Έτσι την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, βρέθηκε υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Naval Group, μαζί και με τον ΑΚΑΜ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Στην συνάντηση αυτή η γαλλική αντιπροσωπεία κατέθεσε την οικονομική προσφορά για τα δυο από τα, τουλάχιστον τέσσερα, πλοία τα οποία επιδιώκεται να προσκτηθούν.
Η προσφορά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέρχετο στα 1,3 δις ευρώ και αφορούσε την ναυπήγηση δυο πλοίων. Άλλωστε τα άλλα δυο αναμένεται, όταν τελικά ευοδωθούν οι συζητήσεις, αναμένεται κατασκευαστούν από τα ελληνικά ναυπηγεία, επιδίωξη που αποτελεί τον παράλληλο, μεγάλο στόχο του μεγαλεπίβολου project, διευρύνοντας τις προοπτικές μιας στιβαρής ελληνικής παρουσίας στα γεωπολιτικά δρώμενα.
Κατά πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό, η ελληνική πλευρά, δεν απέρριψε αλλά ούτε και απεδέχθη την συγκεκριμένη προσφορά καθώς υπερβαίνει τον δημοσιονομικό πήχη.
Πως θα χρηματοδοτηθεί;
Από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνταν από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.
Όμως στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η γερμανική πλευρά απέρριψε κάθε συζήτηση για την διοχέτευση των κεφαλαίων από τα προγράμματα SMPs και ANFAs στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Μια ενδεχόμενη ολοκλήρωση της προμήθειας ειδικά των φρεγατών BELH@RRA θα έδενε, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου, γάντι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα "για την ΑΟΖ, τα 12 μίλια και την εξόρυξη υδρογονανθράκων".
Βήματα που όπως σημείωνε απαιτούν ναυτική παρουσία.
Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοιχτά. Το πλέγμα κριτηρίων που έχουν τεθεί, θέλει τη νέα φρεγάτα να είναι πολλαπλού ρόλου, δηλαδή και ανθυποβρυχιακή και για επιφάνεια αλλά κυρίως να έχει τη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΜΜΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου