Στο ζήτημα της πιθανή αλλαγής των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια αναφέρθηκε ο Αμερικανός καθηγητής Ντάνιελ Σέρβερ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Βαλκανικό Περισκόπιο” ο Αμερικανός καθηγητής σε συνέντευξη του στην περιφερειακή τηλεόραση H1 του Βελιγραδίου δήλωσε ότι «Αν υπάρξει αλλαγή στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες χώρες».
«Η αλλαγή των συνόρων θα οδηγούσε σε αστάθεια στη Μακεδονία καθώς και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, για παράδειγμα στην Ουκρανία και τη Γεωργία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν μια θετική στάση απέναντι στο θέμα της αλλαγής των συνόρων: οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ολότητα των κρατών και όχι την αλλαγή των συνόρων», είπε ο Σέρβερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο επιθυμούν να είναι δημοκρατικά κράτη και μέλη της ΕΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι μειονοτικές κοινότητες να μην παραμείνουν εκεί που βρίσκονται- δηλ. στα υπάρχοντα σύνορα.
Όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον άλλαξε τη στάση της απέναντι στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβερ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή θέσης των ΗΠΑ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακούνε προσεκτικά τόσο το Βελιγράδι, όσο και την Πρίστινα.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι προτιμά τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με τις εθνοτικές γραμμές.
Ο Βούτσιτς και οι σύμμαχοί του έχουν επιδείξει την ιδέα του Βελιγραδίου να αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών στο Κόσοβο με τους πληθυσμούς που στην πλειοψηφία τους είναι Σέρβοι, καθώς προσπαθούν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους, ώστε να συμβαδίζουν με την πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Επιδοκιμάζω τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου – αυτή είναι η πολιτική μου», δήλωσε ο Βούτσιτς, όπως δήλωσε την Πέμπτη στην περιφερειακή τηλεόραση Ν1. «Το να έχουμε μια επικράτεια που κανείς δεν ξέρει πώς να χειριστεί ή τι ανήκει σε ποιον, είναι πάντα μια πηγή δυνητικών συγκρούσεων».
Ενώ ορισμένοι δυτικοί διπλωμάτες έχουν διερευνήσει την πρόταση διαίρεσης, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ανασύνταξη των συνόρων στα Βαλκάνια θα δημιουργούσε κίνδυνο για τη σταθερότητα σε μια περιοχή που εξακολουθεί να αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη βίαιη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, προκαλεί ένταση μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων, καθώς η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι πιέζουν στην πρώην σφαίρα επιρροής της.
Περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θεωρείται η πατρίδα τους και φιλοξενεί πολλά ιστορικά σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως παρεκκλήσια και μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην Σερβία ζουν περίπου 70.000 Αλβανοί.
Κίνδυνος επέκτασης στα υπόλοιπα Βαλκάνια
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η Σερβία δεν μπορεί να ενταχθεί στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, κάτι που ελπίζει η Σερβία να κάνει την επόμενη δεκαετία, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία με το Κόσοβο. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τη χώρα των 7 εκατομμυρίων, η οποία, με τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ τη γειτονική της χώρα. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι ζήτησε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με μεσολάβηση της ΕΕ με αναγνώριση που θα επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πρόεδρος της εθνοσέρβικης πλευράς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει την ανεξαρτησία του από τους βόσνιους-μουσουλμάνους και τους Κροάτες εταίρους, αν το Κοσσυφοπέδιο λάβει αναγνώριση και έδρα στα Ηνωμένα Έθνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου