Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πανηγυρίζουν για την απόφαση στο eurogroup που σημαίνει κλοπή μισθών-συντάξεων-σπιτιών!

Στενός κορσές τα μέτρα για τους πολίτες και διαρκής επιτήρηση ανά 3 μήνες - Χάνονται ως 3 συντάξεις και ένας μισθός από τον επανυπολογισμό και το αφορολόγητο - Αυξάνεται (σε δόσεις) ο ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές γειτονιές λόγω αντικειμενικών - Νέος υπολογισμός και "κούρεμα" σε όλα τα επιδόματα - Ανοίγει παράθυρο για μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού
Η απόφαση του eurogroup θεωρείται ιστορική για την Ελλάδα καθώς, τουλάχιστον στα χαρτιά, η χώρα τον Αύγουστο βγαίνει από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια.
Η κυβέρνηση δίνει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στην απόφαση, ωστόσο η γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται ότι θα μείνει στη ντουλάπα, καθώς η απόφαση δεν περιλαμβάνει κούρεμα στο χρέος. Η συμφωνία σίγουρα δίνει ανάσα στο κράτος, καθώς προβλέπει και χρηματοδότηση, αλλά και μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, ωστόσο όλα όσα παρέχονται στη χώρα, για ακόμη μια φορά, προβλέπουν αυστηρή εποπτεία και τήρηση μέτρων που για τον απλό Έλληνα πολίτη φέρνουν νέα μείωση του εισοδήματος με περικοπές και αύξηση των φόρων.

Η ακτινογραφία της απόφασης



Στο eurogroup το οποίο ήταν και το τελευταίο στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ασχολήθηκαν με το ελληνικό μνημόνιο υπάρχουν αναφορές για το μέλλον της Ελλάδας σε βάθος 42 ετών!



Σε ότι αφορά στο άμεσο μέλλον, από τώρα και ως το 2022, αποφασίστηκε η χώρα να είναι υπό τον διαρκή έλεγχο των δανειστών της (Ευρώπη και ΔΝΤ) ανά τρεις μήνες. Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται η δεκαετής επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα με την υπογραφή του 2ου μνημονίου, με δεκαετή περίοδο χάριτος στην πληρωμή της πρώτης δόσης το 2033 αντί του 2023.

Εγκρίθηκε η τελευταία δόση ενώ η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας ύψους 24,1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ.

Παράλληλα θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών κρατών από τα ελληνικά ομόλογα.
Καμία (πραγματική) αλλαγή για τους πολίτες

Αν υπάρχει μια θετική είδηση για τους απλούς πολίτες από την απόφαση του eurogroup τότε αυτή βρίσκεται στην αναφορά σε επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού. Αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό στην Ελλάδα, βάσει όσων έχουν αποφασιστεί, ωστόσο δεν αναμένεται να είναι μια μεγάλη αύξηση που θα αλλάξει τα δεδομένα, ούτε θα έχει την επεκτασιμότητα που θα είχε στην προ μνημονίων εποχή.

Από εκεί και ύστερα για τους Έλληνες πολίτες η συμφωνία περιλαμβάνει τα υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% για το επόμενο διάστημα ως το 2022 και από εκεί και ύστερα δέσμευση για πλεονάσματα 2,2% για το διάστημα ως το… 2060!

Για να προκύψουν τα πλεονάσματα για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και αυξήσεις στη φορολογία.

Έτσι η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει εκτός από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη μείωση των συντάξεων που ουσιαστικά θα σημάνει απώλεια από μια ως και τρεις συντάξεις για τους συνταξιούχους, αλλά και την μείωση του αφορολόγητου που θα σημάνει αύξηση του φόρου (ίση με έναν βασικό μισθό) για όλους τους μισθωτούς τους συνταξιούχους και τους αγρότες.

Ταυτόχρονα περιλαμβάνει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα φέρουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και τις εμπορικές και τουριστικές περιοχές.

Στην ίδια συμφωνία περιλαμβάνονται και τα μέτρα για τις αυξήσεις των πλειστηριασμών έτσι ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος Πρόνοιας ο οποίος μεταφράζεται με περικοπές των σημερινών επιδομάτων μέσω αλλαγών των κριτηρίων αλλά και μειώσεων των πραγματικών ποσών που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου