Το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων, που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο διαδόθηκε τον Μάιο ο ιός WannaCry, πλήττει τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, αφού έπληξε αρχικά σημαντικές εταιρείες και κρατικές υποδομές στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ο ιός “εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, έχουν πληγεί πολλές χώρες”, προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κόστιν Ράιου, ερευνητής στη ρωσική εταιρεία Kaspersky. Σύμφωνα με τον Ράιου, η Ουκρανία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ακολουθούν η Ρωσία και, σε μικρότερο βαθμό, η Πολωνία και η Ιταλία.
Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από πολλές εταιρείες που δέχτηκαν ταυτόχρονα επίθεση ανέφεραν ότι στην οθόνη των υπολογιστών εμφανιζόταν ένα μήνυμα με το οποίο οι χάκερ ζητούσαν να τους καταβληθούν λύτρα σε μπιτκόιν, ύψους 300 δολαρίων.
Πολλοί ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ανέφεραν ότι ο ιός Petrwrap είναι μια τροποποιημένη παραλλαγή του λυτρισμικού Petya που είχε πλήξει πέρσι πολλούς υπολογιστές.
Η ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk που εδρεύει στη Δανία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σύστημα πληροφορικής της.
“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η βλάβη προκλήθηκε από κυβερνοεπίθεση” είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί τα συστήματά της σε πολλές περιοχές όπου διατηρεί γραφεία.
Λίγο νωρίτερα η Maersk με μήνυμά της στο Twitter ανέφερε ότι τα συστήματά της έχουν πέσει “σε πολλές τοποθεσίες” και ότι ερευνά την υπόθεση.
Δεκαεπτά τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας APM Terminals, που ανήκει στη δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk έχουν δεχτεί κυβερνοεπίθεση, μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι Rotterdam TV, επικαλούμενο εργαζόμενους σε αυτούς τους σταθμούς.
Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε ισχυρή επίθεση από χάκερς. Στην ανακοίνωση της η ρωσική εταιρεία αναφέρει ότι ενημέρωσε τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα η επίθεση αυτή να μην σχετίζεται με την δικαστική διένεξη που έχει με την πετρελαϊκή εταιρεία AFK “Sistema”.
Αυτή την περίοδο στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μπασκιρίας εξετάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει η Rοsneft και η θυγατρική της Basneft κατά των εταιρειών AFK “Sistema” και “Sistema-Invest”, με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 170,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για πρόκληση οικονομικής ζημίας που προκάλεσαν στην Basneft εξαιτίας της αναδιοργάνωσης της εταιρείας στην οποία προέβησαν το 2014.
Νωρίτερα η Rosneft είχε ζητήσει από τις διωκτικές αρχές να ερευνήσουν το θέμα της καταχώρησης πλαστής εξουσιοδότησης από το δικαστήριο, που δήθεν κατατέθηκε εξ ονόματος της Rosneft και της Basneft, με την οποία ζητούσαν την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς προς την AFK “Sistema”.
Εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρείες, κυβερνοεπιθέσεις υπέστησαν σήμερα και ρωσικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Τράπεζας της Ρωσίας, «δεν παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες στα συστήματα των τραπεζών και στα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών». Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση το αρμόδιο Κέντρο για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (FinCERT) της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας συνεργάζεται με τις υπόλοιπες τράπεζες για την εξάλειψη των συνεπειών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις.
Τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών Sberbank και Alpha Bank λειτουργούν κανονικά, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass εκπρόσωποι των εν λόγω τραπεζών.
Η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι εξετάζει την κατάσταση, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι έχει πληγεί η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ιστότοπός της δεν ήταν διαθέσιμος.
Η φαρμακευτική εταιρεία Merck έγινε το πρώτο θύμα στις ΗΠΑ από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.
Ορισμένες γερμανικές εταιρείες έπεσαν θύματα του κακόβουλου λογισμικού που εξαπλώνεται ταχύτατα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI, καλώντας όσους έχουν πληγεί να ενημερώσουν τις αρχές.
Η υπηρεσία δεν κατονόμασε τις εταιρείες που δέχτηκαν επίθεση. Νωρίτερα όμως η γερμανική υπηρεσία ταχυδρομείου Deutsche Post ανέφερε ότι επηρεάστηκαν συστήματά της στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της BSI, ο Άρνε Σένμπομ, είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις για τις επιθέσεις αυτές χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα ο ιός Petya ο οποίος εκμεταλλεύεται τις ίδιες αδυναμίες των συστημάτων με το λυτρισμικό WannaCry που μόλυνε χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο τον Μάιο.
Στην Ουκρανία, το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν σήμερα στόχοι κυβερνοεπίθεσης.
Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Πάβλο Ροζένκο δήλωσε πως το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει και δημοσιοποίησε στο Twitter τη φωτογραφία μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή που προβάλλει μήνυμα σφάλματος.
Η ουκρανική κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως μια κυβερνοεπίθεση είχε σήμερα στόχο ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.
Εξαιτίας της επίθεσης αυτής, οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα και οι ουκρανικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουν στους πελάτες τους.
Χειροκίνητα γίνεται η μέτρηση της ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ μετά την επίθεση των χάκερ
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ επλήγησαν από την κυβερνοεπίθεση που έχει εκδηλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Ως αποτέλεσμα, οι τεχνικοί που εργάζονται ακόμη στον ?κλειστό πλέον? σταθμό, στην Ουκρανία, αναγκάστηκαν να μετρούν τα επίπεδα της ραδιενέργειας χρησιμοποιώντας συσκευές Γκάιγκερ αντί για ηλεκτρονικά μέσα, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος των ουκρανικών αρχών.
“Οι τεχνικοί μας μετρούν τη ραδιενέργεια με συσκευές Γκάιγκερ, όπως το έκαναν επί δεκαετίες”, είπε η Ολένα Κόβαλτσουκ, η εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Και αυτό επειδή το λογισμικό σύστημα Windows, που κατέγραφε αυτόματα τη ραδιενέργεια δεν λειτουργεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου