Του Γ. Γ.
Υπήρξε μια εποχή που ο αρχιστράτηγος του ελληνικού μοναρχοφασιστικού στρατού και μετέπειτα πρωθυπουργός Αλ. Παπάγος δεν δίσταζε να διακηρύσσει δημόσια, απευθυνόμενος στον αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας». Μια εποχή που οι υπουργοί χτυπούσανπροσοχή στον αμερικανό πρέσβη Πιουριφόι και που τις μυστικές υπηρεσίες διοικούσε ο πράκτορας της CIA Τομ Καραμεσίνης.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Τζόνσον έλεγε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου (παρουσία του γιου του και υπουργού Α. Παπανδρέου) «στ' αρχίδια μου το γαμημένο σύνταγμα σας». Κι αυτός το βούλωνε.
Από περασμένη ανάρτησή μας
Σε βαθιά γεράματα -σχεδόν 100 χρονών- πέθανε σαν σήμερα, στις 23 Σεπτέμβρη 1992 ο Αμερικανός εγκληματίας πολέμου Τζέιμς Βαν Φλιτ. Ηταν ένας από τους στυλοβάτες -με εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ φυσικά- του αστικού καθεστώτος της Ελλάδας, όταν αυτό κινδύνευσε θανάσιμα από τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδα.
Μαζί με άλλους 250 Αμερικανούς συμβούλους κάθε είδους, συνέβαλε τα μέγιστα για να καμφθεί η ψυχή και το φρόνημα των ανταρτών του ΔΣΕ.
Ο παρακάτω διάλογος που ακούμε, αν και είναι από κινηματογραφική ταινία, ισχύει σχεδόν απόλυτα.
... Το αντίπαλο στρατόπεδο έβλεπε με ανησυχία που άγγιζε τα όρια του πανικού αυτές τις εξελίξεις και τις συνεχιζόμενες επιτυχίες των ανταρτών, οι οποίοι, με τον καιρό, δεν περιόριζαν πλέον τη δράση τους στην ύπαιθρο αλλά έφτασαν να απειλούν ακόμη και μεγάλες πόλεις, μερικές από τις οποίες κατελάμβαναν μάλιστα, αν και τις κρατούσαν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.
Και δεν είναι μόνο η τεράστια υπεροπλία των κυβερνητικών δυνάμεων. Είναι και το ότι με εντολή του Βαν Φλιτ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα δοκιμάστηκαν οι αμερικάνικες βόμβες Ναπάλμ με στόχο μαχητές του ΔΣΕ, που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Αντιγράφουμε απ' το ίδιο δημοσίευμα που αναφέραμε:
Ως προς τις δυνάμεις των αντιπάλων οι πληροφορίες των διαφόρων πηγών δεν συμπίπτουν.
Από τη γενική εικόνα ωστόσο προκύπτει με σαφήνεια η διαπίστωση ότι συνολικά οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν εξαιρετικά άνισες μεταξύ τους, με συντριπτική την υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και στην ποιότητα του οπλισμού, ο οποίος αντιπροσώπευε την τελευταία λέξη της σχετικής τεχνολογίας της εποχής.
Ο αριθμός των ανδρών της, όλων των κατηγοριών και των ειδικοτήτων, κυμαινόταν γύρω στις 150.000.
H κυβερνητική παράταξη διέθετε σε αφθονία πεδινό και ορεινό πυροβολικό, όλμους, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, και πάνω απ’ όλα αεροπορία, εκατό περίπου αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων, εκτός από τα Spitfire, υπήρχαν και βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως Helldiver.
Με την καθοδήγηση των Αμερικανών η αεροπορία χρησιμοποίησε τις βόμβες ναπάλμ, οι οποίες συνέτειναν αποφασιστικά στην έκβαση της αναμέτρησης υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων.
Απέναντι σε αυτή την επιβλητική πολεμική μηχανή ο ΔΣΕ είχε να αντιτάξει λιγότερους από 15.000 μαχητές, άνδρες και γυναίκες, πυροβολικό, ορεινό, αντιαρματικό και αντιαεροπορικό, σε περιορισμένους ωστόσο αριθμούς και με ανεπαρκείς ποσότητες πυρομαχικών, καθώς και όλμους.
Η παρέμβαση όμως του Αμερικάνου φασίστα καραβανά στα εσωτερικά της Ελλάδας δεν περιορίστηκε στο να στηρίξει την αστική εξουσία όταν αυτή κινδύνευε από τον ηρωικό αγώνα στου ΔΣΕ,
Απόστρατος στρατηγός πια, τον Σεπτέμβρη του 1967, έρχεται στην Ελλάδα, συναντιέται με τους επικεφαλής της Απριλιανής χούντας και πιέζει την Ουάσινγκτον να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τους συνταγματάρχες - "εθνοσωτήρες".
Η παρακάτω δήλωση του Τζέιμς Βαν Φλιτ πέρα απ' ότι έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον αθηναϊκό Τύπο, χρησιμοποιήθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς να αποκτήσει μεγαλύτερα ερείσματα στο στρατιωτικoπολιτικό κατεστημένο της Αμερικής για να ασκήσει παρέμβαση στην τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε να χορηγηθεί ακόμα περισσότερη βοήθεια στο δικτατορικό καθεστώς:
«Η στρατιωτική κυβέρνησις της Ελλάδος έσωσε την Αμερικήν από ένα νέο Βιετνάμ. Δι’ εμέ είναι αδιανόητον ν’ αποστέλλωμεν τα πολύτιμα τέκνα της Αμερικής ανά τον κόσμον διά να πολεμήσουν τον κομμουνισμόν εις την Ασίαν με μεγίστας απωλείας εις αίμα και χρήμα, και εδώ εις την Ελλάδα να παραμένουν αι Ηνωμέναι Πολιτεία σιωπηλαί, ενώ ο νομοταγής ελληνικός στρατός έσωσε την χώραν από τον κομμουνισμόν, χωρίς την συμμετοχήν του εμψύχου αμερικανικού υλικού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου