11 Απριλίου του 1890, μια μέρα σαν τη σημερινή, φτάνουν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική, στο νησί Έλις. Για χρόνια, όσοι έφταναν εκεί έτρεμαν να μην τους γυρίσουν πίσω.
Από το 1890 μέχρι το 1924, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφτασαν στο νησί Έλις . Ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων ήταν μεγάλος, με τους ντόπιους να τους αποκαλούν «βρωμοέλληνες» («dirty Greeks») και «λιγδιάρηδες» («greaseballs»), ενώ ανήκαν στα έθνη που τους φώναζαν PIGS (Polish, Italian, Greeks, Slavs), δηλαδή “γουρούνια”.
Μια σημαντική παράμετρος της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική κυρίως κατά τη δεκαετία του 1930 ήταν η εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wickersham Commission που δημοσίευσε για πρώτη φορά στην χώρα μας ο Ιός της Ελευθεροτυπίας τον Νοέμβριο του 1998 οι έλληνες μετανάστες παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας μεταξύ όλων των ευρωπαίων μεταναστών. Επιθέσεις, διαρρήξεις, βιασμοί ,ανθρωποκτονίες, ένοπλες ληστείες, κλοπές ήταν τα αδικήματα στα οποία ως επί το πλείστον επιδίδονταν οι συμπατριώτες μας. Η Αμερικανική Έκθεση παρατηρεί ότι "σε 20 από τις 30 πόλεις οι Έλληνες ξεπερνούν σε εγκληματικότητα τα ποσοστά των ντόπιων Αμερικάνων. Το ίδιο συμβαίνει με τους Ιταλούς και τους Πολωνούς σε 13 πόλεις". Ανάλογα συμπεράσματα εξάγονται και από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων από τις ομοσπονδιακές φυλακές όπου στις πολιτείες όπου υπήρχαν έλληνες μετανάστες το ποσοστό των Ελλήνων φυλακισμένων είναι υψηλότερο από το ποσοστό των Αμερικάνων.
Αυτά για να μην ξεχνάμε ότι είμαστε λαός προσφύγων και μεταναστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου