Συνεχίζοντας την ανοδική τροχιά που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν παγκοσμίως και την τελευταία πενταετία 2013-17 κατά 10% έναντι της προηγούμενης περιόδου 2008-12.
Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, την τελευταία πενταετία οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν σε Ασία, Ωκεανία και Μέση Ανατολή, ενώ αντίθετα μειώθηκαν σε Αφρική, Αμερική και Ευρώπη.
ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα ήταν όλες μαζί υπεύθυνες για το 74% των οπλικών συστημάτων που πουλήθηκαν στον πλανήτη την περίοδο 2013-17.
Μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων του κόσμου, με μερίδιο 34% στο παγκόσμιο σύνολο (από 30% την περίοδο 2008-2012), ήταν οι ΗΠΑ.
Στην πενταετία 2013-2017 οι ΗΠΑ πούλησαν 58% περισσότερα όπλα απ’ ό,τι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου, η Ρωσία, ενώ διέθεσαν τα όπλα τους σε συνολικά 98 χώρες του πλανήτη.
Τα μισά από αυτά είχαν προορισμό τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο πουλήθηκε στην Ασία.
ΠΗΓΗ: SIPRI.ORG
Η Σαουδική Αραβία ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης των Αμερικανών, καθώς αγόρασε περίπου το ένα πέμπτο του στρατιωτικού εξοπλισμού που εξήγαγαν οι ΗΠΑ.
Αντίθετα, οι εξαγωγές όπλων της δεύτερης Ρωσίας την περίοδο 2013-17 μειώθηκαν κατά 7,1% έναντι της περιόδου 2008-2012. Η Ρωσία διέθεσε όπλα σε 47 κράτη του κόσμου.
Η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα, η Γαλλία, αύξησε τις εξαγωγές κατά 27% μεταξύ των δύο περιόδων, ενώ η 4η Γερμανία, παρότι αύξησε τις εξαγωγές στη Μέση Ανατολή κατά 109%, είδε το σύνολο αυτών να μειώνεται κατά 14%.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πάντως ότι ελάχιστες χώρες εκτός Ευρώπης και Β. Αμερικής εξάγουν σήμερα όπλα στον πλανήτη. Μία εξ αυτών είναι η Κίνα, που αύξησε τις εξαγωγές κατά 38% την περίοδο 2013-17 και αναδείχθηκε σε 5ο μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου.
Η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα ήταν κατά σειρά οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων την περίοδο 2013-17.
Ολες μαζί εισήγαγαν περισσότερα από το ένα τρίτο του συνόλου των όπλων που πωλήθηκαν παγκοσμίως την τελευταία πενταετία.
«Η αυξημένη ροή όπλων», προειδοποίησε ο επικεφαλής του SIPRI και τέως αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΗΕ, Γιαν Ελιασον, «εγείρει ανησυχίες για την επίπτωσή τους στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και δίνει έμφαση» όπως είπε «στην ανάγκη βελτίωσης και εφαρμογής διεθνών μηχανισμών όπως η Συμφωνία Εμπορίου Οπλων (ΑΤΤ)».
Η εν λόγω συμφωνία, που διέπει το διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων, έχει επικυρωθεί από 94 χώρες του κόσμου και τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου