Την επιβολή της θανατικής ποινής εναντίον των Παλαιστινίων προωθεί το Ισραήλ, ενθαρρυμένο από την θέση του Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους αυτού και σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την επέκταση της αντίστασης των παλαιστινίων στα σχέδια αυτά.
Η προαναγγελία είχε γίνει τον Ιούλιο από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου– τωρα την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ο οποίος δήλωσε πως το νομοσχέδιο που προβλέπει θανατική ποινή στους Παλαιστινίους θα υποβληθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ, Κνεσέτ.
Μιλώντας στην ισραηλινή κρατική τηλεόραση ο Λίμπερμπαν δήλωσε πως το σχέδιο νόμου που προβλέπει την εκτέλεση των Παλαιστινίων που εξαπολύουν επιχειρήσεις κατά των ισραηλινών στόχων θα υποβληθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.
«Ένας τέτοιος νόμος υπάρχει και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο και το Ισραήλ να ακολουθήσει τα ίχνη του ισχυρότερου δημοκρατικού συστήματος στον κόσμο» είπε ο Ισραηλινός υπουργός .
Απάνθρωπη, κυνική, ωμή και πέρα από κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και αξία ειναι η αιτιολόγηση που επιχείρησε να κάνει: «Κάθε τρομοκράτης που μπαίνει στη φυλακή, προωθεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις την απαγωγή των αμάχων και στρατιωτών με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων». Δηλαδή ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Ισραέλ Μπεϊτενού» που κατέχει τωρα το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Αμυνας, ουσιαστικά υποστηρίζει την προληπτική θανάτωση ανθρώπων μέσα από ένα μανδύα ”δίκης” και καταδίκης , προκειμένου – άκουσον-άκουσον- να μην υπάρξουν ομηρίες ισραηλινών στρατιωτών κλπ και μέσω αυτών ζητηθούν ανταλλαγές με αιχμαλώτους ( φυλακισμένους). Με δυο λόγια αφου δεν θα υπάρχουν φυλακισμένοι – θα έχουν εκτελεστεί- θα αποτρέπουν οι απαγωγές για την απελευθέρωσή τους….
Για να θεσμοποιηθεί το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τρεις γύρους ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
Στο Ισραήλ, όπου δεν υπάρχει θανατική ποινή, υποβάλλονται ποινές κάθειρξης εκατοντάδων χρόνων στους εγκληματίες.
Το καλοκαίρι (27-7-2017) ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, είχε ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής εναντίον ενός Παλαιστινίου που είχε σκοτώσει τρεις Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων και συγκρούσεων που είχαν χουν ξεσπάσει γύρω από την Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.
«Θανατική ποινή για τρομοκράτες – Είναι καιρός να την εφαρμόσουμε στις πιο σοβαρές υποθέσεις», είχε εισάγει τότε το θέμα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Αυτή εδράζεται στον νόμο και χρειάζεται οι δικαστές να την αποφασίσουν ομοφώνως, αλλά αν θέλετε την συμβουλή της κυβέρνησης και την δική μου, ως Πρωθυπουργός, σε μια υπόθεση σαν και αυτή (…) θα πρέπει να επιβληθεί», είχε πει, δρομολογώντας τις διαδικασίες που τωρα παίρνουν μορφή νομοσχεδίου, όπως δήλωσε ο Λιμπερμαν.
Ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στο Ισραήλ, το 1962, ήταν ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος Άντολφ Άιχμαν.–
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου