Κλίμα μεγάλης αναταραχής στο εσωτερικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μεταφέρει για λογαριασμό της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» ο Νίκος Στέλγας, καθώς μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να βρουν γλώσσα συνεννόησης με την ηγεσία και επιλέγουν τον δρόμο της πρόωρης αποστρατείας και συνταξιοδότησης.
«Δεκάδες στρατηγοί διαφωνούν με την παρέμβαση της κυβέρνησης στις κρίσιμες αποφάσεις και προαγωγές του στρατού και έρχονται στο σημείο της τελικής ρήξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 10 στρατηγοί, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες ώρες διοικούσαν κρίσιμης σημασίας μονάδες του τουρκικού στρατού, παραιτήθηκαν από τα αξιώματα και τα καθήκοντα τους.»
Από τους 10 στρατηγούς που έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους έχουν ήδη γίνει δεκτές οι εφτά, συνεχίζει το ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δηλώνει, ότι οι παραιτήσεις «δεν σχετίζονται με τις νέες προαγωγές στον στρατό»…. Προφανώς στην αιτιολόγηση της παραίτησης δεν αναφέρουν οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «αντιπολιτευτική διάθεση» και τους οδηγήσει σε άλλες περιπέτειες.
Στο ρεπορτάζ, τέλος, αναφέρεται η δημοσιότητα που έχει λάβει στην Τουρκία η απομάκρυνση του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Στρατού, πρωταγωνιστή της πρόσφατης εισβολής στη Συρία, με τον στρατηγό να αντιδρά και να υποβάλει παραίτηση, παρότι αν γνωρίζουμε το θέμα καλά, τον έστελναν να διοικήσει μεγάλο σχηματισμό, δεν τον αποστράτευαν.
Με την παρέμβαση της ηγεσίας του στρατού και της κυβέρνησης, ο στρατηγός παρέμεινε στον τουρκικό στρατό. Ωστόσο, προκλήθηκε προεδρική παρέμβαση, με τον Ερντογάν να δηλώνει, ότι στον στρατό δεν υπάρχουν απογοητεύσεις και θυμοί. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η δήλωση για τις ισορροπίες ανάμεσα στους ισλαμιστές και τους στρατιωτικούς, από τη στιγμή που παρέμεινε ο στρατηγός, θα το δούμε προσεχώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου