Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Χάρτης ιμπεριαλιστικών υποδομών στην Ελλάδα, που πολεμά ήδη

Κλεμμένο από λογαριασμό στο twitter
Σε κείμενό μας, με τίτλο "Γιατί το ελληνικό κράτος πολεμά ήδη'' ,  γράφαμε τα εξής
''Στο δημόσιο διάλογο, ακόμα και στο εσωτερικό του κινήματος, επικρατεί περίπου η αντίληψη πως η Ελλάδα είναι μια αμυντική, και εξαρτημένη από τις Μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ε.Ε, ΝΑΤΟ) οικονομική και στρατιωτική οντότητα. Η Ελλάδα εμφανίζεται έτσι να μην συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, εξαναγκαζόμενη από το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, παρά τη θέληση και τα συμφέροντά της, να παρέχει στρατιωτικές βάσεις υποστήριξης, υλικοτεχνική και “ανθρωπιστική” βοήθεια, εκπροσωπώντας την άμυνα/ασφάλεια των ΗΠΑ, της Ε.Ε25 και του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αμυνόμενη για τα εθνικά της συμφέροντα απέναντι στην μονομερώς επιθετική Τουρκία. Σύμφωνα με αυτή την αφήγηση, η Ελλάδα αποτελεί ένα αδύναμο, αμυνόμενο και άκακο κράτος, μια φιλειρηνική νησίδα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Μια ματιά στο επίσημο site του Γενικού Επιτελείου Στατού, όμως, αρκεί για να διαλύσει όλα αυτά τα δημόσια ψέματα. Σύμφωνα με το Γ.Ε.Σ, η Ελλάδα από το 1950 και μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε ένα σημαντικό αριθμό “Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης”26, δηλαδή σε αποστολές εκτός συνόρων για την επιβολή της “ειρήνης”, δηλαδή της άμυνας/ασφάλειας της κερδοφορίας, από τον δυτικό καπιταλισμό. Οι σημαντικότερες Επιχειρήσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά το παρελθόν είναι:

α. Κορέα (Νοέμβριος 1950 έως Μάιος 1958)

β. Κονγκό (Μάρτιος 1961 έως Νοέμβριος 1961 & Ιανουάριος έως Νοέμβριος 2006)



γ. Κουβέιτ (Απρίλιος 1991 έως Οκτώβριος 2003)



δ. Βόρειο Ιράκ (Ιούλιος 1991 έως Σεπτέμβριος 2003)



ε. Πρώην Γιουγκοσλαβία (Ιούλιος 1991 έως Ιανουάριος 2008)

στ. Δ. Σαχάρα (Σεπτέμβριος 1991 έως Δεκέμβριος 2011)

ζ. Σομαλία (Μάρτιος 1993 έως Μάρτιος 1994 & Ιανουάριος 2009 έως Απρίλιος 2010)

η. Γεωργία (Σεπτέμβριος 1994 έως Απρίλιος 2009 & Σεπτέμβριος 2009 έως Δεκέμβριος 2011)

θ. Αλβανία (Απρίλιος 1997 έως Ιανουάριος 2003 & Ιούνιος 2004 έως Δεκέμβριος 2008)

ι. Πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Essential Harvest - Amber Fox – Allied Harmony – Concordia) (Αύγουστος 2001 έως Δεκέμβριος 2003)

ια. Σουδάν (Μάιος 2005 έως Ιανουάριος 2012)

ιβ. Λίβανος (Σεπτεμβρίου 2006 έως Ιανουάριος 2012) 

ιγ. Τσαντ (Οκτώβριος 2007 έως Σεπτέμβριος 2008)

Σύμφωνα με μια δεύτερη λίστα του Γ.Ε.Σ, οι επίσημες επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού εκτός συνόρων, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, είναι οι εξής:

-Βοσνία/Ερζεγοβίνη27

-Κοσσυφοπέδιο28

-Αφγανιστάν29

-Μάλι30

-Κεντροαφρικανική Δημοκρατία31

Κατά καιρούς στον ελληνικό τύπο δημοσιεύονταν περισσότερες πληροφορίες για όλες αυτές τις επίσημες συμμετοχές του ελληνικού κράτους στη διακρατική, στρατιωτική επιβολή της ειρήνης. ΤοΔίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στην αποκάλυψη των στρατιωτικών και οικονομικών σχεδιασμών του Ελληνικού Κράτους και της Ε.Ε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία32.

Στρατιωτικές Ασκήσεις, Βάσεις και Υποδομές33

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, βάσεις και υποδομές αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι του εν δυνάμει και εν ενεργεία πολέμου. Οι μεγαλύτερες διακλαδικές ασκήσεις του ελληνικού στρατού είναι η εθνική άσκηση Παρμενίωνας34 και η πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος35, η οποία το 2017 διεξήχθη στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας. Την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μια σύγκλιση των δύο αυτών ασκήσεων ως προς τους στόχους τους, πέρα από τον παραδοσιακό διαχωρισμό της εθνικής στρατηγικής από τις διεθνείς συνεργασίες. Από το 2008 έως το 2018 ο ελληνικός στρατός αναδιοργανώνεται και προσαρμόζεται στα Νατοϊκά δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην διακλαδική άσκηση του Παρμενίωνα το 2008 (22-26/9), ιδιαίτερο βάρος υπήρχε στην «αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών», σύμφωνα με την ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ. Σε γενικές γραμμές, η άσκηση Παρμενίωνας συνδυάζει στα σενάριά της την αντιμετώπιση της “τουρκικής απειλής” με την αντιμετώπιση των “ασύμμετρων απειλών” στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο και το Αιγαίο.

1. Αεροναυτική Βάση της Σούδας στην Κρήτη: Είναι κέντρο ελέγχου και συντονισμού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, ΝΑΤΟικό κέντρο εκπαίδευσης, σύγχρονη μονάδα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, κατασκοπίας, αλλά και βάση συντήρησης και επισκευής ηλεκτρονικών συστημάτων, χώρος αποθήκευσης ακόμα και πυρηνικών όπλων. Διαθέτει πολύ επικίνδυνο πυραυλικό πεδίο βολής. Στο ναύσταθμο ελλιμενίζονται κάθε είδους πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, ακόμα και πυρηνικών υποβρυχίων. Η βάση της Σούδας έχει εκπληρώσει ειδική αποστολή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Συριακού λαού.

2. Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη: Παίζει κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, εκπαιδεύει σε εξειδικευμένες σχολές, στελέχη για τον έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας", της "πειρατείας" και άλλων λεγόμενων "ασύμμετρων απειλών". Σε αυτό, έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας.

2. Πεδίο Βολής Κρήτης (Κρήτη): Χώρες - χρήστες του είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία, χωρίς να αποκλείεται η "ενοικίασή" του και σε άλλα ΝΑΤΟικά κράτη.

3. ΝΑΤΟικό Στρατηγείο ΝRDC-GR (NATO Rapid Deployable Corps, ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Ταχείας Ανάπτυξης Δυνάμεων) στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, έτοιμο να συνδράμει ενεργά στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων της ΝΑΤΟικής συμμαχίας. Διατηρεί την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης, έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα σενάριο κρίσης μεγάλης κλίμακας, με ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο ως αρχηγείο του ΝΑΤΟ, για περιπτώσεις χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου.

4. Ο χερσαίος "Σχηματισμός Μάχης" της ΕΕ, HELBROC, στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς: Στο "Σχηματισμό" συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σχηματισμό έχουν διεξαχθεί ασκήσεις καταστολής ενάντια σε λαϊκές κινητοποιήσεις.

5. "Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης" (ΠΚΕΕΥΕ), επίσης στο Κιλκίς: Ιδρύθηκε το 1998, ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων "ειρηνευτικών επιχειρήσεων", όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

6. "Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση" (Forward Operational Base, FOB) στο Άκτιο της Πρέβεζας για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ AWACS ("Airborne Warning and Control System"): Σύμφωνα με τις αρμόδιες ΝΑΤΟικές πηγές, η "FOB Aktion" υποστηρίζει τα ΝΑΤΟικά AWACS στην επιχείρηση "Active Endeavour". Επιχείρηση που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβρη του 2001 και αφορά περιπολίες ΝΑΤΟικών πλοίων και αεροσκαφών στη Μεσόγειο για νηοψίες και άλλες αποστολές. Σημειωτέον, η κύρια βάση των ΝΑΤΟικών AWACS εδρεύει στο Geilenkirchen της Γερμανίας, και εκτός από το Άκτιο επιχειρούν επίσης από προκεχωρημένες βάσεις στην Konya της Τουρκίας, στο Trapani της Ιταλίας και στο Oerland της Νορβηγίας. Θυμίζουμε ότι το 1999, AWACS που αρχικά απογειώνονταν από το Αβιάνο της Ιταλίας για να εντοπίσουν στόχους επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους (τους οποίους στη συνέχεια έπλητταν ΝΑΤΟικά μαχητικά) ξεκίνησαν να απογειώνονται και από τη βάση του Ακτίου, με το αιτιολογικό ότι η βάση του Αβιάνο είχε κορεστεί.

7. Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ, European Union Operation Headquarters, EU OHQ-Larissa): Ενεργοποιήθηκε στις 24/3/2006 και το 2009 διοργάνωσε τη στρατιωτική άσκηση της ΕΕ με την επωνυμία "MILEX 09", στην οποία συμμετείχαν στελέχη από πολλές χώρες - μέλη, που εξασκήθηκαν στο χειρισμό κρίσεων, χωρίς την προσφυγή και τα μέσα του ΝΑΤΟ. Η σύσταση και λειτουργία του αποτελεί έκφραση της όξυνσης της επιθετικότητας της ΕΕ, που από το 2003 έχει εξαπολύσει 31 επεμβατικές αποστολές, 16 από αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το ΕΣΕΕΕ να λειτουργήσει ως το στρατηγείο της εν εξελίξει επιχείρησης της ΕΕ "EUFOR RCA" στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ). Επιπλέον, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει το Στρατηγείο μπορούν σε "ζωντανό χρόνο" να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων.

8. Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ: Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να αντιμετωπιστούν "οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ". Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση, όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία, π.χ. για μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού, τα βρίσκει και τα συντονίζει.

9. 116 Πτέρυγα Μάχης (Άραξος): Η βάση στον Άραξο είναι σταθερά ενταγμένη στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια. Στην Ελλάδα, μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1962 πυρηνικά όπλα, κατόπιν σχετικής διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ το 1959, τα οποία φυλάσσονταν σε 6 ειδικούς θόλους στο ΒΔ τμήμα της αεροπορικής βάσης του Αράξου (116 Πτέρυγα Μάχης). Τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε "περίοδο κρίσεως" μεταστάθμευση αεροσκαφών άλλων χωρών στον Άραξο, για να "φορτώσουν" από εκεί τις βόμβες. Ο Άραξος φιλοξενούσε, μέχρι και το 2001, 11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β61, οι οποίες απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ προς την Ιταλία και εν συνεχεία, προς άγνωστη κατεύθυνση. Η βάση στον Άραξο είναι πάντα σε ετοιμότητα να παίξει ρόλο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε επίθεση με πυρηνικά. Εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ φέρεται να έγινε στον Άραξο το Δεκέμβρη του 2010, ενώ πήρε μέρος, το Μάρτη του 2014, στη ΝΑΤΟική "εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών STEDFAST NERVE II", όπως είχε ανακοινωθεί τότε από το ΓΕΕΘΑ. Σημειώνουμε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν εφησυχάζουμε και οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών.

10. 117 Πτέρυγα Μάχης (Ανδραβίδα): Επιδιώκεται "αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή ξένων χωρών και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης", ώστε να αναλάβει τελικά "ρόλο Διεθνούς Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης". Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η επιδίωξη ώστε η άσκηση "Ηνίοχος", που διεξάγει με έδρα την Ανδραβίδα η ΠΑ, με συμμετοχή και άλλων χωρών, π.χ. ΗΠΑ και Ισραήλ, "να γίνει η ανταγωνιστικότερη Άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου".

11. Παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες ευρωατλαντικές Βάσεις - στρατηγεία - υποδομές, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πλήρη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, προχωρά για τη δημιουργία:

-Βάση Ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
-"Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης" στην Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα.
-Στρατιωτική Βάση στο Αιγαίο - πιθανώς γύρω από την Κάρπαθο.

Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με την οργανική και συνειδητή συμμετοχή τους στον ευρωατλαντικό άξονα και τη συμμαχία με Κύπρο-Ισραήλ, Αίγυπτο, πολεμούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, για τα επιχειρηματικά συμφέροντα Eλλήνων και ξένων καπιταλιστών. Η τελευταία επίθεση στη Συρία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτή η αιματηρή ιστορία πρέπει να σταματήσει

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΉ ΚΙΝΗΣΗ

1 σχόλιο:

  1. το συγκεκριμένο χάρτη τον βρήκατε/κλέψατε από "λογαριασμό στο τουιτερ" ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή