, η αιτιολογία αφορούσε μόνο το συγκατηγορούμενο πλοίαρχο του πλοίου της Αιγαίον Όιλ και όχι τους δύο άλλους κατηγορούμενους, Ιάκωβο Μελισσανίδη και τον υπεύθυνο εταιρείας συμφερόντων του. 

Αν και οι λόγοι της έφεσης του εισαγγελικού λειτουργού ήταν και για τους τρεις, το γεγονός ότι δεν προσωποποιούνταν για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά, αποτελεί λόγος απόρριψης της έφεσης, σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπως υποστήριξε ο συνήγορος του Μελισσανίδη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας της Έδρας Αναστασία Δημητριάδου είχε προτείνει στην αγόρευσή της την απόρριψη της ένστασης του δικηγόρου. 

Όμως και οι πέντε δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά (Ιωάννης Χατζηγεωργίου πρόεδρος, Αθανάσιος Θεοφάνης, Ζωή Καραχάλιου, Χρονόπουλος και Λιούλη μέλη) είχαν διαφορετική άποψη. Δέχθηκαν, δηλαδή, την ένσταση και έτσι ο κατηγορούμενος Ιάκωβος Μελισσανίδης δεν δικάστηκε εκ νέου για την υπόθεση λαθρεμπορίας. 

Έτσι ο μόνος που δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ήταν ο πλοίαρχος του πλοίου, καθώς μόνο γι' αυτόν ο Εισαγγελέας Π. Μπρακουμάτσος είχε συντάξει αιτιολογημένη γνώμη... 

Χωρίς δικηγόρο το Δημόσιο! 

Όπως και στην πρωτοβάθμια δίκη, έτσι και σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία, δεν παρέστη δικηγόρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρά το γεγονός ότι η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή είχε καυτηριάσει την στάση του Δημοσίου με ερώτηση της στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. 

Δεν υπήρχε κανείς δικηγόρος να αντικρούσει την ένσταση του δικηγόρου του Μελισσανίδη και να υποστηριχθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου για την είσπραξη των δασμών και φόρων από την εταιρεία πετρελαιοειδών. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ι. Χατζηγεωργίου παρατήρησε την απουσία δικηγόρου του Δημοσίου κατά την εξέταση του μάρτυρα κ. Κατσά πρώην διευθυντή του Ζ Τελωνείου Πειραιά. 

«Σε μικρότερες υποθέσεις είναι παρών το Δημόσιο. Δεν είναι δυνατό ο νομικός σύμβουλος να μην έχει έρθει» είχε πει ο πρόεδρος... 

Με την αθώωση και του πλοιάρχου πλοίου της εταιρείας Ετζίαν Όιλ δίνεται τέλος σε μια υπόθεση που κράτησε 13 χρόνια (!!!) μέχρι να τελεσιδικήσει στις δικαστικές αίθουσες και ενώ είχε ήδη παραγραφεί σε προγενέστερο χρόνο το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας και ενώ ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, τότε διευθυντής του αρμόδιου Τελωνείου είναι ήδη συνταξιούχος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου