Στο σημείο του λάκκου,μεταξύ Πύλας και Ορόκλινης,όπου οι δολοφόνοι έριξαν τους 11 Τ/Κ στις 13 Μαΐου 1964,εκεί,όπου έγινε η εκσκαφή το 2006 από τη ΔΕΑ
Γνωστοί στην Αστυνομία και στον γενικό εισαγγελέα είναι τουλάχιστον οι πέντε από τους έξι δράστες των δολοφονιών 11 Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι χάθηκαν την Τετάρτη 13 Μαΐου 1964 το πρωί, ενώ μετέβαιναν με λεωφορείο από τον τ/κ θύλακα της Λάρνακας στην εργασία τους στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας. Μόνο δύο από τους έξι δολοφόνους βρίσκονταν εν ζωή μέχρι το 2014, οπότε κατέληξε η διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία, μετά από καταγγελία το 2009, συγγενών των θυμάτων. Όπως κατέθεσε στο ΕΔΑΔ ο γενικός εισαγγελέας το 2013, κατόπιν προσφυγής 32 συγγενών των 11 Τ/Κ, «με βάση το μαρτυρικό υλικό, δεν υπήρχε προοπτική να καταδικαστούν οι δύο ύποπτοι που είναι ακόμη ζωντανοί, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία βασίζονται σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει ή σε φήμες από αβέβαιες πηγές, που δεν μπορούσαν να διερευνηθούν περαιτέρω». Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε δεκτή στο ΕΔΑΔ, το οποίο αναγνώρισε ότι η Αστυνομία κατέβαλε προσπάθειες διερεύνησης της υπόθεσης, ωστόσο, ο μεγάλος χρόνος που παρήλθε από τα εγκλήματα μέχρι την ταυτοποίηση των θυμάτων το 2009, ήταν καθοριστικός για την έκβαση των ερευνών που ξεκίνησαν αμέσως μετά.
Σύμφωνα με το πόρισμα των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου που οδήγησε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, το λεωφορείο (με αριθμό εγγραφής TG856) με οδηγό τον Yusuf Tosun (61 ετών), και επιβάτες τους Ahmet Fadil Balumagil (21), Hasan Durmus (40), Kemal Enver Veloks (28), Kemal Mustafa Aydoganli (34), Mehmet Ahmet Indiyano (51), Bayram Mustafa (28), Hasan Mustafa Bari (30), Behic Hasan Goksan (34), Hasan Fehmi Huseyin (30), και Kamil Raif Dimililer (35), ανακόπηκε παρά την Πύλα από ομάδα Ε/Κ. Στη συνέχεια οι Ε/Κ οδήγησαν το λεωφορείο στην περιοχή Ασπρόλακκος μεταξύ Πύλας και Ορόκλινης, όπου αφού κατέβασαν τους Τ/Κ κάτω, τους έβαλαν στη γραμμή και τους πυροβόλησαν. Σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή από κάτοικο της περιοχής, τα θύματα άρχισαν να τρέχουν στο χωράφι, πριν να τους σκοτώσουν. Ακολούθως, οι έξι Ε/Κ μετέφεραν τις σορούς των θυμάτων και τις έριξαν σε λάκκο, ο οποίος σκεπάστηκε με τη βοήθεια άλλου Ε/Κ.
Τέσσερις και ο άγνωστος Λ.
Στις πρώτες καταθέσεις που έλαβε η Αστυνομία το 2010, από συγγενείς των θυμάτων υποδείχθηκαν πέντε Ε/Κ, όλοι από την Πύλα, ως οι δολοφόνοι. Με εξαίρεση έναν από τους πέντε (κάποιον Λ.), ο οποίος «δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί σε καμία περίπτωση ποιος είναι», για τους υπόλοιπους η Αστυνομία διαπίστωσε ότι μόνο ο ένας ήταν εν ζωή. Οι άλλοι τρεις είχαν ήδη αποβιώσει.
Οι εξετάσεις των ανακριτών συνεχίστηκαν, λαμβάνοντας καταθέσεις από τους έξι (σε σύνολο οχτώ) επικεφαλής της οργάνωσης Ακρίτας στην περιοχή και από 29 κατοίκους Πύλας και Ορόκλινης, οι οποίοι ήταν μέλη των πολιτοφυλακών των δύο χωριών το 1964. Για τον γενικό εισαγγελέα, αυτές οι «ομάδες πολιτοφυλακών» είχαν συσταθεί «για να υπερασπιστούν τα χωριά τους κατά τις εχθροπραξίες του 1963-64». Και οι 29 δήλωσαν άγνοια για το λεωφορείο με τους 11 Τ/Κ και μόνο ένας ανέφερε ότι άκουσε μετά από χρόνια ότι έριξαν τα θύματα σε λάκκο.
Στο σημείο του λάκκου, μεταξύ Πύλας και Ορόκλινης, όπου οι δολοφόνοι έριξαν τους 11 Τ/Κ στις 13 Μαΐου 1964, εκεί, όπου έγινε η εκσκαφή το 2006 από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν φυτέψει ελιές.
Εξ ακοής μαρτυρία από μέλος της πολιτοφυλακής Πύλας υπέδειξε τους ίδιους πέντε υπόπτους, σημειώνει ο γενικός εισαγγελέας προς το ΕΔΑΔ το 2013. Στο πόρισμα των ανακριτών της ίδιας περιόδου, ο αριθμός των υπόπτων αυξάνεται σε έξι. Όπως αναφέρεται, «είναι αρκετά τα πρόσωπα που κατονομάζουν ως υπεύθυνους για τις δολοφονίες των 11 Τ/Κ τους…» και ακολούθως καταγράφονται τα αρχικά έξι υπόπτων. Από τους έξι, οι τέσσερις είναι οι ίδιοι με τα πρόσωπα που είχαν κατονομάσει οι συγγενείς των θυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι μόνο ο ένας από αυτούς είναι εν ζωή. Ο άγνωστος Λ., που είχε κατονομαστεί από τους συγγενείς των Τ/Κ, δεν επιβεβαιώνεται από τους Ε/Κ που ανακρίθηκαν και αντί αυτού καταγράφονται δύο νέοι ύποπτοι, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται εν ζωή και είναι κάτοικος Πύλας. Και για τους δύο εν ζωή υπόπτους, ο γενικός εισαγγελέας διαπιστώνει ότι συμμετείχαν στις δολοφονίες. Για τον έκτο ύποπτο, η έκθεση του γενικού εισαγγελέα στο ΕΔΑΔ αναφέρει ότι μετανάστευσε στην Αυστραλία και δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί. Σύμφωνα με κατοίκους των δύο χωριών, ο έκτος ύποπτος είναι στις ΗΠΑ που έχει μεταναστεύσει και όχι στην Αυστραλία.
Χάθηκε από προσώπου γης
Μόνο εξ ακοής
Ως ιδιαίτερα σημαντικές αξιολογούν οι ανακριτές της υπόθεσης τις μαρτυρίες δύο συγκεκριμένων κατοίκων Πύλας, οι οποίοι κατέγραψαν πολλές λεπτομέρειες γύρω από τα γεγονότα πριν και μετά τον θάνατο των 11 Τουρκοκυπρίων, εκ των οποίων οι δέκα εργάζονταν ως βοηθητικό προσωπικό στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας. Στην έκθεσή του στο ΕΔΑΔ, ο γενικός εισαγγελέας αναφέρεται σε τέσσερις κατοίκους Πύλας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τουλάχιστον τρία από τα πέντε ονόματα των υπόπτων. Ο γενικός εισαγγελέας αναφέρεται ακόμα σε μέλος της πολιτοφυλακής Πύλας, ο πενθερός του οποίου είδε το φονικό από μακριά. Το εν λόγω πρόσωπο δεν ζει.
Ανακρίνοντας γραπτώς τους δύο εν ζωή υπόπτους κάτοικους Πύλας, η Αστυνομία δεν κατάφερε να οδηγηθεί πουθενά. Και οι δύο αρνήθηκαν επίμονα ότι είχαν ανάμειξη στις δολοφονίες των 11 Τ/Κ.
Όσον αφορά το λεωφορείο, το οποίο χάθηκε από προσώπου γης, μέχρι σήμερα είναι γνωστό μόνο στους δράστες τι έχει απογίνει. Η Αστυνομία φέρεται να αναζήτησε πληροφορίες για την τύχη του οχήματος από εταιρεία υπό το όνομα της οποίας κυκλοφορούσε το λεωφορείο του Yusuf Tosun. Ούτε σε αυτή την κατεύθυνση, η έρευνα δεν απέδωσε οτιδήποτε.
Τέλος, τα όπλα με τα οποία διαπράχθηκε το έγκλημα, παραδόθηκαν στις αρχές του κράτους μετά τον πόλεμο του 1974 και το πραξικόπημα, όταν εκδίδονταν σχετικά διατάγματα από το Υπουργείο Εσωτερικών. Κατά μία άλλη αστυνομική πηγή, που επικαλείται ο γενικός εισαγγελέας στο ΕΔΑΔ, τα όπλα περισυλλέχθηκαν από Τουρκοκύπριους την περίοδο μετά το 1974.
Γνωστή και η ταυτότητα εκείνου που σκέπασε τον λάκκο με χώματα
Με εντολές εκ των άνωθεν
Περισσότερες πληροφορίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι ανακριτές από τον γιο εκείνου που μετακίνησε χώματα, καθ’ υπόδειξη των δολοφόνων, ώστε να σκεπαστεί ο λάκκος με τις σορούς. Σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε ο γενικός εισαγγελέας στο ΕΔΑΔ, τη μέρα του φονικού ο συγκεκριμένος Ε/Κ ήταν στην Ορόκλινη και άκουσε τους πυροβολισμούς. Λίγες μέρες μετά, ο πατέρας του τού αποκάλυψε πως είχε μετακινήσει χώματα για να καλύψει τον λάκκο κατόπιν αιτήματος τρίτου προσώπου. Το περιστατικό δεν συζητήθηκε ποτέ ξανά στο σπίτι μεταξύ πατέρα και γιου, με τον τελευταίο να μην αποκαλύπτει στην Αστυνομία το όνομα του τρίτου προσώπου που ζήτησε τη συνέργεια του πατέρα του στο έγκλημα. Σύμφωνα με την κατάθεση του ίδιου, το εν λόγω τρίτο πρόσωπο έχει ούτως ή άλλως αποβιώσει όπως και ο πατέρας του.
Ο «Πολίτης» εντόπισε τον γιο εκείνου που μετακίνησε τα χώματα μετά τις δολοφονίες των 11 Τ/Κ. Πριν μας μιλήσει ζήτησε πλήρη απόκρυψη της ταυτότητάς του. Και πάλι δεν είπε πολλά. Επιβεβαίωσε κάποια στιγμή ότι ο πατέρας του ήταν που σκέπασε τον λάκκο και αρνήθηκε εμφατικά ότι γνωρίζει οτιδήποτε άλλο σε σχέση με το συγκεκριμένο έγκλημα.
Η εμπλοκή του φαίνεται να είναι μεγαλύτερη πάντως, καθώς δηλώνει ότι υπήρξε μέλος των ομάδων πολιτοφυλακής Πύλας - Ορόκλινης, με καθήκον τη φύλαξη οπλισμού και τη διανομή του σε άλλα μέλη ομάδων πολιτοφυλακής κατόπιν διαταγών εκ των άνωθεν. Για τις δολοφονίες των 11 Τ/Κ, το ίδιο πρόσωπο αναφέρει ότι μετά τις δολοφονίες στην Αμμόχωστο των Ελλήνων αξιωματικών, ταγματάρχη Δημήτρη Πουλία και λοχαγού Βασίλειου Καποτά, καθώς και του Ελληνοκύπριου αστυνομικού Κωστάκη Παντελίδη στις 11 Μαΐου 1964, είχαν δοθεί εντολές όπου εντοπιστούν Τ/Κ είτε να σκοτωθούν είτε να συλληφθούν. Την ίδια εξάλλου πληροφορία λαμβάνουν και οι ανακριτές στο πλαίσιο διερεύνησης άλλων υποθέσεων δολοφονιών με θύματα Τ/Κ. Με δεδομένο ότι η εντολή δίνεται μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Κ. Παντελίδη, ο οποίος ήταν υιός του τότε αστυνομικού διευθυντή Λευκωσίας, υποβάλλει το ενδεχόμενο οι δολοφονίες των 11 Τ/Κ στην Πύλα να είχαν αστυνομική κάλυψη. «Πόθεν έρκουνταν οι εντολές;» «Θέλεις τζιαι πειν; Άμα εσκοτώσαν τον γιο του Παντελίδη...» ήταν η απάντηση που δόθηκε από τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση μάρτυρα. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με τον χειρισμό της έρευνας για τους 11 Τ/Κ του λεωφορείου, για τη δολοφονία του Mustafa Arif στη Λευκωσία τον Δεκέμβριο του 1963, στο πόρισμα της Αστυνομίας το 2013 είχε τονιστεί ότι δεν επιβεβαιώνεται ότι η δολοφονία διαπράχθηκε κατόπιν διαταγής.
Πηγή: http://politis.com.cy/article/en-zoi-dio-apo-tous-dolofonous-ton-11-tk-pou-chathikan-to-64-stin-pila
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου