Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Απομακρύνει το γεωτρύπανο η ΕΝΙ μετά το τουρκικό μπλόκο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά το «μπλοκάρισμα» του ιταλικού πλοίου της εταιρείας ΕΝΙ από το Τουρκικό ναυτικό.

Εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο.
Σύμφωνα με το Reuters, ο CEO της εταιρείας ΕΝΙ Claudio Descalzi ανακοίνωσε πως είναι «πιθανόν» να αποσυρθεί το πλοίο - γεωτρύπανο από την περιοχή. Όπως, ωστόσο, συμπλήρωσε ο ίδιος, η εταιρεία δεν θα αποχωρήσει από το έργο.
Ερωτηθείς για το ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός του πλοίου, υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είναι το Μαρόκο. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράκ Αλμπαϊράκ διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού. Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες από τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ''Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου'' Κουντρέτ Οζερσάι είχε επαφές με στελέχη της εταιρείας ΕΝΙ.

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι με μεσολάβηση της Ρώμης είδε ο «υπουργός» Εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουντρέτ Οζερσάι αξιωματούχους της εταιρείας ΕΝΙ, που πραγματοποιεί τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Οζερσάι είχε επαφές τη Δευτέρα και με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι 48 ωρών στο επίκεντρο του οποίου ήταν η «αμφιλεγόμενη» συνάντηση Οζερσάι με εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΝΙ και κυρίως η προσπάθεια της εταιρείας για συσκότιση, η δήλωση Οζερσάι στην «Καθημερινή Κύπρου» το βράδυ της Τετάρτης ότι, «Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», ήταν αρκετή για να θέσει το ζήτημα σε διαφορετική προοπτική για την Κύπρο. Κι αυτό γιατί η ΕΝΙ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και ενήργησε χωρίς να ενημερώσει τη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα τίθεται ζήτημα και για τη Ρώμη, καθώς η ΕΝΙ είναι κρατική εταιρεία και πραγματοποίησε συνάντηση με «αξιωματούχο» μιας παράνομης οντότητας, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία, σημείωνει χαρακτηριστικά σε άρθρο της η «Καθημερινή Κύπρου».

Ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι επέμεινε ότι συναντήθηκε στην Ιταλία με στελέχη της εταιρείας και όχι μόνο, χωρίς όμως να τα κατονομάζει. Οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζεται, εξέφρασαν επιθυμία να γίνουν αποδεκτοί ως μέρος της συμφωνίας με την ΕΝΙ. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επαναξιολογηθεί και η Νavtex της Τουρκίας με ισχύ μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Πηγή: newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου