Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

«Η νέα πυρηνική δοκιμή μας φέρνει πιο κοντά στον πόλεμο»

Σύμφωνα με την πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, ο Κιμ «γίνεται πιο επιθετικός στην εμμονή του να αποκτήσει πυρηνική δύναμη» | AP Photo/Mary Altaffer
Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η προειδοποίηση του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι όλη η αμερικανική ενδοχώρα βρίσκεται εντός της εμβέλειας των όπλων του απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Εκεί η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ έχει προχωρήσει πολύ και η απειλή που εγείρει η χώρα μεγεθύνεται. «Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας γίνεται πιο επιθετικός στην εμμονή του να αποκτήσει πυρηνική δύναμη», συμπλήρωσε.
«Η νέα δοκιμή φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στον πόλεμο, δεν τον απομακρύνει από αυτόν», πρόσθεσε η ίδια και τόνισε ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας «έκανε μια επιλογή και με αυτήν έρχεται μια κρίσιμη επιλογή για τον υπόλοιπο κόσμο».
Μέσω της πρεσβευτή του ο Τραμπ «απάντησε» με απειλές στις απειλές του Κιμ: «Εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς».
Η Ουάσινγκτον κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να διακόψουν κάθε σχέση με την Πιονγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ανταλλαγών, να απελάσουν όλους τους Βορειοκορεάτες εργαζόμενους που βρίσκονται στο έδαφός τους, αλλά και να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.

AP Photo/Mary Altaffer
Σύμφωνα με τη Χέιλι, οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να κλείσει τις στρόφιγγες και να πάψει να προμηθεύει με πετρέλαιο την Πιονγιάνγκ, ένα πολύ σκληρό μέτρο το οποίο η Κίνα -χώρα που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα και αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό της εταίρο- απέφυγε να λάβει μέχρι σήμερα. Για τον λόγο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του είχαν τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ταυτόχρονα τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων τον Δεκέμβριο, προκειμένου να μην «αναφλεγεί μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».
«Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ζυγίσουμε τις επιπτώσεις κάθε κίνησής μας», συμπλήρωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.
«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον μείζονες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα στη Βόρεια Κορέα. Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.
Σε ομιλία του από το Μιζούρι ο Τραμπ αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά με απαξιωτικό τρόπο στον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Ο μικρός άνθρωπος-πύραυλος. Είναι ένας αρρωστημένος φαντασμένος νεαρός».
Την ίδια ώρα, φωτογραφίες που μετέδιδε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας εικονίζουν έναν πύραυλο που μοιάζει να μεταφέρεται από όχημα, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε ώστε να αποτρέπεται η καταστροφή του πριν από την εκτόξευση.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Ωστόσο αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συμπέραναν, μελετώντας δορυφορικά και άλλα δεδομένα, ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από σταθερή θέση και όχι από κινητό εκτοξευτήρα.
Οι φωτογραφίες εικονίζουν έναν πύραυλο με μεγαλύτερη διάμετρο, που μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερες κεφαλές και να έχει ισχυρότερο κινητήρα, σημείωσε ο Ντέιβιντ Ράιτ, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Union of Concerned Scientists.

AP Photo/Mary Altaffer
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο σημειώνεται τρεις μήνες πριν η Νότια Κορέα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε εγκαταστάσεις που απέχουν μόλις 80 χιλιόμετρα από τα σιδηρόφρακτα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου