Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου και γιατί θα λεηλατηθεί πάλι το λαϊκό εισόδημα.

Πρώτα αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν. Μετά επιβάλει κυρώσεις κάνοντας χρήση του νόμου "παγκόσμιου σερίφη", επιβάλλοντας κυρώσεις στο Ιράν, ότι όποιος συναλλαχθεί σε δολάρια ή κάνει χρήση κάθε αμερικανικού μέσου θα τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ, αναγκάζοντας όλες τις ευρωπαϊκές, αμερικανικές κ.α. εταιρείες κολοσσούς να αποσυρθούν από το εμπόριο με το Ιράν. Σε αυτό έμειναν υπό όρους η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ινδία. Όχι αμελητέες ποσότητες, που χαράζουν μια πορεία απάλειψης των επιπτώσεων από τα μέτρα-κυρώσεις των ΗΠΑ αλλά που προς το παρόν δημιουργούν ένα μεγάλο πρόβλημα. Βγαίνουν από την αγορά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και αυτό οδηγεί με τη βοήθεια των κερδοσκόπων σε μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. 

Τι να κάνει ο Τραμπ τώρα που αυξάνει το κόστος, σε μια κατ' εξοχήν πετρελαιοεξαρτημένη οικονομία όπως των ΗΠΑ, όταν και η δική τους παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση;
Αρχίζει το παλιό γνωστό τροπάρι της υπερδύναμης κάθε φορά που βρίσκει τα δύσκολα ή τα έχει κάνει μπάχαλο και κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό. Εκβιάζει! Εχθρούς και φίλους…
Διαβάζουμε στον τύπο: Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε την Πέμπτη την αμερικανική στήριξη προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής με τις τιμές του πετρελαίου ενώ κάλεσε και πάλι τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές.
«Προστατεύουμε τις χώρες της Μέσης Ανατολής, δεν θα ήταν ασφαλείς για πολύ χωρίς εμάς, και πάλι συνεχίζουν να πιέζουν για υψηλότερες και υψηλότερες τιμές πετρελαίου! Θα το θυμόμαστε. Το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσει τις τιμές τώρα!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει επικρίνει σφόδρα τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών τους τελευταίους μήνες. Η αύξηση των αμερικανικών τιμών βενζίνης θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό πονοκέφαλο για τον Τραμπ πριν τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο, αντισταθμίζοντας τους ισχυρισμούς των ρεπουμπλικάνων ότι οι μειώσεις φόρων του Τραμπ και η απόσυρση ομοσπονδιακών κανονισμών έχουν βοηθήσει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Τραμπ έχει καλέσει τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, να αυξήσει την παραγωγή, λέγοντας ότι θα πρέπει να βοηθήσει τις ΗΠΑ να μειώσουν τις τιμές καυσίμων καθώς η Ουάσινγκτον βοηθά το Ριάντ στη μάχη του κατά του Ιράν.
Στη συνάντησή των μελών του ΟΠΕΚ στην Αλγερία την Κυριακή ήταν σαφές πως κανείς δεν ήθελε αύξηση της προσφοράς, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου τριγυρίζουν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Το καρτέλ αποδίδει την άνοδο των τιμών στην απόφαση του Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν και στα τιτιβίσματα του Αμερικανού προέδρου.
Δεν ανησυχεί για στενότητα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, παρά το γεγονός ότι από το Νοέμβριο θα αποσυρθεί το ιρανικό αργό, και παρά την κατάρρευση της παραγωγής της Βενεζουέλας. Αντιθέτως φοβάται την κάμψη της ζήτησης καθώς η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να δει την οικονομία της να κατεβάζει ταχύτητα υπό το βάρος του εμπορικού πολέμου. 
«Το σχέδιό μας είναι να καλύψουμε τη ζήτηση» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία. «Ο λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία δεν αυξάνει την παραγωγή, είναι γιατί όλοι οι πελάτες μας λαμβάνουν την ποσότητα, που επιθυμούν» εξήγησε. Και έτσι είναι.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, η μεγαλύτερη δύναμη εκτός καρτέλ, συμφώνησαν να ρίξουν επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίας στην αγορά, σταδιακά, προκειμένου να καλύψουν το κενό από χώρες με προβλήματα, όπως η Βενεζουέλα και η Λιβύη., αλλά και να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες για τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν. Έκτοτε έχουν αυξήσει την προσφορά τους κατά λιγότερο από 500.000 βαρέλια ημερησίως και ο Τραμπ τους επιρρίπτει την ευθύνη για τις υψηλές τιμές. 
Το γεγονός ότι αποφάσισαν να αψηφήσουν τον Τραμπ αποκαλύπτει γεννά ερωτηματικά σχετικά με τη βούληση, αλλά και την ικανότητά τους να ανακόψουν το ράλι των τιμών. Με δηλώσεις τους αξιωματούχοι των χωρών του Αραβικού Κόλπου έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αισθάνονται «άνετα» με τις τιμές στα 80 ή ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι και θα ανησυχούσαν για παρενέργειες μόνο εάν αυτές εκτινάσσονταν πάνω από τα 120 δολάρια όπως είχε συμβεί το 2014. 

Τι κάνει η ΕΕ;
Ταυτόχρονα και οι ευρωπαϊκές χώρες της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν θα δημιουργήσουν έναν ειδικό φορέα για να είναι σε θέση να συνεχίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, ιδίως στην αγορά πετρελαίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Με επίγνωση της σπουδαιότητας της κατάστασης και της ανάγκης για απτά αποτελέσματα, οι συμβαλλόμενοι καλωσόρισαν τις πρακτικές προτάσεις για τη διατήρηση και την ανάπτυξη διαύλων πληρωμών, ιδίως την πρωτοβουλία για τη θέσπιση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού για τη διευκόλυνση πληρωμών που σχετίζονται με τις εξαγωγές του Ιράν, ανάμεσά τους και το πετρέλαιο», δήλωσε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με ανώτερους αξιωματούχους από τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και το Ιράν.
Αν προχωρήσει το σχέδιο, που πολύ αμφιβάλουμε, ακόμη και αν γίνει σχετικά γρήγορα, δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλότερα επίπεδα πριν την άνοιξη.
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ το βιολί τους: «Έχουμε επιβάλει πολύ αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν, αναμένονται κι άλλες. Αυτό που αναμένουμε εκ μέρους του Ιράν, είναι να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στη συμπεριφορά του» συμπλήρωσε ο Μπόλτον, που κατηγορεί το Ιράν ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν αρνείται να υποκύψει
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μην συνεχίσουν να ακολουθούν εχθρικές πολιτικές σε βάρος της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι το να επιχειρήσουν να αποτρέψουν το Ιράν να εξάγει πετρέλαιο θα είναι «πολύ επικίνδυνο», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ των δύο κρατών.
«Το να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με στόχο να μας αποτρέψουν να πουλήσουμε το πετρέλαιό μας θα είναι πολύ επικίνδυνο... Εάν (ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ θέλει να συνομιλήσει με το Ιράν, τότε θα πρέπει καταρχάς να επιστρέψει στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του του 2015» είπε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τον βαρύ λογαριασμό της υπερφορολόγησης τους μέσω των καυσίμων
Αυτό που περιμένουν όλοι είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι που σημαίνει ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα γονατίσουν πάλι οικονομικά από τις τιμές των καυσίμων τον χειμώνα
Την ανάγκη η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς οι τιμές αναμένονται φέτος αυξημένες, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της 'Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θέμης Κιουρτζής. Όπως επισημαίνει, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να είναι πολύ αυξημένη από τις 15 Οκτωβρίου, που αρχίζει η περίοδος διανομής. «Με τα σημερινά δεδομένα και εκτός σοβαρού απροόπτου, όπως τυχόν διεθνής αστάθεια, η τιμή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον κατά 16%-17% και αναμένεται να ξεπεράσει το 1,110 ευρώ/λίτρο στις πόλεις και να φτάσει το 1,250 στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά, σημειώνοντας δε, ότι οι τιμές περιέχουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους» αναφέρει. 
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει άμεσα τη μείωση του ΕΦΚ, κάτι που έχουμε ζητήσει πολλές φορές, ώστε το αγαθό της θέρμανσης να μην είναι απαγορευτικό τώρα μάλιστα που έχουμε εξέλθει των μνημονίων.
Επισημαίνουμε ότι όταν φόροι στα καύσιμα είναι αναλογικοί όπως ο ΦΠΑ, που σημαίνει ότι αυξάνονται όσο αυξάνεται η τιμή του. τότε τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν την κάθε αύξηση ακριβότερα.
Υπενθυμίζουμε επιπλέον ότι ούτε ο νυν, ούτε ο επίδοξος πρωθυπουργός έκαναν καμιά μνεία για μείωση των φόρων στα καύσιμα. Αφήστε τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τον λογαριασμό των πολιτικών μας! Παλιά τους τέχνη κόσκινο...
Επιμέλεια-σχολιασμός: Α. Κ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, kavalawebbnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου