Μια ομάδα προσφύγων από τη Συρία περπατούν μέσα στα χωράφια, έχοντας μόλις διασχίσει τον ποταμό Έβρο.
Εξαντλημένοι και γεμάτοι λάσπες, κάνουν μια στάση για να αποφασίσουν προς τα πού θα κινηθούν.
Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο Πύθιο, μια πολυμελής οικογένεια ξεκουράζεται πριν συνεχίσει το δρόμο προς το άγνωστο.
Μόνο μέσα στον Απρίλιο, σχεδόν 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο. Ένα εγχείρημα που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
«Είναι ένας ποταμός πολύ επικίνδυνος σε ρεύματα, ένας ποταμός με βρώμικο νερό, με ένα λασπώδη βυθό γεμάτο κλαδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρατά τους νεκρούς στο βυθό του ποταμού και να μην μπορούμε να τους βρούμε ποτέ», εξηγεί ο Παύλος Παυλίδης, καθηγητής Ιατροδικαστικής στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Δώδεκα πνιγμοί έχουν καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2018 και οκτώ ολόκληρο το 2017.
Τα θύματα όμως ενδέχεται να είναι περισσότερα.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γνωρίζουν τους κινδύνους, γνωρίζουν ότι ρισκάρουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Παρόλ' αυτά, συνεχίζουν.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά μέσα στο 2015, όμως αυτή η διαδρομή έκλεισε μετά την συμφωνία που έκανε η Ε.Ε. με την Τουρκία για να σταματήσει η ροή προσφύγων και μεταναστών σε εδάφη της Ε.Ε, τον Μάρτιο του 2016. Όμως η συμφωνία αφορούσε την θαλάσσια δίοδο και όχι τις χερσαίες διαδρομές όπως είναι αυτή από τον Έβρο.
Η διάρκεια του να περάσει κάποιος τον ποταμό Έβρο από την Τουρκία στην Ελλάδα μπορεί να είναι πέντε με έξι λεπτά σε σχέση με το οδυνηρό και επίπονο ταξίδι μέσω θαλάσσης. Όμως τα νερά του ποταμού Έβρου κινούνται γρήγορα και ύπουλα και πολλές φορές η διαδρομή αυτή γίνεται ένας υδάτινος τάφος για όσους προσπαθούν να τον διασχίσουν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου