...........Επικίνδυνη «συναίνεση»
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ο ανταγωνισμός για την Ενέργεια επιτείνει τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς
Εντονη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ και συζητήσεις για στενότερη «αμυντική» συνεργασία Κύπρου - Γαλλίας
...Τα «πλοκάμια» ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων που απλώνονται απειλητικά για τους λαούς σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναδεικνύουν, από τη μία, η προσέλκυση ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ (και όχι μόνο) και, από την άλλη, η ενίσχυση στρατιωτικών συνεργασιών που φέρνουν στην περιοχή όλο και περισσότερα υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία και άλλα μέσα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τις ΗΠΑ, τη στρατιωτική τους παρουσία αυξάνουν και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Γαλλία, που - σημειωτέον - τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνει την προσοχή της όλο και περισσότερο στην ανάγκη υπεράσπισης της ασφάλειας και σταθερότητας σε Μέση Ανατολή αλλά και Βόρεια και Κεντρική Αφρική (π.χ. Συρία, Λιβύη, Μάλι). Είναι ενδεικτική η χτεσινή συνεδρίαση που αναμενόταν να έχουν οι Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής, με θέμα την αναβάθμιση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν Γαλλία και Κύπρος από το 2007. Πλευρές αυτής της διμερούς συνεργασίας συζητήθηκαν και στην επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι, το φθινόπωρο. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ως απόρρητο, ωστόσο ΜΜΕ όπως ο «Φιλελεύθερος» μετέδιδαν ότι η συνεργασία επεκτείνεται και σε νέους τομείς, όπως την υπεράσπιση της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας, την αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας, αλλά και την έγκαιρη «προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων».
Ενδεικτικές του ρόλου που καλείται να αναλάβει η Κύπρος ως ορμητήριο διαφόρων ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων, είναι οι επισημάνσεις αστών αναλυτών ότι «οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις απέκτησαν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν, οποιαδήποτε στιγμή, τα στρατιωτικά λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Από αυτήν τη σκοπιά ερμηνεύονται και τα σχέδια για επέκταση της παρουσίας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στο Μαρί (ανατολικά της Λεμεσού), τέτοιας έκτασης που επιτρέπει σε πολλούς να μιλούν για δημιουργία «γαλλικής βάσης».
Σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου - Γαλλίας εστιάζει και στην «παροχή επιχειρησιακών διευκολύνσεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε Ενοπλες Δυνάμεις». Ακόμα, αφορά και την «ανάπτυξη συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) και ιδιαίτερα σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, εξοπλισμών και μεταφοράς δυνάμεων σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ», αποτυπώνοντας και τη σημασία που αποκτά η Κύπρος για τις αντιλαϊκές επιδιώξεις συνολικά της λυκοσυμμαχίας των Βρυξελλών, με τη Γαλλία να ενδιαφέρεται βέβαια να διασφαλίσει και όσο το δυνατόν περισσότερα πλεονεκτήματα για την «αυτόνομη» δράση της στην περιοχή.
Εν αναμονή της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, το αντιλαϊκό παζάρι μέσα από το οποίο κλιμακώνεται και η τουρκική προκλητικότητα, αναμένεται να ενταθεί ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που θα γίνει στα τέλη του μήνα στη Βάρνα. Ανεξάρτητα από διάφορα «σενάρια» για ενδεχόμενο «βέτο» Αθήνας - Λευκωσίας σε κάθε είδους διμερή συνεργασία, το αλισβερίσι Αγκυρας - Βρυξελλών είναι δεδομένο ότι θα δυναμώσει, όπως έδειξαν και οι προχτεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ότι «εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον». Αντίστοιχα, ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις της για τα Ελληνοτουρκικά, επιχαίροντας επειδή Τουρκία και Ελλάδα έχουν «συχνές επαφές ηγεσιών».
Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «και αν ακόμη γίνει η συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας... οι όροι θα είναι οι ίδιοι (...) με ποιο ρυθμό θα προχωρήσει η οποιαδήποτε σχέση... δεν το γνωρίζω». Ο ίδιος θύμισε τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ότι η Τουρκία δεν δίνει «δείγματα καλής γειτονίας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «βέβαια, δεν είναι ακριβές αυτό 100%, ότι ανανέωσε τη NAVTEX. Εχει εκδώσει μια νέα NOTAΜ, δεν είναι η ίδια. Δεν εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα αυτό που προσπαθεί να κάνει αυτές τις μέρες».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο μιας «κοινωνικής συνάντησης» του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, τη συνέδεσε με την ανάγκη «να υπάρξουν κάποιες εξηγήσεις» (για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ). Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο σύστασης «δικοινοτικής επιτροπής» για «να έχουν οι Τουρκοκύπριοι άποψη για τον ενεργειακό σχεδιασμό», υπενθύμισε ότι παλιότερα οι Τουρκοκύπριοι είχαν αρνηθεί πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης να συσταθεί κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης για την ΕΕ και υποστήριξε ότι ο λόγος της «όλης ταραχής» δεν είναι το ότι «δεν συμμετέχουν σε αποφάσεις».
Ολα τα παραπάνω, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι περιβαλλοντικές έρευνες για την προετοιμασία των γεωτρήσεων που ετοιμάζει στο «10» της κυπριακής ΑΟΖ η αμερικανική «ExxonMobil», αλλά και ενώ και άλλα ενεργειακά μεγαθήρια ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στη λεκάνη της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, η βρετανο-ολλανδική «Shell» που, σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ», επιδιώκει συμφωνία αγοράς αερίου και από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» και από το ισραηλινό «Λεβιάθαν». Χτες, η «Καθημερινή» Κύπρου μετέδωσε ότι οι ισραηλινές διαχειρίστριες εταιρείες επικαλούνται «την απουσία συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ, που να ρυθμίζει το καθεστώς εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, τα οποία βρίσκονται στη μέση γραμμή», αναδεικνύοντας διαφωνίες που «σιγοκαίνε» ακόμα και μεταξύ «εταίρων»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου