Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ο ιδρυτής της Blackwater θέλει “ιδιωτικοποίηση” του πολέμου στο Αφγανιστάν

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Blackwater Έρικ Πρινς έχει το δικό του όραμα για την πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο πρώην βατραχάνθρωπος του ναυτικού και νυν επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι μπορεί να τελειώσει την σύρραξη στην οποία οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί εδώ και 17 χρόνια.
Μετά το κλείσιμο της αμφιλεγόμενης Blackwater, ο Πρις δημιούργησε μια νέα εταιρεία που εκπαιδεύει κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας και θέλει, αγνοώντας την αντίθετη εισήγηση του Πενταγώνου, να προτείνει στον πρόεδρο Τραμπ την «ιδιωτικοποίηση» του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Μεταξύ 2001 και 2007 οι ΗΠΑ ξόδεψαν περί τα 714 δισ. δολάρια για έναν πόλεμο που σύμφωνα με πολλούς απέχει πολύ από το να κερδηθεί. Για αυτό ακριβώς ο Πρινς θέλει την ιδιωτικοποίηση του πολέμου ώστε να αποδεσμευτεί προσωπικό των αμερικανικών δυνάμενων και να περιοριστεί δραστικά το κόστος.

Το σχέδιο του Πρινς προβλέπει την αντικατάσταση των στρατιωτών με μισθοφόρους που θα υπάγονται σε ειδικό απεσταλμένο, υπόλογο αποκλειστικά στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν στο Αφγανιστάν 15.000 στρατιώτες και 30.000 μέλη ιδιωτικών εταιρειών. Το σχέδιό μου προβλέπει την παραμονή 2.000 μελών των ειδικών δυνάμεων και 6.000 μελών ιδιωτικών εταιρειών. Έτσι θα μειωθεί το προσωπικό και η δαπάνη», είπε και πρόσθεσε πως το κόστος του σχεδίου του ανέρχεται στα 3,5 δισ. δολάρια.

Επέμεινε δε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν και πάλι την προ 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στρατηγικής τους. «Πριν την 11η Σεπτεμβρίου είχαμε λίγους αξιωματούχους της CIA, λίγα στελέχη των ειδικών δυνάμεων, κάποια αεροπορική υποστήριξη και αποδεκατίσαμε τους Ταλιμπάν σε μερικές εβδομάδες», είπε και υποστήριξε πως οι νυν αμερικανικές τακτικές είναι πολύ συμβατικές και θυμίζουν τις αντίστοιχες αποτυχημένες των Σοβιετικών.

«Από τότε χάνουμε», είπε και υποστήριξε πως χρειάζονται μη συμβατικές επιχειρήσεις από μικρά κλιμάκια. Στάθηκε ιδιαίτερα στις ήττες των αφγανικών δυνάμεων από τους Ταλιμπάν και ανέφερε πως οι Αμερικανοί πρέπει να εκπαιδεύσουν τους Αφγανούς σε νέες τακτικές.

Το σχέδιο είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό καθώς θα πρέπει ο Τραμπ, αν αποφασίσει να το υιοθετήσει, να αγνοήσει τον υπουργό Άμυνας Μάτις. «Αν αφήσουμε τις αποφάσεις στο Πεντάγωνο θα πολεμάμε αιώνια», ανέφερε πάντως σχετικά ο Πρινς και δήλωσε πως αναμένει να παρουσιάσει το σχέδιό του στον πρόεδρο.

Ο Πρινς είχε ρίξει την ιδέα από πέρυσι στον Μάτις ο οποίος τον άκουσε ευγενικά αλλά την απέρριψε. Ο Πρινς όμως δεν απογοητεύτηκε και ετοιμάζει δυναμική καμπάνια στα ΜΜΕ ώστε να στείλει το μήνυμά του στον Τραμπ ο οποίος δηλώνει απογοητευμένος από τον πόλεμο.

«Το ξέρω ότι είναι απογοητευμένος. Έδωσε στο Πεντάγωνο ό,τι του ζήτησε και δεν υπάρχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο Πρινς και υποστήριξε ότι η προσπάθεια του Πενταγώνου να καταδείξει ότι υπάρχει περίπτωση έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών είναι απλώς μια προσπάθεια να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες του προέδρου.

«Δεν λαμβάνουμε υπόψη καμία τέτοια πρόταση του Πρινς», δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος του Αμερικανού συμβουλίου ασφαλείας. «Ο πρόεδορς, όπως και ο κάθε Αμερικανός θέλει να δει μεγαλύτερη πρόοδο στο Αφγανιστάν. Παράλληλα όμως αναγνωρίζει πως η πρόωρη αποχώρηση δυνάμεων από εκεί θα επιτρέψει την επαναδημιουργία ασφαλών παραδείσων για τους τρομοκράτες και θα θέσει σε κίνδυνο τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα», κατέληξε.

Ο Πρινς από την πλευρά του δήλωσε πως ο Μάτις συμφωνεί με την ανάλυσή του αλλά διαφωνεί με την προτεινόμενη λύση. Τόσο ο Μάτις όσο και ο ΥΠΕΞ Πομπέο θεωρούν ότι υπάρχει πρόοδος στο Αφγανιστάν.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου η λύση που προτείνει ο Πρινς θα δημιουργήσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα επιμελητείας, αλλά και πολλά ηθικά ζητήματα. «Οι στρατιωτικοί δεν πρόκειται να στηρίξουν μια τέτοια λύση», τόνισε.

Ο Πρινς φαίνεται πως σκοπεύει να προσεγγίσει και τον σύμβουλο ασφαλείας του Τραμπ τον Τζον Μπόλτον καθώς η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για τον Πρινς δηλώνοντας: «Όπως πάντα αναζητούμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωράμε μπροστά»…https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου