Ενώ η διπλωματία φαίνεται να έχει βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη καμπή ως προς το ονοματολογικό της πΓΔΜ, οι κινήσεις στο επιχειρηματικό πεδίο εντείνονται, με τη ΔΕΗ να εξαγοράζει εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας στην γειτονική χώρα, ένδειξη βεβαιότητας ότι θα υπάρξει εν τέλει αποτέλεσμα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ανακοίνωσε, προ μερικών ημερών, ότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο για την εξαγορά του ομίλου EDS, μίας κορυφαίας εταιρίας στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στη FYROM.
Η κίνηση αυτή, με δεδομένο τον έλεγχο του Δημοσίου επί της ΔΕΗ, είναι προφανές ότι αποτελεί πολιτική απόφαση στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών, στο πλαίσιο του γεωοικονομικού δόγματος που προωθούν οι ΗΠΑ ως ασφαλιστική δικλείδα σε γεωπολιτικές συμφωνίες.
Η είσοδος στον ενεργειακό τομέα της πΓΔΜ από την ελληνική κρατική εταιρία ηλεκτρισμού, ακόμα και τώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την επιχειρηματική ελίτ της γειτονικής χώρας, που αποδεικνύει τη βούληση και τη δέσμευση στην κατεύθυνση της επίτευξης βιώσιμης συμφωνίας η οποία ενισχύει τους συνεκτικούς δεσμούς σε επιχειρηματικό επίπεδο, με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται και η πολιτική σταθερότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη σημαντική επιχειρηματική παρουσία στην FYROM, με πρώτο τον τομέα των πετρελαιοειδών όπου τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το διυλιστήριο της χώρας καθώς και στις τηλεπικοινωνίας, τα logistics και σειρά άλλων τομέων.
Η EDS, η οποία ιδρύθηκε το 2012, έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Ο όμιλος EDS είναι εισηγμένος στο Ουγγρικό Χρηματιστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες trading Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.
Ο όμιλος EDS παρέχει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW ή το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους.
Η EDS αναπτύσσει δραστηριότητα και στη λιανική αγορά της Σερβίας, όπου ήδη έχει ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 10 ΜW στο τέλος του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησής της.
Η ανωτέρω επιχειρηματική πρωτοβουλία συνιστά σημαντικό βήμα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της δραστηριότητας της ΔEH στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλκανική, στην προοπτική της προωθούμενης ενοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η εταιρία θα εκδώσει νεότερη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου