O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s εξέπεμψε σήμερα μεγαλύτερο συναγερμό για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας, υποβαθμίζοντας 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματά της, επικαλούμενος αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της χρηματοδότησής τους.
Τα σχόλια του οίκου είναι τα τελευταία που αναδεικνύουν τον κίνδυνο για τον τουρκικό τραπεζικό τομέα από τη συνεχιζόμενη νομισματική κρίση. Ο Moody’s σημείωσε ότι το λειτουργικό περιβάλλον είναι τώρα χειρότερο από ότι αναμενόταν προηγουμένως.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 40% από την αρχή του έτους, έχοντας δεχθεί πλήγμα από την ανησυχία των επενδυτών για τη «λαβή» στη νομισματική πολιτική από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το διευρυνόμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τουρκική οικονομία κινείται προς μία ανώμαλη προσγείωση και οι τράπεζες μπορεί να δουν μία αύξηση των «κόκκινων» δανείων τους.
«Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν κυρίως μία σημαντική αύξηση του κινδύνου ενός πτωτικού σεναρίου, όπου μία περαιτέρω αρνητική μεταβολή του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από πηγές πέραν των καταθέσεων», ανέφερε ο Moody’s στην ανακοίνωσή του. Ο οίκος μείωσε τις «αυτόνομες βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις» 14 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και άλλων τεσσάρων τραπεζών κατά δύο βαθμίδες. Υποβάθμισε, επίσης, τις «εταιρικές οικογενειακές αξιολογήσεις» δύο χρηματοπιστωτικών εταιρειών κατά μία βαθμίδα.
Επί σειρά ετών, τουρκικές εταιρείες δανείζονταν σε ευρώ και δολάρια για να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά αυτό άφησε εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις σε σημαντικό κίνδυνο από τις νομισματικές ισοτιμίες. Στους επόμενους 12 μήνες, πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα και κοινοπρακτικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, αξίας περίπου 77 δισ. δολαρίων, σημείωσε ο Moody’s. Οι τουρκικές τράπεζες κατέχουν ρευστά στοιχεία ενεργητικού σε ξένο νόμισμα αξίας περίπου 48 δισ. δολαρίων και έχουν περίπου 57 δισ. δολάρια σε υποχρεωτικά διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα, ανέφερε ο οίκος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δεν θα είναι πλήρως διαθέσιμα.
Η Γερμανία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας
Η Γερμανία δεν εξετάζει να χορηγήσει στην Τουρκία έκτακτη οικονομική βοήθεια για να στηρίξει την Άγκυρα να ξεπεράσει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει από τη ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.
Η αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για έναν Αμερικανό ευαγγελικό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία συνέβαλε στην επιτάχυνση της κρίσης με την τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αυτό τον μήνα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της 20ης Αυγούστου, που υπογράμμιζε ότι η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν αποτελεί ζήτημα για την Γερμανία αυτή τη στιγμή.
Σε δημοσίευμά της νωρίτερα η Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει να χορηγήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια στον νατοϊκό σύμμαχό της.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο επίσημη επίσκεψη στην Γερμανία, σε μια ακόμη ένδειξη της επιθυμίας των δύο χωρών να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.
«Δεν μπορείς να κάνεις πολλά από το εξωτερικό, αλλά να τονίζεις ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα της», δήλωσε ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου