Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Η κόλαση της Μόριας ξανά στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ


Στα όρια βρίσκεται ξανά η κατάσταση στη Λέσβο, μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια, τη στιγμή που εικόνες ντροπής μέσα από τον καταυλισμό βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε συγκλονιστικά ρεπορτάζ της Deutsche Welle, του Guardian και της WSJ.
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λέσβου μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για τα όσα «παράνομα», όπως υποστηρίζει, συμβαίνουν στον καταυλισμό.
Όπως σημειώνει, στην παραχωρηθείσα, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έκταση οκτώ στρεμμάτων θα έπρεπε να φιλοξενούνται περί τα 1.800 άτομα, ώστε οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι σε ανεκτό, τουλάχιστον, επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ωστόσο, σήμερα φιλοξενούνται πάνω από 6.000 άτομα. Στη μήνυση γίνεται ακόμη αναφορά σε «ακατάλληλες -από απόψεως υγιεινής και ασφάλειας, για τη διαμονή τους, ανεξαρτήτως εποχής- εγκαταστάσεις, σε ελλείψεις δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, όπως και των εργαζομένων εκεί. Γίνεται επίσης αναφορά στο ότι φημολογείται πως “εντός και εκτός του ΚΥΤ γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα πορνείας”.
Υπενθυμίζεται ότι σοκ προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες και οι εικόνες ντροπής από τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα η Deutsche Welle. Σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter ο δημοσιογράφος της DW Oliver Sallet από το εσωτερικό του hotspot, μικρά παιδιά και βρέφη ζουν και περπατούν ανάμεσα σε σκουπίδια και λάσπες. «Για όσους διαμένουν εκεί, η Μόρια είναι μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες τόσο απελπιστικές που ακόμα και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νεκρών» ανέφερε από τη μεριά του ο βρετανικός Guardian.
Παρέμβαση για το θέμα της κατάστασης των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έκανε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δραματική στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια στη Λέσβο και στο Βαθύ στη Σάμο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ενταση και επεισόδια στη Μόρια

Ένα ακόμα «χρονικό προαναγγελθέντων… επεισοδίων» εξελίχθηκε, κατά τη νύχτα της Τρίτης στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Από τις 10 περίπου το βράδυ, ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ανδρών μεταναστών. Αφορμή των συγκρούσεων αποτέλεσε, για μια ακόμα φορά, η χρήση τουαλετών και μπάνιων. Κοινό μυστικό όμως είναι ότι οι συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα εθνικών διαφορών μεταξύ Αράβων από τη μια μεριά και Ιρακινών και Αφγανών από την άλλη. Οι δεύτεροι θεωρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση των πρώτων από τις υπηρεσίες ασύλου.
Στην εκδήλωση των συγκρούσεων σημαντικό ρόλο παίζει, σύμφωνα με αστυνομικές Αρχές, η ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοόλ κακής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες μέσα στον καταυλισμό. Το αλκοόλ αυτό διατίθεται τόσο από Έλληνες ιδιοκτήτες κάποιων καντινών, γύρω από τον καταυλισμό, όσο και από τους ίδιους τους μετανάστες που το προμηθεύονται από τη Μυτιλήνη και το πουλάνε μέσα στον καταυλισμό. Σημειώνεται ότι το αλκοόλ μπαίνει στον καταυλισμό ανενόχλητα και προπάντων χωρίς να ελεγχθούν οι κομιστές του από κανέναν.
Στις ολονύκτιες συγκρούσεις συμμετείχαν και Αφρικανοί, στον τομέα των οποίων ξέσπασαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σωρούς απορριμμάτων, κυρίως με εύφλεκτα υλικά, που υπάρχουν παντού σε όλο τον καταυλισμό. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές κάηκαν και περίπου 10 σκηνές, στις οποίες διέμεναν άνδρες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις.
Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί, ύστερα από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις.
Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα με τραύματα, δυο εκ των οποίων τραυματισμένοι με μαχαίρι. Ένας εξ αυτών εισήχθη και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, άσχημα μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες, επίσης, τραυματισμένων, κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τα επεισόδια δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην προοπτική της τοποθέτησης των νέων οικίσκων και άρα της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών στέγασης που έχουν δημιουργηθεί στον καταυλισμό. Όπως έγινε γνωστό, κατά τα επεισόδια καταστράφηκαν τοίχοι αντιστήριξης, καθώς και άλλες υποδομές του κέντρου, η ανακατασκευή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των έργων για την τοποθέτηση των οικίσκων.
Το οδοιπορικό της Deutsche Welle
Εν τω μεταξύ, εικόνες που προκαλούν σοκ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.
Σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter ο δημοσιογράφος της DW Oliver Sallet από το εσωτερικό του hotspot, μικρά παιδιά και βρέφη ζουν και περπατούν ανάμεσα σε σκουπίδια και λάσπες.
Το ακόμη σοκαριστικότερο είναι η κατάσταση που επικρατεί στις τουαλέτες με τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες να βρίσκονται παντού.
Στη Μόρια οι διαμένοντες ξεπερνούν περίπου τέσσερις φορές τη δυναμικότητα του χώρου, καθώς έφτασαν τις 8.000 με δυναμικότητα τις 2.500.
Νεογέννητα, έγκυες, άνδρες και γυναίκες, μήνα Δεκέμβριο καίνε πλαστικά για να ζεσταθούν, κάνουν μπάνιο στο ύπαιθρο με κρύο νερό, περιμένουν στις ουρές για φαγητό.

Ο Guardian στο hotspot της Μόριας: Καλώς ήρθατε στη φυλακή

Με ένα ακόμα ρεπορτάζ – ανταπόκριση από τη Μόρια της Λέσβου, ο βρετανικός Guardian περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Την ίδια στιγμή, οι καιρικές συνθήκες λόγω χειμώνα χειροτερεύουν αισθητά.

«Περιμένοντας την «επίσημη άφιξη» του χειμώνα, οι διαμαρτυρίες γίνονται πιο έντονες τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου που τον σημαδεύει ένα γκραφίτι: Καλωσήλθατε στη φυλακή της Μόρια» γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας που πραγματοποίησε αυτοψία στη Μυτιλήνη.
Για όσους διαμένουν εκεί, η Μόρια είναι μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες τόσο απελπιστικές που ακόμα και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νεκρών, γράφει η Έλενα Σμιθ, αναφερόμενη σε συγκεκριμένη απάντηση που έδωσε ο Γιάννης Μουζαλας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με ομάδες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ, η Μόρια έχει ξεπεράσει τις αντοχές της στους ανθρώπους που μπορεί να φιλοξενήσει και «είναι μια τραγωδία που περιμένουμε να συμβείκαι μια ντροπή για την Ευρώπη».
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «τώρα που ξεκινούν οι βροχές και ξεσπούν επεισόδια οι αρχές στην Αθήνα παίρνουν μέτρα δεσμευόμενες να μεταφέρουν 5.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, ο πληθυσμός στη Μόρια βούτηξε κάτω από τις 6.000 ψυχές. Το κέντρο υποδοχής χτίστηκε ως ένα προσωρινό μέτρο, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015. Έχει σχεδιαστεί να δέχεται μόλις 2.000.
Οι περισσότεροι διαμένουν σε «αναιμικές» σκηνές πάνω σε ξύλινες παλέτες για να προφυλαχθούν από τις λάσπες.
https://liberationpolular.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου