Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ελεύθερος ο γιος του Καντάφι, ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ στη Λιβύη!

Με δεδομένη την τύχη του πατέρα του και τη στοχοποίηση της οικογένειας Καντάφι που κυβέρνησε επί δεκαετίες τη Λιβύη, προτού ο Μουαμάρ Καντάφι πέσει νεκρός σε ένα τραγικό τέλος, η απελευθέρωση του γιου του, Σαΐφ Αλ Ισλάμ, είναι πραγματικά εντυπωσιακή είδηση.
Ο γιος του Καντάφι ήταν φυλακισμένος στην πόλη της Λιβύης Ζιντάν, κρατούμενος της πολιτοφυλακής Abu Bakr al-Siddiq, η οποία αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο τη 14η μέρα του Ραμαζανιού, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση την οποία εξασφάλισε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.
Από το 2011 που ανατράπηκε ο Μουαμάρ Καντάφι η Λιβύη δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί, ενώ στην εξίσωση έχουν εισέλθει και δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους», του ISIS, που συγκρούονται για τον έλεγχο της χώρας ή μέρος αυτής με άλλες πολιτοφυλακές και την κυβέρνηση της χώρας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο γιος του Καντάφι που διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τις ελίτ σε πολλές χώρες της Δύσης και όχι μόνο, θα παίξει οποιονδήποτε ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Λιβύης στο μέλλον. Ίσως και να αποδειχθεί ότι η απελευθέρωσή του δεν ήταν απλά μια «ανθρωπιστική πράξη», καθώς ακόμα και σήμερα, πολλοί τον θεωρούν ενοποιητικό παράγοντα, ξεχωρίζοντάς τον από την οικογένεια Καντάφι, ενώ είχε διαφωνίσει πολλές φορές με τον πατέρα του.

Ενδιαφέρον έχει και η εξασφάλιση της ανακοίνωσης από τον ρωσικό παράγοντα που είναι επίσης πολύ ενεργός στη χώρα, ενώ έχουν εμφανιστεί τελευταία δημοσιεύματα που εγείρουν το ενδεχόμενο η Λιβύη να αποτελέσει ένα νέο μέτωπο που ενδεχομένως θα ανοίξει η Ρωσία, με σκοπό να εξισορροπήσει την πίεση που δέχεται σε άλλα μέτωπα, ενώ ακούγεται ότι έχει συμφωνήσει με τον στρατηγό Χαφτάρ που υποστηρίζει, μαζί με τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, τη δημιουργία ναυτικής βάσεως στη Λιβύη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου