Ξεχάστε την «οικοδόμηση εθνών» (nation building), τέλος το «παιχνίδι» του Πακιστάν με την παροχή ασύλου σε τρομοκράτες και τις οργανώσεις του που αιματοκυλούν τον κόσμο, αλλά και η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να προωθήσει επιθετικά τη στρατηγική συνεργασία με την Ινδία, είναι το «ζουμί» του διαγγέλματος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ προς το έθνος, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσίασε τη «νέα στρατηγική» των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και συνολικότερα για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ο Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο πόλεμος του Αφγανιστάν είναι ο μακροβιότερος στην αμερικανική Ιστορία, καθώς αισίως συμπληρώνονται 17 χρόνια εμπλοκής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που άλλαξε τον κόσμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι εξετάστηκαν όλες οι δυνατότητες που θα μπορούσαν να επιλεγούν για το Αφγανιστάν με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του λευκού Οίκου και το Πεντάγωνο, υπό τον στρατηγό των Πεζοναυτών εν αποστρατεία, Τζέιμς Μάτις.
Το σύνθημα που «έριξε στο τραπέζι» ο Τραμπ με προφανή επικοινωνιακή στόχευση, ήταν το «οι Αμερικανοί αξίζουν ένα σχέδιο νίκης», αδειάζοντας έτσι τις επιλογές του παρελθόντος από τους προηγούμενους προέδρους και προχώρησε υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια για την 11η Σεπτεμβρίου εκπονήθηκαν στο Αφγανιστάν, το «ασφαλή παράδεισο» των τρομοκρατών, καθώς υπέθαλπε κάθε λογής τρομοκράτες.
Ο Τραμπ άσκησε κριτική στον Ομπάμα για τις επιλογές του, χωρίς βέβαια να τον κατονομάζει, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έφυγαν νωρίς, με αποτέλεσμα να δοθεί το περιθώριο και η δυνατότητα στους τρομοκράτες να αναδιοργανωθούν.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στο να πληροφορήσει τους Αμερικανούς για τους βασικούς άξονες της νέας στρατηγικής για το Αφγανιστάν και συνολικότερα για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Θα επικρατεί πλήρης συσκότιση και καμία πληροφορία (π.χ. για τον όγκο δυνάμεων) δεν θα ανακοινώνεται. Θα ενοποιηθούν όλοι οι πυλώνες ισχύος των ΗΠΑ (ο στρατιωτικός, ο διπλωματικός, ο πολιτικός) και θα συντονιστούν στο μέτωπο της περιοχής.
Στην ουσία απελευθέρωσε τους κανόνες εμπλοκής για τους στρατιωτικούς διοικητές, οι οποίοι δεν θα πρέπει να ζητούν την άδεια από την Ουάσιγκτον, αλλά θα κάνουν όσα πρέπει για να πετύχουν τη νίκη.
Θα συνεχιστεί η βοήθεια στην αφγανική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνει και αυτή όσα πρέπει, συν το να μοιραστεί το κόστος – σε διάφορα επίπεδα – των επιχειρήσεων! Δεν πάμε για «οικοδόμηση έθνους» (nation building) στο Αφγανιστάν, αλλά για να σκοτώσουμε τρομοκράτες!
Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ ήταν όσο κυνική όσο αναφέρθηκε! Παράλληλα, εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο Πακιστάν, κατηγορώντας το ότι παρέχει άσυλο σε οργανώσεις που απειλούν τις ΗΠΑ αυτές που κρύβονται στο Αφγανιστάν.
Σε μια πρώτη ανάγνωση της ομιλίας και αν υποτεθεί ότι η Ινδία τελεί σε γνώση της επιλογής της από τις ΗΠΑ για την σύμπηξη στρατηγικής συμμαχίας, θα πρέπει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η «αντανακλαστική κίνηση» του Πακιστάν να προσεγγίσει τη Μόσχα, ενώ υπενθυμίζεται, ότι πρόκειται για μια χώρα προνομιακό σύμμαχο τόσο της Τουρκίας όσο και της Κίνας.
Άρα, η νέα στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ ανακατεύει βίαια την «τράπουλα» και θα πρέπει να έχουμε υπομονή για να διαπιστώσουμε πως θα εξελιχθούν οι επιπτώσεις της σε όλα τα μέτωπα, διότι αναμένονται να είναι πολλές.
Εάν είχε επιλεγεί η στρατηγική σύγκλιση με τη Μόσχα, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά. Τώρα, εκ πρώτης όψεως δίδεται η δυνατότητα στη Ρωσία ενδεχομένως και να αντιστρέψει όσα έγιναν κάποτε από τη CIA σε βάρος των σοβιετικών στρατευμάτων μέσω των Μουτζαχεντίν, τους ποίους εξόπλισε.
Έχουν ξαναγραφτεί οι νέες σχέσεις που έχει πετύχει η Μόσχα με τους Ταλιμπάν. Όλα αυτά συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η πιθανότητα να ξαναζήσουμε την ίδια ιστορία αντεστραμμένη, είναι εξαιρετικά αυξημένη. Μόνο που πλέον στο έδαφος θα βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, όχι οι σοβιετικές (ρωσικές σήμερα).
Θα έχει ενδιαφέρον σε λίγες ώρες να καταγράψουμε τις πρώτες αντιδράσεις από όλο τον κόσμο για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Όμως, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι, ότι πολλοί θα ανησυχήσουν. Εξάλλου, ο Τραμπ επανέλαβε το «επιθετικό αίτημα» αύξησης της χρηματοδότησης τω επιχειρήσεων ανά την υφήλιο.
Πάντως, όχι μόνο δεν επέστρεψαν τα αμερικανικά στρατεύματα όπως έλεγε προεκλογικά, θα τα ενισχύσει κιόλας, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για 4.000 επιπλέον δυνάμεις. Κάτι ή κάποιος, τον έκανε να κοιτάξει με διαφορετικό… μάτι το Αφγανιστάν και ίσως να είναι κάτι περισσότερο από την τρομοκρατική απειλή. θα επανέλθουμε.
Μπορεί άραγε ένας πόλεμος να σταθεροποιήσει τον Τραμπ στον προεδρικό θώκο, ή μήπως το παραμικρό σφάλμα θα τον οδηγήσει στην «αποκαθήλωση»; Ας περιμένουμε λοιπόν, πέρα από τις αντιδράσεις των συμμάχων και αυτές από το Κογκρέσο… σε λίγες ώρες θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου