Τρεις 80χρονοι γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ ως φόρο τιμής στους ήρωες που χάθηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος τους ήταν να κρατήσουμε στη μνήμη όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους.
Το 2018 σηματοδοτεί την 100η επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον φρικτό αυτό πόλεμο οι τρεις Αμερικανοί προβάλλουν μέσα από μια προσωπική ιστορία το δράμα εκείνης της περιόδου.
Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν στα πεδία των μαχών στον πρώτο τρομακτικό παγκόσμιο πόλεμο στην ανθρώπινη ιστορία και οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν τόσο νέοι, ανώνυμοι και κάτω από άθλιες συνθήκες σε ξένο έδαφος. Έτσι λοιπόν, σε μία προσπάθεια να δείξουν στον κόσμο μία ελάχιστη πτυχή, όπως ένας κόκκος άμμου, αυτού του δράματος δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ αυτό και να διηγηγούνται τη «θλιβερή και τρομακτική ιστορία» ενός νεαρού αμερικανού στρατιώτη μέσα από την οποία παρουσιάζεται η τραγωδία εκατ. ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Α'Παγκοσμίου Πολέμου. Το ντοκιμαντέρ έχει τον τίτλο: «Α'Παγκόσμιος Πόλεμος: Ένας Αμερικανός Μάρτυρας».
Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ
Την Τετάρτη το απόγευμα, λίγο πριν από την ετήσια Ημέρα Μνήμης των ΗΠΑ που εορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στην Ουάσινγκτον πραγματοποίησε μια τελετή μνήμης για τον Α'΄Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζοντας ένα 22λεπτο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησαν οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ το 1955, οι 'Εντουαρντ Νεφ και Ντάγκλας Χάρτλεϊ ενώ την αφήγηση έκανε ο απόφοιτος του Γέιλ της ίδιας χρονιάς, Γουίλιαμ Φλάντερς. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Τσαρλς Φλέτσερ Χάρτλεϊ, θείου του Ντάγκλας, τον οποίο εκείνος δεν γνώρισε ποτέ. Ο Τσαρλς μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήγε με την οικογένειά του στην Αγγλία σε ηλικία 16 χρόνων το 1913, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει ο Α'Παγκόσμιος Πόλεμος. Αποφοίτησε από το σχολείο Χάροου το 1916, έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο βρετανικό βασιλικό σύνταγμα πεζικού.
Τον Απρίλιο του 1917 οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του Άξονα και ο Τσαρλς είχε επιφορτισθεί να εκπαιδεύσει τους αμερικανούς στρατιώτες του πυροβολικού πριν από τη μαζική επέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γαλλία. Ωστόσο, ακολούθησε το σύνταγμα του για να πολεμήσει στο Καμπρέ στη βόρεια Γαλλία τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, όπου τραυματίσθηκε στο κεφάλι και τον επόμενο μήνα πέθανε.
«Από τότε που ήμουν παιδί ήθελα να βρω το μνημείο του θείου μου που ανήγειρε ο παππούς μου μετά τον πόλεμο σε μια περιοχή έξω από το Καμπρέ, την Φοντέν-Νοτρ Νταμ», λέει ο Ντάγκλας Χάρτλεϊ πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Το ντοκιμαντέρ που δείχνει την προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου που έχασε την ζωή του στον πόλεμο, βοηθά το κοινό να αποκτήσει μία σφαιρική εικόνα για τον φοβερό εκείνο πόλεμο πριν από 100 χρόνια», εξηγεί ο Τζορτζ Πετάσις επικεφαλής του γραφείου παροχής πληροφοριών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζταουν.
Τα γυρίσματα διήρκησαν 16 μήνες. Οι Νεφ και Χάρτλεϊ επισκέφθηκαν πολλά πεδία μαχών και κοιμητήρια στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Βρήκαν το σημείο που σκοτώθηκε ο Τσαρλς και το μνημείο που είχε ανεγερθεί μέσα στο κτήμα ενός γάλλου αγρότη.
«Το θέαμα ήταν τόσο φοβερό και τραγικό. Να βλέπεις αμέτρητες σειρές με επιτύμβιες στήλες, αρκετές χωρίς ονόματα. Τόση θλίψη όχι μόνο από τις ταφόπλακες, αλλά και από τους επισκέπτες που βρίσκονταν εκεί», λένε οι Νεφ και Χάρτλεϊ τονίζοντας την αντίθεση που έκανε το υπέροχο βουκολικό τοπίο γύρω από το κοιμητήριο.
Όπως εξήγησαν, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να καταστρέψει αυτή την ειδυλλιακή εικόνα ήταν η εισβολή των κατασκευασμένων από τον άνθρωπο δολοφονικών πολεμικών μηχανών: τα τανκς που καταστρέφουν τα πάντα διασχίζοντας τα χωράφια και τα δάση, στρατιώτες που ποτίζουν με το αίμα τους τη γη, βομβαρδιστικά που αφήνουν πίσω τους τον όλεθρο- και όλα αυτά για ποιό λόγο; αναρωτιούνται.
Πάνω από 4 εκατομμύρια οικογένειες των ΗΠΑ έχασαν τα παιδιά τους
Πάνω από τέσσερα εκατ. αμερικανικές οικογένειες έστειλαν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν στον στρατό στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των οποίων 116.516 έχασαν την ζωή τους στη μάχη και από αρρώστιες ενώ 200.000 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής για τα 100 χρόνια από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτοί οι νέοι άνθρωποι που πέθαναν στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν πόλεμο που άλλαξε ολόκληρο τον κόσμο αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει όλους τους υπόλοιπους πολέμους, δεν πρέπει ποτέ να ξεχασθούν» λένε με μία φωνή οι Νεφ και Χάρτλεϊ.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου