Γενικό κάλεσμα των περίπου 22.000 εφέδρων της απηύθυνε η κυβέρνηση της Σουηδίας προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια άσκηση πρωτοφανούς για το «προφίλ» της συγκεκριμένης χώρας μεγέθους και για πρώτη φορά μετά από 43 ολόκληρα χρόνια.
Το κάλεσμα αφορούσε αριθμό ανδρών και γυναικών που συγκροτούν συνολικά 40 τάγματα τα οποία, είχε εθελοντικό χαρακτήρα και σύμφωνα με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή της χώρας, Μίκαελ Μπίντεν απέβλεπε στην επανεκπαίδευση όσων τελικά αποδέχθηκαν την πρόσκληση, σε ζητήματα πολιτικής άμυνας και προστασίας στόχων και άμαχου πληθυσμού σε περίπτωση κάποιας πολεμικής σύρραξης.
Tελευταία φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σουηδίας είχαν πραγματοποιήσει ανάλογης έκτασης αλλά και «αντικειμένου» άσκηση ήταν μέσα στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα το 1975.
«Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τη στρατιωτική άμυνα της χώρας και να βελτιώσουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες» είπε συγκεκριμένα ο Μπίντεν, προσθέτοντας πως αυτή η άσκηση δεν αποτελεί παρά μια «δοκιμή» για τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα ενός σχεδίου που περιλαμβάνει μια αλυσίδα ομάδων με διαφορετικές αποστολές που αφορούν δευτερεύοντες στρατιωτικούς ρόλους, όπως η φύλαξη σημαντικών υποδομών.
"If Crisis or War Comes"
Η συγκεκριμένη κίνηση όμως της Σουηδίας δεν είναι η πρώτη που κινεί το «ενδιαφέρον» των ανά τον κόσμο πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών λόγω της ψυχροπολεμικής «οσμής» που αναδίδει καθώς, μόλις τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη ανάλογης κατεύθυνσης, τυπώνοντας και μοιράζοντας στον κόσμο φυλλάδια με το με τα οποία τον ενημέρωνε για ζητήματα που αφορούν την επιβίωση του πληθυσμού «σε περίπτωση πολέμου».
Τίτλος της ενημερωτικής καμπάνιας «Αν έρθει η Κρίση ή ο Πόλεμος» και μέσα από το σχετικό έντυπο, οι υπηρεσίες πολιτικής Προστασίας της χώρας έδιναν συμβουλές και οδηγίες οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν, τα είδη των σειρήνων και τι σημαίνει ο κάθε ήχος τους, τα εφόδια τα οποία θα έπρεπε να έχει ο κάθε πολίτης μαζί του στα καταφύγια, τις ποσότητες και τα είδη των τροφίμων, τη διαχείριση του νερού και το σημαντικότερο (όπως το ίδιο το φυλλάδιο χαρακτήριζε), την προσεκτική αντιμετώπιση πληροφοριών που θα μπορούσαν να αποτελούν προπαγάνδα του εχθρού.
Στο ίδιο έντυπο διευκρινιζόταν πως οι συγκεκριμένες συμβουλές και οδηγίες αφορούν «κάθε είδους κρίσεις, από τρομοκρατικές επιθέσεις μέχρι πολέμους».
Δείτε κάποια από τα σχετικά έντυπα στη γκαλερί που ακολουθεί
1/3
Παρά το ότι η κυβέρνηση της χώρας επιχείρησε και σε αυτή της την κίνηση να προσδώσει έναν χαρακτήρα κανονικότητας τοποθετώντας την επικοινωνιακά στο πλαίσιο ενός καλά οργανωμένου κράτους που ούτως ή άλλως οφείλει να προετοιμάζει πάντα τους πολίτες της και να θωρακίζει με κάθε την ασφάλειά τους, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι «επισήμαναν» πως ανάλογο έντυπο είχε η χώρα να κυκλοφορήσει από το 1991.
Αξίζει να σημειωθεί πως η «ουδέτερη» Σουηδία η οποία μάλιστα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τον Σεπτέμβριο τού 2017 συμμετείχε στην άσκηση Aurora 17 στην οποία είχαν λάβει μέρος κυρίως μέλη του συγκεκριμένου στρατιωτικού συνασπισμού. Συμμετοχή της χώρας σε ανάλογη άσκηση είχε να γίνει από το 1997. https://www.write-in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου