Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Κίνα κατά HΠA: επιθέσεις με laser από την Αφρική μέχρι τον Ειρηνικό!


Οι επιθέσεις με λέιζερ κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν εξαπλωθεί από την Αφρική στον Ειρηνικό. Το αμερικανικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας έχει πέσει θύμα εκτυφλωτικών επιθέσεων λέιζερ παρόμοιες με εκείνες που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος στο Τζιμπουτί. Οι επιθέσεις διεξήχθησαν σύμφωνα με πληροφορίες από Κινέζους πολίτες. 
Αυτά τα όπλα περιλαμβάνουν το όπλο BBQ-905 Laser Dazzler, το πυροβόλο λέιζερ WJG-2002, το πυροβόλο όπλο PY132A και το πυροβόλο όπλο PY131A Blind Laser Weapon.

Νωρίτερα φέτος το Πεντάγωνο εξέδωσε ένα NOTAM ή "ειδοποίηση προς ναυτιλομένους", προειδοποιώντας πιλότους των ΗΠΑ για "μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα λέιζερ", με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας απροσδιόριστος αριθμός αμερικανικού προσωπικού στον ουρανό πάνω από το Τζιμπουτί. Τα λέιζερ προέρχονταν ή ήταν πολύ κοντά στην πρώτη υπερπόντια στρατιωτική βάση της Κίνας, μόλις 13,3 μίλια από την αμερικανική βάση και σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ στις επιθέσεις συμμετείχαν Κινέζοι υπήκοοι. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν επίσημη καταγγελία κατά της Κίνας, η οποία ωστόσο αρνήθηκε τις κατηγορίες. Τώρα οι ΗΠΑ αναφέρουν παρόμοιες επιθέσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, όπου αναφέρθηκαν περισσότερα από 20 περιστατικά. 

Οι επιθέσεις με λέιζερ λαμβάνουν χώρα τόσο από την ακτή όσο και από τα αλιευτικά σκάφη. Δεν είναι σαφές πού συμβαίνουν οι χερσαίες επιθέσεις, αλλά η Κίνα εκπαιδεύει και προσφέρει επιδοτήσεις στα πληρώματα των αλιευτικών σκαφών ώστε να ενεργούν ως «θαλάσσια πολιτοφυλακή» της Κίνας. Στόλοι αλιευτικών σκαφών συχνά πλέουν σε περιοχές τις οποίες η Κίνα θεωρεί ως χωρικά της ύδατα, να παρενοχλεί άλλους αλιείς και τοπικούς φρουρούς και να ενεργεί ως τα μάτια και τα αυτιά των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου