Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Αφελείς κυβερνητικές σκέψεις για να πραγματοποιηθεί το κοινωνικό έγκλημα με τους πλειστηριασμούς

Του Γ. Γ. 
Μπορεί το Δ.Σ του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθήνας με προεξέχοντα τον υπόδικο πρόεδρο του Ρούσκα να πρωτοστατεί στο κοινωνικό έγκλημα, να περάσει δηλαδή η λαϊκή περιουσία μέσω πλειστηριασμών στα χέρια αρπακτικών, η παρέμβαση όμως του λαϊκού παράγοντα τους έχει τρομοκρατήσει.
Ετσι, λοιπόν με σημερινή ανακοίνωση αυτός ο σύλλογος μας γνωστοποιεί ότι οι συμβολαιογράφοι δεν θα συμμετέχουν στους αυριανούς πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στα Ειρηνοδικεία, καθώς και σ’ αυτούς που επρόκειτο να γίνουν στις 27 Δεκέμβρη και 3 Γενάρη. (Θα συμμετέχουν κανονικά στους ηλεκτρονικούς).
Αιτιολογούν την απόφασή τους αυτή με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει ακόμα την υπόσχεση που τους έχει δώσει, να φέρει νόμο ο οποίος θα μετατρέπει σε αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα, την εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους δανειολήπτες που έχουν πέσει στα νύχια τραπεζιτών – τοκογλύφων και αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια τους.
Προφανώς έχουν την αίσθηση ότι με νομοθετικά διατάγματα θα εξαφανιστεί η λαϊκή οργή προς τα πρόσωπα τους τα οποία γίνονται συνεργοί –με το αζημίωτο φυσικά- να μείνουν άστεγοι χιλιάδες άνθρωποι χάνοντας τα σπίτια τους.

Ας πούμε κάποια πράγματα με το όνομα τους.
Αρχικά είναι υποκριτικό να ακούμε από κυβερνητικά στελέχη  –όπως χτες από τον Ν. Φίλη- να ζητάνε από την κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ψηφίσει νόμο με τον οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Κι αυτό γιατί προφανώς όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικία.
Το να απελευθερωθούν από τις αρχές του 2018 όλοι οι πλειστηριασμοί θεωρείτε σαν προαπαιτούμενο για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και αυτό το έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους «θεσμούς». Μας λένε μπούρδες δηλαδή, παίζοντας μικροπολιτικά προσωπικά παιχνίδια όσοι ισχυρίζονται παρόμοιες απόψεις με τον Φίλη.

Και κάτι άλλο. Μας μίλησε ο Τσίπρας χτες για «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών. Άλλο δούλεμα κι’ αυτό. Οι τράπεζες μόνο κατ’ όνομα είναι ελληνικές. Πολύ μεγάλο μέρος των μετοχών τους βρίσκεται στα χέρια ξένων κερδοσκοπικών fund στα οποία έχουν επενδύσει και πολλοί έλληνες πλουτοκράτες. Είναι δηλαδή σαν να μας λέει ο Τσίπρας ότι συμφώνησαν 3 λύκοι και ένα πρόβατο ποιο θα είναι το γεύμα τους.

Και να 'ρθούμε τώρα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις από τις αρχές Γενάρη θα ψηφιστεί στην βουλή νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει όλοι οι πλειστηριασμοί να γίνονται με αυτό τον τρόπο.
Κι αν ακόμα υποθέσουμε ότι συμφωνήσουν οι συμβολαιογράφοι (Αν δεν κάνουμε λάθος, εκτός απ’ τον Σύλλογο συμβολαιογράφων Αθήνας κανένας απ’ τους υπόλοιπους 8 συμβολαιογραφικούς συλλόγους δεν έχει πάρει απόφαση για συμμετοχή σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς) να συμμετέχουν σ' αυτή την διαδικασία, πόσο "ανέφελο" θα είναι γι' αυτούς;

Ποιος συμβολαιογράφος και για οποιοδήποτε χρηματικό αντίτιμο θα τολμήσει να βάλει την υπογραφή του για να βρεθούν στο δρόμο λαϊκές οικογένειες; Και αυτός δεν θα είναι κουκουλοφόρος, όπως στην κατοχή. Θα έχει ονοματεπώνυμο διεύθυνση κατοικίας και επαγγελματικού χώρου.
Δεν θα αναλογιστεί που μπορεί να οδηγήσει η απελπισία έναν άστεγο οικογενειάρχη;
Θα προσπεράσει την σκέψη ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ένας ανάλγητο, αργυρώνητο κάθαρμα ή ακόμα και να στοχοποιηθεί από κάποια συλλογικότητα η οποία δεν θα έχει σαν ευαγγέλιο την αστική νομιμότητα;

Η άποψη μας, δηλαδή, είναι ότι είναι αφέλεια να πιστεύει η κυβέρνηση ότι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα προσπεράσει τον σκόπελο των αντιδράσεων στο να δημιουργηθούν νέες στρατιές αστέγων και να περάσει η περιουσία τους στα νύχια αρπακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου