Συντάκτης: efsyn.gr
Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, θεωρούν ότι μοναδική αξιόπιστη εξήγηση είναι πως ευθύνεται η Μόσχα και τονίζουν ότι πρόκειται για επίθεση στην κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι η υπόθεση «απειλεί την ασφάλεια όλων μας» και πως η δηλητηρίαση κατά του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια είναι «η πρώτη επιθετική χρήση νευροπαραλυτικού παράγοντα -ο οποίος αναπτύχθηκε από τη Ρωσία- στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Το κατηγορώ κατά της Μόσχας από τις τέσσερις χώρες έρχεται μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει σύντομα με αντίποινα απομακρύνοντας Βρετανούς διπλωμάτες.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, «παράλογους» τους ισχυρισμούς για συμμετοχή της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του Σπρίπαλ και κατηγόρησε το Λονδίνο ότι δεν συνεργάστηκε με τη Μόσχα στη διερεύνηση του περιστατικού.
Σε νέες δηλώσεις του ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «πρόστυχες και ανυπόστατες» τις κατηγορίες. Χθες η Ρωσία υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ποτέ δεν έχει δημιουργήσει παράγοντα τύπου Novichok, με τον οποίο δηλητηριάστηκε ο 66χρονος, ο οποίος είχε καταδικαστεί για προδοσία στη Μόσχα επειδή κατέδωσε τα ονόματα Ρώσων συναδέλφων του στη βρετανική μυστική υπηρεσία MI6.
Από την άλλη πλευρά ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας της βρετανικής κυβέρνησης Μαρκ Σέντγουιλ δήλωσε στο ΝΑΤΟ ότι η επίθεση είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί «όλη τη Συμμαχία» κατηγορώντας τη Μόσχα για απόπειρα δολοφονίας. «Θα στηρίξουμε τους συμμάχους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές», πρόσθεσε.
«Αυτό που συνέβη στο Σάλσμπερι ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σαφές μοτίβο επικίνδυνης και αθέμιτης συμπεριφοράς εκ μέρους του ρωσικού κράτους και αφορά όλη τη Συμμαχία» ανέφερε ο Σέντγουιλ διαβάζοντας μια ανακοίνωσή του στους δημοσιογράφους.
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Ρωσία
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στον τομέα της ενέργειας και επιβάλει νέες κυρώσεις για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές το 2016.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει κακόβουλο λογισμικό σε λειτουργικά συστήματα αρκετών αμερικανικών εταιρειών ενέργειας υποστηρίζοντας ότι εντοπίστηκαν κι άλλες μορφές κυβερνοεπιθέσεων από τη Μόσχα.
«Η συμπεριφορά της Ρωσίας συνεχίζει να μας προβληματίζει» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας.
Το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προειδοποιούν παροτρύνοντας άλλες επιχειρήσεις του κλάδου να αναθεωρήσουν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου τους.
Στο μεταξύ το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε 13 άτομα και τρεις ρωσικές εταιρείες στον κατάλογο με τις κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι νέες κυρώσεις ήταν «απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις», ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβενρ Μνούτσιν, επεσήμανε το εξής:
«Οι σημερινές ενέργειες στρέφονται κατά των αδιάλειπτων προσπαθειών αποσταθεροποίησης στις οποίες προβαίνει η Ρωσία, οι οποίες άρχισαν με παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές και συνεχίστηκαν με κυβερνοεπιθέσεις, περιλαμβανομένης κι εκείνης που σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου».
Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζει αντίμετρα στις νέες αμερικανικές κυρώσεις.
«Αντιδρούμε με ηρεμία. Αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τα αντίμετρα» είπε σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία» για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών η κυβερνοεπίθεση της 15ης Φεβρουαρίου υπήρξε «η πλέον καταστροφική… στην ιστορία». Η επίθεση «οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» ενώ οδήγηση σε «ουσιαστικές παραβιάσεις της διεθνούς ναυσιπλοΐας, του εμπορίου και στην Παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων».
«Εκτός των άλλων πολλά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να διαχειρισθούν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία για περισσότερο από μία εβδομάδα».
Οι νέες κυρώσεις για το Russiagate
Μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο των κυρώσεων βρίσκεται και ο Ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αυτόν, γιατί δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στις ΗΠΑ.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης και στις εταιρείες του Πριγκόζιν που ανήκουν στον όμιλο του «Concorde» και κατά της ρωσικής εταιρείας Internet Research Agency που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη και θεωρείται «φάμπρικα των τρολ».
Επίσης περιορισμοί επιβλήθηκαν και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB και στην Υπηρεσία Κατασκοπείας (GRU) όπως και έξι συνεργάτες των εν λόγω υπηρεσιών, τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για τις κυβερνοεπιθέσεις με τον ιό NotPetya.
Οι λογαριασμοί που έχουν στις ΗΠΑ τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών παγώνουν, ενώ όσοι είναι αμερικανοί πολίτες ή διαμένουν μόνιμα στην χώρα, δεν θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικές συναλλαγές με οποιονδήποτε.
«Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών – επισημαίνει στην ανακοίνωση του- σχεδιάζει να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA με βάση τις πληροφορίες των μυστικών μας υπηρεσιών ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ολιγάρχες για τις αποσταθεροποιητικές τους δραστηριότητες, και κατ αυτόν τον τρόπο να μη έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα».
Οι νέες κυρώσεις επιβλήθηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου «Περί καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act- CAATSA) που ψηφίστηκε πέρυσι.http://www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου