Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Μια καθόλα συμφέρουσα πετρελαϊκή συμφωνία Ρωσίας-Κούρδων Ιράκ

Η κυβέρνηση του Ιράκ διατύπωσε σήμερα σφοδρές επικρίσεις, χωρίς να την κατονομάσει, σε βάρος της συμφωνίας που υπογράφηκε χθες από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft με τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν.
Σε ένα δελτίο τύπου, το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ υπογραμμίζει ότι «αυτό το υπουργείο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ είναι οι δύο φορείς με τους οποίους πρέπει να διαβουλευτεί κανείς προκειμένου να συνάψει συμφωνίες σχετικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας».
Από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Τζαμπάρ αλ Λουαϊμπί, χαρακτήρισε «ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ (…) τις ανεύθυνες δηλώσεις (…) εκ μέρους ξένων εταιρειών σχετικά με την πρόθεσή τους να συνάψουν πετρελαϊκές συμφωνίες με άλλους συμβαλλόμενους στο Ιράκ χωρίς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει γνώση επ΄αυτών».
Για τον υπουργό, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το υπουργείο Πετρελαίου είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι στο να καταρτίζουν τις στρατηγικές σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα και αποθέματα αερίου της χώρας και οι μόνοι που έχουν την εξουσιοδότηση να συνάψουν συμφωνίες με χώρες ή ξένες εταιρείες».

Μπροστά στην έντονη αντίδραση της Βαγδάτης, ο γενικός διευθυντής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίνε απάντησε:

«Εάν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και του Κουρδιστάν, εναπόκειται στους ίδιους να τα επιλύσουν».

«Δεν είμαι πολιτικός, το πρόβλημά μου είναι η παραγωγή πετρελαίου» συμπλήρωσε.



Χθες η Rosneft ανακοίνωσε τη σύναψη μιας συμφωνίας με τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν στις οποίες υπολογίζει ότι θα καταβάλει έως και 400 εκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση των τεράστιων πηγών υδρογονοανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου