Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τοποθέτηση φαντάρου στο Διήμερο ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια


Τοποθέτηση φαντάρου στο Διήμερο ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια
«Ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις πριν από μένα κατά τις οποίες κατατέθηκαν εμπειρία, πρωτοβουλίες και προτάσεις με σκοπό την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και την αντεπίθεση του κόσμου της εργασίας και ειδικά της νεολαίας ενάντια στο σκληρό καθεστώς εκμετάλλευσης και επισφάλειας που βιώνει στους χώρους δουλειάς τους. 
Μολονότι ο κοινωνικός χώρος στον οποίο βρίσκομαι και δραστηριοποιούμαι έχει ποιοτικές και δομικές διαφορές σε σχέση με όσα ειπώθηκαν, καθώς ο συνδικαλισμός θεωρείται παράνομος, οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές. 
Όσο πιο αντιδραστικός και αποστειρωμένος είναι ο στρατός τόσο πιο αναγκαία είναι η δράση μας μέσα από το Δίκτυο Σπάρτακος. 
Η καθημερινή τριβή, η συμβίωση, η αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων (αϋπνία, καψόνια, αυθαιρεσίες) δημιουργούν ένα πεδίο συλλογικής βιωματικής εμπειρίας, το οποίο καλούμαστε με τη πυγμή μας, την παραδειγματική μας στάση (απέναντι στους φαντάρους) τα αντανακλαστικά και τη νηφαλιότητα μας να προσδιορίσουμε. 
Από τη πρώτη στιγμή οφείλουμε να συγκροτούμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ μας, σεβασμού στη διαφορετικότητα και υπεράσπισης του καθενός, έτσι ώστε να μη νιώθει κανείς μόνος. 
Αναδεικνύουμε στους φαντάρους τα προβλήματα, όποτε προκύπτουν, προτρέπουμε σε μαζικές αναφορές και σε αποστολή καταγγελιών στο Δίκτυο Σπάρτακος, ο αποφασιστικός ρόλος του οποίου είναι πλέον αναγνωρισμένος και στους χειρότερους εχθρούς του, σπάμε το φόβο, τον αναχωρητισμό και τη λογική του «εννιά μήνες είναι θα περάσουν», «εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός» κπλ. 
Όλα αυτά σπάνε στη πράξη και τα παραδείγματα είναι πολλά. Από τη ρατσιστική-εθνικιστική ρητορεία και τις αυθαιρεσίες των καραβανάδων μέχρι τη διεκδίκηση του δεκατιανού, δωρεάν εξόδων μεταφοράς και αξιοπρεπών συνθηκών σίτισης και στέγασης οι φαντάροι καλούνται να συλλογικοποιούνται και να οργανώνουν τις αντιστάσεις τους προκειμένου να βελτιώσουν τις συνθήκες της θητείας τους. 
Όταν μάλιστα οι φαντάροι θα έχουν κερδίσει επιμέρους νίκες και μια κεκτημένη συλλογική εμπειρία και σχέση, η επαφή μεταξύ τους καθώς και η δράση τους θα φέρει στο προσκήνιο πιο αναβαθμισμένα ερωτήματα και συνειρμούς σε σχέση με τον εργασιακό τους χώρο και τη στάση που θα πρέπει να έχουν κι εκεί για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και να αποκρούουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. 
Όσο μάλιστα ενισχύεται η ταξική συνείδηση τους τόσο είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τι συμφέροντα εξυπηρετούν και τον βρώμικο ρόλο του αστικού στρατού. 
Εκεί είναι που τα συνθήματα «ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» και «ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ» παίρνουν σάρκα και οστά. 
Εκεί είναι που οι φαντάροι, σε αλληλεπίδραση με τους πιο συνειδητοποιημένους συναδέλφους τους, αρχίζουν να ταυτίζονται με αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα και να αμφιβάλλουν για τις συμμαχίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την εμπλοκή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ ΚΑΙ της Ε.Ε.. 
Εκεί είναι που ακούγεται πλέον οικεία στα αυτιά τους το «δεν είμαστε αναλώσιμοι, είμαστε φαντάροι-πολίτες με στολή και δικαιώματα».
Θα αναρωτηθεί κανείς, παρόλα αυτά, τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το Διήμερο ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία δεχόμαστε σκληρή επίθεση σε κεκτημένα ολόκληρου αιώνα, στα εργασιακά μας δικαιώματα, το κράτος πρόνοιας, το δημόσιο πλούτο, τη πρώτη κατοικία και άλλα πολλά. Ο ρόλος του στρατού για την εμπέδωση της μνημονιακής επίθεσης είναι διττός.
Απ τη μία θα λέγαμε ότι καθοριστικός είναι ο ιδεολογικός του ρόλος. Οι εθνικιστικές κορώνες, τα πατριδοκάπηλα και αλυτρωτικά συνθήματα δημιουργούν το απαραίτητο κλίμα “εθνικής ενότητας” , η ρατσιστική-εθνικιστική ρητορεία οργιάζει, ενώ απ την άλλη, φασιστικοί θύλακες εντός του ΓΕΣ αλλά και μέσα απ τις λέσχες εφέδρων παρεισφρύουν όλο και περισσότερο στις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Με την προώθηση των νατοϊκής κοπής δογμάτων Άμυνας- Ασφάλειας και Πολέμου-Καταστολής, η στρατευμένη νεολαία γαλουχείται σε μια λογική εξωτερικού και εσωτερικού “εχθρού”, η οποία την αποπροσανατολίζει απ την επίθεση που δέχεται και τον πραγματικό ταξικό της αντίπαλο. 
Ο εθνικιστικός παροξυσμός καλπάζει, η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας ενισχύεται και οι ”ασύμμετρες απειλές”, όπως τις ονομάζουν, αλλάζουν ανάλογα με τη συγκυρία. Aπό τους πρόσφυγες, τους τρομοκράτες ισλαμιστές και τους αόρατους καμικάζι που θα μας επιτεθούν στη πύλη με μολότοφ, μέχρι τους αναρχικούς, τους κομμουνιστές και το επικίνδυνο λαϊκό κίνημα ο Ελληνικός Στρατός πέρα από τους εξωτερικούς βλέπει και εσωτερικούς “εχθρούς”, οι οποίοι θεωρούνται κοινή απειλή για την “εθνική ασφάλεια”.
Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη της πραγματικής εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης των φαντάρων με την οποία εμπεδώνεται η υπάρχουσα κατάσταση. 
Μερικά απ τα πάγια αιτήματα του Δίκτυου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι. Χαρακτηριστική είναι η διεκδίκηση ταμείου ανεργίας μετά το τέλος της θητείας μας, μεγαλύτερης μηνιαίας αμοιβής που να εξασφαλίζει τα απαραίτητα έξοδα καθώς και ο απαραίτητος ρουχισμός, τα είδη υγιεινής και τα εισιτήρια μετακίνησης κατά τη διάρκεια της θητείας μας. 
Παρόλο που οι πολεμικοί εξοπλισμοί βαράνε κόκκινο η “αδυναμία” εξασφάλισης των παραπάνω αναγκών επενδύεται με ένα χακί ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει εναλλακτική γιατί έχουμε κρίση, εμπεδώνοντας ακόμη περισσότερο στους φαντάρους την υπάρχουσα κατάσταση. 
Ωστόσο γίνεται σαφές πλέον σε πολλούς φαντάρους ότι η εννιάμηνη θητεία τους δεν αποσκοπεί στην εκπαίδευση τους αλλά κυρίως στο να καλύψουν λειτουργικά κενά συντήρησης και στελέχωσης των στρατοπέδων.
Μάλιστα η οικονομική- εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων γίνεται ακόμη πιο χυδαία όταν φοράει το μανδύα της “κοινωνικής προσφοράς”. 
Για την επανασύσταση της Μ.Ο.Μ.Α. (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης) ο λόγος, η οποία μεταλλάσσεται πλέον σε “γραφείο εύρεσης δωρεάν εργασίας”. Δρόμοι, αντιπλημμυρικά έργα, φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων κ.ά., όλα με τον ιδρώτα των φαντάρων οι οποίοι καλύπτουν θέσεις εργαζομένων προς όφελος τελικά των μεγαλοεργολάβων. 
Απ την άλλη χαρακτηριστικό παράδειγμα εργασιακής εκμετάλλευσης υφίστανται πλέον και οι οπλίτες γιατροί, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις γιατρών στα ακριτικά νησιά λες και κάνουν το αγροτικό τους. 
Το Υπουργείο Άμυνας προπαγανδίζει τον κοινωνικό ρόλο του Στρατού και μετατρέπει σε ΕΚΑΒ πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα προκείμενου να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες υγείας των κατοίκων της παραμεθορίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους τόσους καταλαβαίνουμε την οικονομική-εργασιακή εκμετάλλευση τον φαντάρων καθώς και τον ιδεολογικό ρόλο στρατιωτικοποίησης και εθνικιστικής κατήχησης που επιτελεί ο στρατός. 
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα κομμάτια του κινήματος να μαζικοποιήσουν τη δράση του Δικτύου Σπάρτακος, για να αλλάξουμε τις συνθήκες, να καταγγείλουμε τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς, να ξεμπροστιάσουμε τις αυθαιρεσίες τους και να βοηθήσουμε τους φαντάρους να θωρακιστούν-ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμη και μέσα σ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον. 
Να μην πούμε «εννιά μήνες είναι θα περάσουν». 
Να εκμεταλλευτούμε κάθε μέρα απ αυτούς τους εννιά μήνες, για να μπορούμε με περηφάνια να φωνάζουμε ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ».
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ
για Ελληνική Ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 
Τηλ: 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου