Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Αντιφασιστικό μπλόκο στην πορεία των νεοναζί στο Βερολίνο

Πάνω από 1.000 αντιδιαδηλώτες εμπόδισαν τους νοσταλγούς του Ρούντολφ Ες να φτάσουν στη φυλακή όπου πέθανε | Maurizio Gambarini/dpa via AP 
Συντάκτης: efsyn.gr 
Ομάδες της Αριστεράς και πολλοί κάτοικοι του Βερολίνου εμπόδισαν περισσότερους από 500 ακροδεξιούς εξτρεμιστές να φτάσουν στη φυλακή όπου κρατούνταν φυλακισμένος ο αξιωματικός των Ες-Ες Ρούντολφ Ες, έως ότου έδωσε μόνος του τέλος στη ζωή του το 1987. Οι Γερμανοί νεοναζί πραγματοποιούν αυτή την πορεία κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην επέτειο του θανάτου του. 
Όπως υποστηρίζουν, ο Ες -που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τα εγκλήματα στα οποία προέβη την περίοδο του ναζιστικού καθεστώτος- δολοφονήθηκε από τις αρχές και δεν αυτοκτόνησε. 

Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές, που είχαν φτάσει στο Βερολίνο από όλη τη Γερμανία, αλλά και από γειτονικές χώρες, είχαν προγραμματίσει να φτάσουν στη πρώην φυλακή Σπαντάου, ωστόσο περισσότεροι από 1.000 αντιδιαδηλώτες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω. 

Μεταξύ άλλων, οι αντιδιαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Γυρίστε στα σπίτια Ναζί!» και «Έχετε χάσει τον πόλεμο!». 


Maurizio Gambarini/dpa via AP 

Οι γερμανικές αρχές, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ότι η πορεία θα είναι ειρηνική, είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση να φέρουν πάνω τους όπλα, τύμπανα ή πυρσούς. Επίσης, μπορούσαν να κρατούν μόνο μία σημαία ανά 25 άτομα, ενώ είχαν απαγορευτεί συνθήματα και τραγούδια που εξυμνούν τον Ες ή το ναζιστικό καθεστώς. 

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Βερολίνου, Κάρστεν Μιούλερ, δήλωσε ότι οι πορείες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές. 

Μια αντιδιαδηλώτρια, η 64χρονη Γιόσα Μπέντζα, είπε ότι ήταν εκεί διότι οι συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ της θύμισαν όσα της διηγήθηκαν οι γονείς της για τη ναζιστική περίοδο. 

«Οι αρουραίοι βγαίνουν από τους υπονόμους», είπε. «Ο Τραμπ το επέτρεψε αυτό». 

Η πορεία αυτή γινόταν κάθε χρόνο στην πόλη Βούσιντελ της Βαυαρίας, όπυ είχε θαφτεί ο Ες, έως ότου μεταφέρθηκαν από εκεί τα οστά του σε άλλο, σημείο. 

Έκτοτε, η πορεία γίνεται στην παλιά φυλακή του Σπαντάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου