Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Με στρατιωτική επέμβαση απείλησε ο Τραμπ τη Βενεζουέλα

«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ.

Με στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα απείλησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά, ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.
«Έχουμε πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Βενεζουέλα και χιλιάδες έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Για μια «πράξη τρέλας» έκανε λόγο ο Βενεζουελανός υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο σχολιάζοντας την απειλή Τραμπ.
«Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Τις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ. Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Πληροφόρησης Ερνέστο Βιγέγκας χαρακτήρισε το σχόλιο του Τραμπ «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας».
Την Πέμπτη ο Μαδούρο δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη. «Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», τόνισε.
Οι αρχές της Βενεζουέλας έχουν δηλώσει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν μια εισβολή στην χώρα. 
Η Ουάσιγκτον στις 31 Ιουλίου επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του προέδρου και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, μερικές ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης. 
Πηγή: http://politis.com.cy/article/me-stratiotiki-epemvasi-apilise-o-tramp-ti-venezouela

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου