Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν κατώτατοι μισθοί τριών ταχυτήτων και με μεγάλες αποκλίσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το 2016 οι κατώτατοι μισθοί στα κράτη-μέλη της ΕΕ κυμαίνονταν από 235,62 ευρώ (Βουλγαρία) έως 1.998,59 ευρώ (Λουξεμβούργο) τον μήνα.
Με βάση το επίπεδο των κατώτατων μισθών, οι χώρες χωρίζονται σε τρεις ομάδες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν «μισθολογικά χάσματα», τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η Κύπρος βρίσκεται στη μεσαία κατηγορία με τα €870 ευρώ και σίγουρα μισθολογικά ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να φθάσει τις χώρες του Βορρά.

Η χώρα που πέρασε από Μνημόνιο, η Ιρλανδία έχει κατώτατο μισθό €1.563,25, η Ελλάδα από τους χαμηλότερους και μετά από αρκετές μειώσεις έφθασε τα €683,76. Η Πορτογαλία που πέρασε και αυτή από Μνημόνιο έχει κατώτατο μισθό €649,83, ενώ η Ισπανία βρίσκεται κοντά με την Κύπρο με €804,96. 

Η πρώτη ομάδα των χωρών με τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς περιλαμβάνει επτά κράτη-μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο), όπου οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί είναι υψηλότεροι των 1.300 ευρώ μηνιαίως.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ (Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία και Σλοβενία) που εντάσσονται στην κατηγορία των μισθών που κυμαίνονται από τα 500 ευρώ έως και τα 1.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι και στα πέντε εν λόγω κράτη-μέλη ο ελάχιστος μισθός ήταν στην πράξη χαμηλότερος από 800 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει χώρες των οποίων οι κατώτατοι μισθοί ήταν χαμηλότεροι από 500 ευρώ τον μήνα και αποτελείται από δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Λετονία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία και Πολωνία).
Θεανώ Θειοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου