Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ δήλωσε πως οι κινεζικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο Τζιμπουτί έχουν σκοπό να προωθήσουν τη «διεθνή ειρήνη και σταθερότητα». Ωστόσο δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις προθέσεις του Πεκίνου.
Η κινεζική βάση στο Τζιμπουτί βρίσκεται νοτιοδυτικά του λιμένα του Ντοραλέχ και κατασκευάζεται από κινεζική κρατική κατασκευαστική εταιρεία απέχει μόλις μερικά μίλια από την αμερικανική βάση του Λεμονιέρ, τη μόνη αμερικανική βάση στην αφρικανική ήπειρο.
Η Κίνα άρχισε την κατασκευή της βάσης τον Μάρτιο του 2016 μετά από δεκαετή συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας. Η βάση θα αποτελεί, σύμφωνα με το Πεκίνο, σταθμό λογιστικής υποστήριξης για τα κινεζικά πλοία που θα μετέχουν σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές στο Άντεν και την Αραβική Θάλασσα.
Ωστόσο σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο η βάση θα χρησιμοποιηθεί και για κοινές ασκήσεις, εκκένωση Κινέζων πολιτών, αν κριθεί αναγκαίο, αλλά και για ασφάλεια των διεθνών γραμμών θαλασσίων επικοινωνιών.
Ινδός αναλυτής που μελέτησε δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλεσε τη βάση «τεράστιο φρούριο» όπου εύκολα μπορεί να σταθμεύσει δύναμη επιπέδου ταξιαρχίας. Ο ίδιος ανέφερε πως η βάση θα επιτρέψει στη Κίνα να ελέγξει τη διέλευση των πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, επεκτείνοντας την κινεζική επιρροή στην Αφρική.
Στη βάση υπάρχουν αποθήκες και ελικοδρόμιο, ενώ η εξωτερική περίμετρος είναι ενισχυμένη. Στο ελικοδρόμιο υπάρχει διάδρομος μήκους 400 μ. περίπου και κοντά υπάρχει ένα μεγάλο υπόστεγο και επτά μικρότερα. Φαίνεται πως έχουν εγκατασταθεί και συστήματα ελέγχου UAV.
Μια ξεχωριστή ημιυπόγεια εγκατάσταση βρίσκεται πλησίον του ελικοδρομίου και αποτελείται από τρεις μάλλον αποθήκες πυρομαχικών. Φαίνεται πως υπάρχουν και ημιυπόγειες δεξαμενές καυσίμων και λιπαντικών και δύο μεγάλα γκαράζ.
Η βάση εγκαινιάστηκε την 1η Αυγούστου και εγκαταστάθηκε προσωπικό, με οχήματα και εξοπλισμό. Επίσης παρουσιάστηκαν έξι θωρακισμένα οχήματα ZBD-09. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σκοπός της βάσης δεν είναι απλώς η δίωξη της πειρατείας και η λογιστική υποστήριξη γενικώς.
Πιθανόν η Κίνα να σκοπεύει να αποστείλει εκεί μια εκστρατευτική δύναμη η οποία θα μπορούσε να ενεργήσει σε περίπτωση κρίσης που θα απειλήσει τα μεγάλα της συμφέροντα στην Αφρική στον «θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου