Η Τουρκία απειλεί ξανά την Κύπρο για το αναφαίρετο δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τα ενεργειακά αποθέματά της .
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε , το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: “Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η ‘ελληνοκυπριακή’ κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρίες για το αποκαλούμενο οικόπεδο 7.
Η απόφαση αυτή της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης είναι απόδειξη ότι τα ίσα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού εξακολουθούν αγνοούνται», αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία αποκαλείται συνιδιοκτήτης του νησιού η τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Και συνεχίζει: “Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή παραβιάζει τα δικαιώματά της χώρας μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο” και σημειώνεται ότι “κάθε ερευνητική δραστηριότητα πρέπει να υπόκειται σε προηγούμενη τουρκική άδεια”.
“Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια” καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι “η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της”.
Τις αδειούχες εταιρείες στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, που συνορεύουν με το τεμάχιο 7, απόφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο να τις καλέσει για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αδειοδότηση του. Επίσης, το Υπουργικό ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό για τις υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποφάσισε την προκήρυξη του σχεδίου για τη θερμομόνωση των οροφών των κτιρίων, ύψους 3 εκ. ευρώ.
Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε πως για το τεμάχιο 7, για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον για γεωλογικούς λόγους από διάφορες εταιρείες, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Νόμου 5.6, που επιτρέπει για γεωλογικούς λόγους να καλέσουν τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια, αν το επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις. «Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια σε υφή με αυτή του τρίτου γύρου και θα αφορά ουσιαστικά τους αδειούχους στα τεμάχια 6, 8, 10, 11». Πρόκειται βασικά για τις εταιρείες ΕΝΙ, ΤΟΤΑL, EXXON.
Σε ερώτηση, γιατί επέλεξε η κυβέρνηση να πάει στη λύση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 από τα γειτονικά τεμάχια και όχι στην προκήρυξη ενός νέου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι, που έχουν να κάνουν με την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με πληροφορίες, που φέρουν την TOTAL με την EXXON να μην αποκλείουν τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας για να προχωρήσουν μαζί στην εκμετάλλευση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν θέλει να προκαταλάβει τι θα κάνουν οι εταιρείες.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα έγγραφα του διαγωνισμού που θα δημοσιευτεί άμεσα και αφορά τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, με ένα υπολογιζόμενο κεφαλαιουχικό κόστος των περίπου 300 εκ. ευρώ. Σε αυτό τον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται περίπου 100 εκ. ευρώ τα οποία δόθηκαν από την ΕΕ ως χορηγία.
Τα έγραφα αφορούν αγορά πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης, κατασκευή προβλήτας, κατασκευή αγωγού από την πλωτή μονάδα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, σύστημα αποθήκευσης κ.λπ. Αναφορικά με την προκήρυξη σχεδίου για θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων οικιών ο υπουργός είπε ότι είναι ένα σχέδιο, που αναμένει πολύς κόσμος, και θα προκηρυχθεί την ερχόμενη Δευτέρα με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ και θα είναι ανοικτό μέχρι εξάντλησης ποσού. Το σχέδιο προνοεί χρηματοδότηση 25% των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης με μέγιστο ποσό χορηγίας τα 1.250 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου