Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Η εργασιακή ζούγκλα και ο εργοδοτικός τραμπουκισμός μέσα από σημερινές ειδήσεις.

Του Γ. Γ.
Δεν είναι απλώς ότι τα παραμύθια τους περί «αλλαγής σελίδας» και «πορείας ανάπτυξης» που ακούμε καθημερινά από τα κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους, καταρρέουν παταγωδώς αφού ακόμα και με τα δικά τους επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι αυξάνεται η καταγραμμένη ανεργία.
(Αυξήθηκαν περισσότερο από 15.000 αυτοί που αναζητούν εργασία στις λίστες του ΟΑΕΔ τον Δεκέμβρη του 2017, σε σχέση με τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου παρουσιάζοντας αύξηση 1,75%, μας λέει η είδηση, με τους καταγεγραμμένους ανέργους να ξεπερνούν τους 879.000).
Δεν είναι μόνο η φρικτή πραγματικότητα, ότι όσοι «τυχεροί» κατορθώσουν να βρουν δουλειά, οι εργοδότες τους αναγκάζουν να υπογράψουν ότι θα δουλεύουν τετράωρα και άρα θα αμείβονται γι’ αυτές τις ώρες εργασίας, ενώ ουσιαστικά τους υποχρεώνουν να εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες.
Ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί παίρνει αδιανόητες διαστάσεις και τα περιστατικά που έρχονται στην επιφάνεια δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό. 

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που είδαν σήμερα την δημοσιότητα.
Γνωρίζουμε ότι είναι ποινικό αδίκημα αν οι εργοδότες δεν καταβάλλουν στους εργαζομένους τους το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα άδειας και το δώρο του Πάσχα.
Τα αφεντικά όμως βρήκαν την «λύση». Το καταθέτουν κανονικά, αλλά υποχρεώνουν τους εργάτες να πάνε στα ΑΤΜ να το εισπράξουν με συνοδεία μπράβων της εργοδοσίας, στους οποίους καταλήγει το χρηματικό ποσό για να επιστραφεί πάλι στο αφεντικό. 
Σχετικές καταγγελίες είχαν γίνει μέχρι τώρα από εργαζόμενους της Κρήτης και της Λάρισας, ενώ σήμερα ανάλογο περιστατικό καταγγέλθηκε από εργάτη του Ναυπλίου.
Ο εργαζόμενος αρνήθηκε να επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων στο αφεντικό του. Δέχεται αφόρητες πιέσεις και τελικά καταγγέλλει το γεγονός στην αστυνομίας. Τα χρήματα προσημειώθηκαν και όταν τα επέστρεφε, υπήρξε παρέμβαση αστυνομικών με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του εργοδότη του.

Τα παραπάνω ωχριούν μπροστά στην περίπτωση που αποκαλύφθηκε σήμερα το πρωί -στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη- και είναι ίσως η "εικόνα" της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί.
Γυναίκα από την Σύρο καταγγέλλει ότι ο εργοδότης της στο εστιατόριο που εργαζόταν την υποχρέωνε να δουλεύει 18 ώρες την ημέρα για 1000 ευρώ. Τελικά την απέλυσε χωρίς να τις καταβάλλει αυτά που δικαιούταν και όχι μόνο αυτό.
Οταν η γυναίκα πήγε στην επιθεώρηση Εργασίας να καταγγείλει το γεγονός, το πρώην αφεντικό της την παίρνει τηλέφωνο και της λέει ότι αν δεν αποσύρει την καταγγελία της "θα βάλει τους μπράβους του και θα την βρουν στα αζήτητα".   

Εξ' ίσου συγκλονιστικό σ' αυτή την υπόθεση είναι η αναφορά της εργαζόμενης ότι όταν πήγε στην επιθεώρηση Εργασίας να καταγγείλει τις απειλές που δέχτηκε, οι χαρτογιακάδες που εργάζονται εκεί την "έβρισαν πολύ άσχημα" παίρνοντας το μέρος του εργοδότη και δεν προχώρησαν σε καμιά ενέργεια.

Η εργαζόμενη φοβούμενη ότι κινδυνεύει η ζωή της, όπως είπε, βγήκε και κατάγγειλε το γεγονός. (Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα "αρμόδια όργανα" για να  λογοδοτήσουν εκτός από το πρώην εργοδότη της και τα "τσακάλια" της επιθεώρησης Εργασίας. Το να απευθυνθεί στην "ανεξάρτητη δικαιοσύνη"  δεν το συζητάμε καν).

Εδώ να θυμίσουμε ότι εκτός από την παραπάνω περίπτωση μια απ' τις σπάνιες φορές που έχουν γίνει γνωστές οι τραμπουκικές μέθοδοι των εργοδοτών είναι και η καταγγελία που κάνει η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. 
Αυτή αναφερόταν στον Βασίλη Τσαρούχα ιδιοκτήτη του καταστήματος ταχυεστίασης “Ο Πρόεδρος”, ο οποίος μαζί με δυο μπράβους του, δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως την σωματική ακεραιότητα ενός ντελιβερά, πρώην εργαζόμενου της επιχείρησης του, όταν αυτός κοινοποίησε αγωγή στον πρώην εργοδότη του διεκδικώντας τα εργασιακά του δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου