Κίνα θα μπορούσε να έχει το ισχυρότερο ναυτικό όπλο στον κόσμο μέχρι το 2025, σύμφωνα με μια έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Η Κίνα πραγματοποιεί δοκιμές ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 126 μιλίων με ταχύτητα 1,6 μίλια το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Χαρακτηριστικά, ένα βλήμα του κινέζικού όπλου θα μπορούσε να εκτοξευθεί απότην Ουάσιγκτον και να φτάσει στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ σε λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα.
Ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο είναι ένα είδος εξωτικής διασταύρωσης μεταξύ ενός καταπέλτη και ενός κανονιού, που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια αντί πυρίτιδας για να εκσφενδονίσει βλήματα σε υψηλές ταχύτητες έως 7 Mach. Τα ηλεκτρικά ρεύματα δημιουργούν μαγνητικά πεδία που επιταχύνουν ένα βλήμα κατά μήκος δύο σιδηροτροχιών.
Θεωρητικά, ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο θα πρέπει να είναι πολύ φθηνότερο από, για παράδειγμα, από έναν πύραυλο Tomahawk αξίας 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, που προσφέρει, ναι μεν, μεγαλύτερο εύρος, αλλά μπορεί επίσης να καταρρεύσει ή να δεχθεί παρεμβολές. Ένα πολεμικό πλοίο θα μπορούσε επίσης να μεταφέρει ένα τεράστιο αριθμό μικρών αλλά υψηλής ταχύτητας βλήματα για ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς το κάθε βλήμα του κινεζικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου κοστίζει περίπου 25.000-50.000 δολάρια.
Το κινεζικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο πρωτο-εντοπίστηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το 2011. Οι πρώτες δοκιμές του πραγματοποιήθηκαν το 2014, ενώ το 2015 και το 2017 το πυροβόλο πραγματοποίησε δοκιμές βαθμονόμισης για την καταστροφή στόχων σε μεγάλη απόσταση. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 το σύστημα είχε τοποθετηθεί επί πλοίου και ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές, ένα επίτευγμα που δεν έχει πραγματοποιηθεί από καμία άλλη χώρα.
Η Αμερική δουλεύει για την κατασκευή δικού της ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου για περισσότερο από μια δεκαετία. Το βασικό πρότζεκτ της προσπάθειας αυτής είναι το καινοτόμο ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο ναυτικό πρωτότυπο, το οποίο ξεκίνησε το 2005.
Ο αμερικανικός στρατός ενδιαφέρεται επίσης και για τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα. Τον Μάρτιο του 2018, η General Atomics ανακοίνωσε ότι είχε λάβει ένα τριετές συμβόλαιο από τονΣτρατό για την ανάπτυξη ενός ηλεκτρομαγνητικού όπλου.
"Το σύστημα ηλεκτρομαγνητικών πυροβόλων προορίζεται να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα στρατιωτικά συστήματα και να συμπληρώσει τις συμβατικές δυνατότητες, παρέχοντας έναν αποτελεσματικό αντίμετρο στις αναέριες απειλές, όπως αεροσκάφη, ρουκέτες και πύραυλοι, καθώς και σε άλλες απειλές", δήλωσε αξιωματούχος της εταιρίας.
Με μια αύρα υψηλής τεχνολογίας και επιστημονικής φαντασίας τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα εξάπτουν την φαντασία.
Αλλά ας μην βιαζόμαστε. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να περιορίσει τη χρηματοδότηση της έρευνας ηλεκτρομαγνητικών πυροβόλων, υπέρ άλλων τεχνολογιών, όπως λέιζερ και υπερκινητικών βλημάτων που μπορούν να εκτοξευθούν από συμβατικά κανόνια.
Για όλο το εξωτικό τους δέλεαρ, τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα έχουν προβλήματα εξαιτίας της δεδομένης της σημερινής τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο είναι ένα σύμπτωμα της σύγχρονης τεχνολογικής κοινωνίας, που είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι τα πάντα. Η παραγωγή αυτών των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων απαιτεί πολλή ενέργεια.
"Λίγα πολεμικά πλοία έχουν περισσευούμενη ηλεκτρική ενέργεια για να ικανοποιήσουν της ανάγκες του όπλου. Ο ισχυρότερος υποψήφιος είναι ο καταστροφέας κλάσης Zumwalt του ΠΝ των ΗΠΑ, του οποίου το ενσωματωμένο σύστημα ισχύος 78MW [megawatt] μπορεί να διανέμει δυναμικά ισχύ μεταξύ συστημάτων πρόωσης και των άλλων συστημάτων", εξηγεί ένα άρθρο.
Για το Στρατό, ένα χερσαίο σύστημα θα απαιτούσε επαρκή ενέργεια, πιθανώς από μια κινητή πηγή, εάν επρόκειτο να συνοδεύει στρατεύματα και όχι μόνο να φυλάει εγκαταστάσεις. Το ίδιο ζήτημα υπάρχει και στα όπλα λέιζερ, τα οποία απαιτούν την εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας.
Έχει κάνει η Κίνα μια τέτοια σημαντική ανακάλυψη που θα καταστήσει εφικτά τα ηλεκτρομαγνητικά πάνω σε ένα πλοίο; Η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί: η Κίνα αναπτύσσεται τεχνολογικά με εκθετικό ρυθμό κάθε έτος ή μπορεί να έχει διαθέσει περισσότερη χρηματοδότηση για την έρευνα και ανάπτυξη ενός ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου.
Αλλά φαίνεται εξίσου πιθανό η Κίνα να θέλει ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, επειδή η Αμερική θέλει ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο. Όπως γνωρίζουμε από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι κούρσες εξοπλισμών μπορούν να αφήσουν και τα δύο μέρη με πανάκριβα εργαλεία που ποτέ δεν χρειαζόντουσαν πραγματικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου