Όλα δείχνουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν “σφίξει” για τα καλά τον κλοιό γύρω από την Αφρίν και “καθαρίζουν” το παιχνίδι σ΄ αυτή τη φάση. Απόστρατος αξιωματικός κάνει την ανάλυση της κατάστασης, αντλώντας πληροφορίες από πολλές διαφορετικές πηγές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες για τα τουρκικά άρματα μάχης και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ειδικά τα γερμανικά Leopard.
Η ανάλυση:
1. ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΦΡΙΝ ΣΥΡΙΑ.
Απ’ ό,τι αναφέρουν τα άρθρα στην ιστοσελίδα AL-MONITOR κυρίως από Τούρκους σχολιαστές – συμπεριλαμβανομένου και του Γκουρκάν, αξ. Τουρκικού ΣΞ ε.α. – οι Τουρκικές δυνάμεις και οι επιβοηθητικές ομάδες των Συρίων μαχητών σημειώνουν πρόοδο υποστηριζόμενες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς της ΤΗΚ και από Τουρκικά επιθετικά Ε/Π. H τελευταία αρθρογραφία (άρθρα από “Wall Street Journal”, ιστοσελίδα AL-MONITOR, κ.λ.π.), δείχνει ότι οι Τουρκικές δυνάμεις και οι επιβοηθητικές τους Συριακές παραστρατιωτικές ομάδες βρίσκονται σε μικρή σχετικά απόσταση από το κέντρο της πόλης Αφρίν (κατάληψη τοποθεσίας Jindires). Υπάρχουν Τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η Αφρίν έχει “περικυκλωθεί τελείως” πράγμα το οποίον διαψεύδεται από τους Συρίους Κούρδους. Ο Γκουρκάν δίνει μερικές λεπτομέρειες της Κουρδικής αντίστασης από τις δυνάμεις YPG στην περιοχή.
Την 1η Μαρτίου 2018 ομάδα 80-100 Συρίων Κούρδων μαχητών διείσδυσε σε περιοχή ελεγχόμενη από τον Τουρκικό ΣΞ χρησιμοποιώντας προϋπάρχουσες σήραγγες και εκμεταλλευόμενη συνθήκες πυκνής ομίχλης. Οκτώ (8) Τούρκοι υπαξιωματικοί, μάλλον μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, καθώς και δύο Σύριοι βοηθητικοί φονεύθηκαν, και 13 άνδρες του Τουρκικού ΣΞ τραυματίσθηκαν, 5 από αυτούς σοβαρά.
Ο Γκουρκάν και άλλοι Τούρκοι σχολιαστές τονίζουν ότι ο αγώνας μετατρέπεται σε πόλεμο εντός κατοικημένων περιοχών, και αυτό το στάδιο επιχειρήσεων το αναλαμβάνουν οι ειδικές μονάδες της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής με πρότερη σχετική εμπειρία σε Τουρκικές πόλεις της ΝΑ Τουρκίας (π.χ., Ντιγυαρμπεκίρ και αντάρτες PKK). Σύμφωνα με Τουρκικές εκδοχές, η Κουρδική οργάνωση YPG σκοπίμως ΔΕΝ προβαίνει σε εκκενώσεις αμάχων από περιοχές μαχών. (ΣΗΜ.: Φυσικά δεν υπάρχει εξήγηση εάν ο άμαχος πληθυσμός μπορεί να φύγει μέσω περιοχών υπό Τουρκικό έλεγχο – μία “μικρολεπτομέρεια”.)
Ο Γκουρκάν παρατηρεί ότι η ΤΗΚ ΔΕΝ έχει ακόμα βομβαρδίσει το κέντρο της πόλης Αφρίν. Αυτό συνεπάγεται ότι ΔΕΝ υπάρχει ακόμα σχετική Ρωσική άδεια για μια τέτοια Τουρκική ενέργεια. Η οργάνωση των Συρίων Κούρδων YPG βέβαια έχει στο κατά δύναμιν προβεί σε οχύρωση της πόλης Αφρίν. Τα σχόλια των Τούρκων σχολιαστών του AL-MONITOR επιμένουν ότι οι Τουρκικές δυνάμεις προτίθενται να καταλάβουν και όχι απλώς να πολιορκήσουν την πόλη Αφρίν – υπάρχει στην μέση και η “υπόσχεση” του “μεγάλου Σουλτάνου” και μάλιστα προ ενδεχόμενης Τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με μία είδηση από AL-JAZEERA, εκπρόσωποι της Τουρκικής κυβέρνησης τώρα κατηγορούν και τις Η.Π.Α. ότι “αφήνουν” τα μέλη του YPG ανατολικά του Ευφράτη να διαρρέουν προς τον θύλακα Αφρίν. Η ΤΗΚ ήδη έχει πλήξει παραστρατιωτικές ομάδες του Συριακού καθεστώτος Ασσάντ στον θύλακα Αφρίν, αλλά ο Τουρκικός ΣΞ δεν έχει έλθει ακόμα σε κατευθείαν σύγκρουση με τον καθ’ εαυτού Συριακό τακτικό στρατό.
2. Επειδή τα Τουρκικά άρματα μάχης στην Συρία έχουν υποστεί απώλειες (π.χ., χρήση Α/Τ Κ/Β Konkurs Ρωσικής κατασκευής από Σύριους Κούρδους), πρόκειται να εφοδιασθούν με 120 συστήματα αυτοπροστασίας AKKOR-PULAT Ουκρανικής προέλευσης ZASLON και σχετικής μεταποίησης – προσαρμογής από την γνωστή μας Τουρκική ASELSAN. Το κάθε άρμα μάχης θα μεταφέρει 6 κιβωτίδια του εν λόγω συστήματος με σκοπό την ανίχνευση – εντόπιση εχθρικών βλημάτων (RPG, A/T K/B) και την εκτίναξη θραυσματικής προστασίας σε απόσταση 2,5 μέτρων από το προστατευόμενο άρμα. Το εν λόγω σύστημα ΔΕΝ θεωρείται ικανό να αναχαιτίσει επερχόμενα Α/Τ βλήματα κινητικής ενέργειας (π.χ., βαλλόμενα βλήματα APFSDS από ένα άλλο άρμα μάχης). Από πλευράς τακτικών ελιγμών και συνεργασίας αρμάτων – πεζικού, υπάρχει μία “μικρή δυσκολία”. Το σύστημα απαιτεί μία απόσταση ασφάλειας 400 μέτρων γύρω από το προστατευόμενο άρμα. Το σχετικό άρθρο από defense-update.com ,υπογραμμίζει ότι τα Τουρκικά άρματα μάχης Μ60Τ Sabra (ακριβή Ισραηλινή ανακαίνιση), έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιζήσουν από εχθρικά πλήγματα Α/Τ βλημάτων λόγω της ενεργητικής εκρηκτικής τους θωράκισης (explosive reactive armor – ERA). Το αντίθετο ισχύει για τα μη αναβαθμισμένα άρματα Leopard 2A4 του Τουρκικού ΣΞ. Το ίδιο άρθρο επίσης αναφέρει ότι λόγω των Τουρκικών εξωτερικών σχέσεων δεν υπήρχε Τουρκική πρόσβαση σε ανάλογα συστήματα αυτοπροστασίας Γερμανικής και Ισραηλινής προέλευσης, π.χ., Ισραηλινό Trophy. ΣΗΜ: Αυτή η συνεργασία Τουρκίας με Ουκρανία στον αμυντικό τομέα είναι πάντοτε μία πηγή ανησυχίας. Έχει αναφερθεί ότι η πρόσφατη βελτίωση των Βορειοκορεατικών διηπειρωτικών Κ/Β Ε/Ε οφείλεται σε πυραυλοκινητήρες Σοβιετικών Κ/Β Ε/Ε οι οποίοι παλαιότερα κατασκευάζονταν σε εργοστάσιο στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου