Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Διώτης και Παπαγγελόπουλος «κουκούλωσαν» την δολοφονία Τσαλικίδη. Θα αναζητηθούν ευθύνες;


Μετά την χθεσινή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, καθώς έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διενήργησαν επαρκή έρευνα, έρχονται τα πάνω κάτω.

Και εδώ οι υπεύθυνοι του κουκουλώματος αυτής της δολοφονίας  έχουν ονοματεπώνυμο, για τους οποίους θα μιλήσουμε παρακάτω, θυμίζοντας ότι ο Κώστας Τσαλικίδης ήταν σχεδιαστής Δικτύου και διευθυντής Τεχνολογίας της VODAFONE.

Ήταν το στέλεχος εκείνο της VODAFONE που παρέλαβε από την ERICSSON το λογισμικό των νόμιμων παρακολουθήσεων, πάνω στο οποίο πάτησε το παρείσακτο λογισμικό των υποκλοπών. Βρέθηκε στο σπίτι του κρεμασμένος, στις 9 Μάρτη του 2005, παραμονή αποκάλυψης μεγάλου σκανδάλου παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων πολλών μελών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Απ’ την πρώτη στιγμή οι «αρμόδιοι» μίλησαν για αυτοκτονία. Κανέναν όμως δεν έπεισαν οι ισχυρισμοί τους. «Αν ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε, τότε είναι ο πρώτος απαγχονισμένος στον κόσμο που κατάφερε να το κάνει χωρίς σπασμούς, τραυματισμούς και αγωνία. Σαν να αυτοκτόνησε ενώ κοιμόταν», έγραφε το περιοδικό Hot Doc.
Την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, ανέλαβε αρχικά να διερευνήσει ο εισαγγελέας Ι. Διώτης και την κλείνει στις 20 Ιούνη 2006 με ένα πόρισμα στο οποίο διαπιστώνει κατηγορηματικά ότι ο θάνατος του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη οφείλεται, χωρίς αμφιβολία, σε αυτοκτονία.
Στο πόρισμά του ο Διώτης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «ο απαγχονισμός όπως τελέστηκε δείχνει πως προηγήθηκε ακριβής μελέτη του εγχειρήματος, δεδομένου ότι το σχοινί προσδέθηκε στους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που βρίσκονται σε πατάρι πάνω από το λουτρό του διαμερίσματος. Είναι προφανές ότι τυχαίος επισκέπτης του διαμερίσματος δεν μπορεί να γνώριζε την ύπαρξη των σωλήνων αυτών».
Το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών έπρεπε να θαφτεί όπως και η δολοφονία Τσαλικίδη όταν άρχισε να φαίνεται η εμπλοκή στις τηλεφωνικές υποκλοπές της αμερικάνικης πρεσβείας.
Παρακάτω ένα βίντεο από το Mega που στηρίχτηκε δημοσίευμα του Spiegel. (Σ’ αυτό ακούμε και κάποιες παπαριές από τον ανεκδιήγητο Πάγκαλο).


Εδώ να θυμηθούμε ότι ο εισαγγελέας Διώτης είναι το ίδιο πρόσωπο που σαν πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ καταδικάστηκε ομόφωνα από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε φυλάκιση 10 ετών με αναστολή γιατί δεν προχώρησε στην αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ
13706583.jpg
Η ταφόπλακα που προσπάθησε να βάλει σ’ αυτή την υπόθεση δολοφονίας ο Ι. Διώτης δεν στέριωσε. Η οικογένεια Τσαλικίδη επιμένει ότι ο θάνατος του Κώστα οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Ξεκινάει  δεύτερη έρευνα μεταξύ 2012 και 2014  την οποία αναλαμβάνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης ο Δ. Παπαγγελόπουλος, πρώην εισαγγελέας-επόπτης της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ,  
Κι αυτουνού η έρευνα λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα με αυτά που ισχυριζόταν το πόρισμα Διώτη, επιμένοντας δηλαδή ότι ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη οφειλόταν σε δολοφονία.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που έχει την αρμοδιότητα για τη στελέχωση του ΕΣΡ, κατατίθεται πρόταση για την τοποθέτηση του Δ. Παπαγγελόπουλου στην προεδρία του ΕΣΡ. Την πρόταση τύποις καταθέτουν οι ΑΝΕΛ, όμως έχει προηγηθεί παρασκηνιακό κομπρεμί (άλλωστε, δε θα μπορούσε να περάσει οποιαδήποτε πρόταση, αν δεν συμφωνούσε η ΝΔ που ήταν πρώτο κόμμα). ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ τοποθετούνται υπέρ της εκλογής Παπαγγελόπουλου. Περισσός και νεοναζί ρίχνουν λευκό.Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης ξεσηκώνει τον κόσμο, κατηγορώντας τον Παπαγγελόπουλο ως αρχιτέκτονα της συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών. Το κομπρεμί χαλάει, καθώς οι τρεις παρόντες εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αναγκάζονται, μετά την παρέμβαση Κακλαμάνη, να ψηφίσουν «παρών». Οι ψήφοι της-ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ δεν έφταναν για να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, οπότε η πρόταση αποσύρθηκε για να επανέλθει εν ευθέτω χρόνω.Πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος και καθώς οι παρασκηνιακές διαδικασίες για το διορισμό Παπαγγελόπουλου συνεχίζονται, η οικογένεια Τσαλικίδη δίνει στον Τύπο την εξής ανακοίνωση: «Η Οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, του νεκρού στελέχους της Vodafone το 2005, εκφράζει τον αποτροπιασμό της απέναντι στην είδηση ότι ο εισαγγελέας Παπαγγελόπουλος που επί ένα χρόνο ερευνούσε την υπόθεση των υποκλοπών, χωρίς να ειδοποιήσει την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή για το γεγονός (ΑΔΑΕ), πράγμα που συνέβαλε στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος ώστε να μην αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα η αιτία του θανάτου του Κώστα, αυτός ο ίδιος άνθρωπος προτείνεται σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, ως πρόεδρος μια άλλης ανεξάρτητης αρχής, του ΕΣΡ. Μέχρι σήμερα δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Κώστας αυτοκτόνησε. Αν και αυτοί που το ερεύνησαν τότε το πίστευαν, θα είχαν αποκαλύψει τι έγινε το 2005 σε σχέση με τις υποκλοπές, ενώ ακόμη εκκρεμεί η έρευνα του θανάτου του. Πώς είναι δυνατόν στελέχη προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού κόσμου της χώρας να ξεχνούν τόσο σύντομα ότι ένας νέος άνθρωπος πέθανε για λόγους συσχετιζόμενους με την υπόθεση των υποκλοπών, που δεν έχουν φωτιστεί μέχρι σήμερα, και επιβραβεύουν τον κύριο υπεύθυνο της συσκότισης της υπόθεσης των υποκλοπών με θέση προέδρου ανεξάρτητης αρχής με συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο, ιδιαίτερης βαρύτητας για την λειτουργία της δημοκρατίας; Τα παραπάνω αναγραφόμενα δεν είναι προσωπική μας άποψη. Προκύπτουν από το σύνολο των δημοσιευμάτων εφημερίδων και πρακτικών της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, καθώς και των πρακτικών της ΑΔΑΕ».
Μετά από όλα αυτά η οικογένεια Τσαλικίδη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 19 Νοεμβρίου του 2014 μη αποδεχόμενη τα συμπεράσματα περί αυτοκτονίες επιμένοντας ότι ο θάνατος του Κώστα οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια που συνδεόταν με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.    Η εξέλιξη που ακολουθεί άκρως ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Ρούσση που δημοσιεύτηκε στο zougla.gr,  η απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί «κόλαφο» για τις ελληνικές Αρχές, τις οποίες κατηγορεί ευθέως ότι δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα για τα αίτια θανάτου του θύματος και διευκρινίζει ειδικότερα ότι:Η αρχική έρευνα για τη διακρίβωση των αιτίων θανάτου του, που διεξήχθη μεταξύ 2005 και 2006, διαπίστωσε ότι ο θάνατός του οφειλόταν στο γεγονός ότι κρεμάσθηκε από μια θηλιά. Η συμπληρωματική έρευνα, μεταξύ 2012 και 2014, επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της αρχικής, παρόλο που δύο από τους τρεις νοσηλευτές που συνέταξαν τις εγκληματολογικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου του Τσαλικίδη παρέμεινε ασαφής. Η απόφαση έκρινε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν πραγματοποιήσει «επαρκή και αποτελεσματική έρευνα» για τη διερεύνηση των αιτίων θανάτου του Τσαλικίδη και διαπίστωσε ότι οι Αρχές βιάσθηκαν να κλείσουν τη συμπληρωματική έρευνα, αναφέροντας απλώς τα σχετικά βήματα που είχαν κάνει και παραπέμποντας σε νέες εκθέσεις, χωρίς να υπεισέλθουν σε σημαντικές λεπτομέρειες. Δεν διερεύνησαν οι Αρχές, σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, την έλλειψη ενδείξεων τραυματισμού που συνήθως υπάρχουν σε περιπτώσεις αυτοκτονιών με θηλιά, την έλλειψη σημαδιών από το σχοινί στον λαιμό του κρεμασμένου, την έλλειψη κινήτρου για αυτοκτονία καθώς και τις εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των συμπερασμάτων της αρχικής και της συμπληρωματικής εγκληματολογικής έκθεσης.Δεν κατέστη καν σαφές, συμπληρώνει το Δικαστήριο, για ποιους λόγους ο εισαγγελέας δεν άσκησε περαιτέρω δίωξη ή δεν διέταξε μία επιπλέον έρευνα, για να βρει τα πραγματικά αίτια θανάτου του Τσαλικίδη.Για να εκδώσει την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφασή του, το Δικαστήριο σημειώνει πως έλαβε ιδιαίτερα υπ’ όψιν του ότι ο εισαγγελέας που είχε συντάξει την αρχική έκθεση είχε ρητώς αναφέρει ότι «ο θάνατος του Τσαλικίδη συνδεόταν αιτιωδώς με την υπόθεση των τηλεπαρακολουθήσεων»!Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει 50.000 ευρώ στους συγγενείς του Τσαλικίδη και να πληρώσει και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.Από δω και πέρα τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αυτονόητα και τεράστια. Και το ποιο βασικό: Μπορεί να σφυράει αδιάφορα ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ένα μέλος της κυβέρνησης βαρύνεται με τέτοιες κατηγορίες;
tsak-giorgis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου