Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Στον Αρειο Πάγο εκδικάζεται αύριο το πρωί το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση του Κούρδου φοιτητή Ιατρικής, συνδικαλιστή φοιτητικών και κουρδικών οργανώσεων, ο οποίος βαρύνεται με την απίστευτη κατηγορία ότι «υποκινούσε σε διαδήλωση» άλλους συμπατριώτες του πριν από 7 χρόνια στην Τουρκία. Πρόκειται για την πολύ σοβαρή υπόθεση του 30χρονου Feyyaz Bayram, στελέχους του Kεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του HDP («Εφ.Συν.» 7.9.2017).
Δύο εβδομάδες μετά την πρωτοφανή απόφαση έκδοσης από το Εφετείο Μυτιλήνης, αύριο κατά την εξέταση της έφεσης θα αποδειχθεί αν η Ελληνική Δικαιοσύνη θεωρεί, σε αντίθεση με όσα λέει το Σύνταγμα, πως αποτελεί αξιόποινη πράξη η υποκίνηση διαδήλωσης. Ζητούμενο όμως αποτελεί και το κατά πόσο το ανώτατο δικαστήριο θα αποδεχθεί την εργαλειοποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου στη γειτονική χώρα με σκοπό την πολιτική εξόντωση οποιουδήποτε αντιφρονούντα.
Τον Νοέμβριο του 2010 ο Feyyaz συλλαμβάνεται για υποκίνηση διαδήλωσης, φυλακίζεται σε κελί τύπου F και βασανίζεται επί 45 μέρες μέχρι να αφεθεί ελεύθερος. Την άνοιξη του 2014 καταδικάζεται σε 9 χρόνια φυλακή για την ίδια υπόθεση, αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να ζει κρυμμένος σε σπίτια φίλων. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος φοβήθηκε για τη ζωή του και αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία.
Η σύλληψη
Στην Ελλάδα συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 σε δουλεμπορικό σκάφος μαζί με άλλους περίπου 120 πρόσφυγες, ύστερα από μηχανικό πρόβλημα που προέκυψε στα ανοιχτά της Μήλου. Από τότε κρατείται στις φυλακές της Χίου. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε στην Τουρκία γι' αυτόν, μοναδικό «επιβαρυντικό» στοιχείο ήταν η κατάθεση ενός φυλακισμένου 15χρονου, ο οποίος βλέποντας κάποιες φωτογραφίες κατονόμασε στους αστυνομικούς τον Feyyaz ως υποκινητή (!) μικρής διαδήλωσης 10-15 ατόμων στη Σμύρνη το 2010. Οπως δήλωσε αργότερα ο 15χρονος, η κατάθεσή του εναντίον του Feyyaz ήταν αποτέλεσμα άγριου ξυλοδαρμού του από τους Τούρκους αστυνομικούς.
Στα επίσημα έγγραφα που έστειλαν οι τουρκικές αρχές στο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται πως ο Feyyaz δεν συμμετείχε καν στην περιβόητη επίμαχη διαδήλωση. Το δεύτερο «επιβαρυντικό» στοιχείο εναντίον του, σύμφωνα με τους Τούρκους, είναι πως σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν αριστερά κουρδικά τραγούδια στο κινητό του! Τίποτα άλλο.
Την υπεράσπισή του έχει αναλάβει η ομάδα «Υποστήριξη προσφύγων στο Αιγαίο-Pro Asyl» σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες.
Η συγκλονιστική επιστολή του Feyyaz στην «Εφ.Συν.»
Σε επιστολή με τίτλο «Μια κραυγή για δικαιοσύνη» που μας έστειλε μέσα από τη φυλακή, ο Feyyaz αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ημουν εκεί. Σε μια βάρκα θανάτου με αμέτρητους ανθρώπους των οποίων τη γλώσσα δεν ήξερα. Με στείλανε με μια αυτοσχέδια βάρκα σαν ένα βόδι προς σφαγή σε ένα αβέβαιο ταξίδι, σε ένα ταξίδι προς το θάνατο. Επιδιώξαμε να αποδράσουμε από το θάνατο με την ελπίδα να βρούμε μια ζωή που να αξίζει να ζήσεις.
»Αποδράσαμε από το θάνατο για να αντιμετωπίσουμε το θάνατο. Με μάτια γεμάτα απελπισία και φόβο, επιβιβαστήκαμε χωρίς να ξέρουμε τη διαδρομή σε ένα αβέβαιο ταξίδι προς την Ιταλία. Απέναντί μας είχαμε μια θάλασσα στην οποία χιλιάδες πρόσφυγες σαν και μας είχαν πνιγεί, μια θάλασσα που ξεβράζει νεκρά παιδιά στις ακτές, μια θάλασσα που κυριολεκτικά έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο για πρόσφυγες.
»[...] Είμαι επί 11 μήνες στη φυλακή στη Χίο, μαζί με 3 Μολδαβούς και τον καπετάνιο του πλοίου, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τους πρόσφυγες και μας έσυραν προς το θάνατο. [...] Δε θέλω να χάσω τις ελπίδες μου στη Δικαιοσύνη και στη ζωή. Κρατήθηκα και βασανίστηκα στην Τουρκία επειδή πάλευα για δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και Δημοκρατία.
»Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστώ να εγκαταλείψω το αγαπημένο μου πανεπιστήμιο, την οικογένεια και τους φίλους μου. Αυτό που με πληγώνει περισσότερο από όλα είναι πως, εκτός από το αίτημα έκδοσης, αντιμετωπίζω στην Ελλάδα και κατηγορίες για τράφικινγκ!
»Αναζητώ δικαιοσύνη σε ένα έδαφος όπου κάποτε άνθησαν η ιατρική, τα μαθηματικά και η φιλοσοφία. Για μένα η Ελλάδα είναι ο Ιπποκράτης, ο Σωκράτης, αλλά είναι και ο Ρίτσος και ο Θόδ. Αγγελόπουλος. Το ξέρω ότι δεν είμαι μόνος. Θέλω αυτή η κραυγή για δικαιοσύνη να ακουστεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου