μια εικόνα που δεν συναντάς σε πολλές μονάδες του Στρατού!
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
Καλησπέρα.
Βλέποντας το δημοσίευμα σας για την μη ύπαρξη γιατρού στην 20η τεθωρακισμένη ταξιαρχία, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως και στην περιοχή της Καστοριάς δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κανένας γιατρός, ούτε καν στρατιώτης.
Όλοι ήμαστε στο έλεος και παρακαλάμε να μην αρρωστήσουμε τώρα που έρχεται και χειμώνας και εδώ έχει πολλά κρύα.
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ από φαντάρους: Άφησαν ολόκληρη 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία χωρίς γιατρό!
Το 2018 είναι Έτος Μέριμνας Προσωπικού μας λέει το ΓΕΣ...
Ίσως "το πιο κρύο" ανέκδοτο που έχει ακουστεί ποτέ!
Γιατί σε μια ακόμη επιστολή καταγγελίας οι συνάδελφοι φαντάροι μας αποκαλύπτουν ότι στην 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία δεν υπάρχει ούτε 1 γιατρός στο στρατόπεδο..
Και δεν εννοούν στρατιωτικό Ιατρό μόνο, αλλά ούτε φαντάρος γιατρός...
Δεν υπάρχουν ούτε ΣΤΕΠ, ούτε τίποτα!
Γράφαμε πρόσφατα:Οι φαντάροι ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ σε Άδειες μονάδες από γιατρούς, αλλά «ο Στρατός προσφέρει κοινωνικό έργο!»
Άδειες μονάδες από γιατρούς, αλλά «ο Στρατός προσφέρει κοινωνικό έργο!»
Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται ένα ιδιαίτερο παράδοξο σε πολλές μονάδες. Τα ιατρεία δε στελεχώνονται επαρκώς (για να λειτουργήσει ιατρείο στρατοπέδου απαιτείται ύπαρξη τουλάχιστον ενός στρατιωτικού ιατρού τοποθετημένου στη μονάδα και όχι οπλίτη θητείας), με αποτέλεσμα οι κατά τόπους μονάδες να καλύπτονται υγειονομικά από τα κατά τόπους ΤΥΕΘ, στα οποία παρέχουν υπηρεσία οι ΣΣΑΣίτες γιατροί και οι οπλίτες θητείας.
Οι καθημερινές ανάγκες των στρατιωτών ακόμα και βασικά πράγματα, όπως η αντιμετώπιση λοιμώξεων, η εποπτεία τήρησης των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής κοκ έτσι αντιμετωπίζονται τουλάχιστον ελλιπώς, καθώς εξαρτώνται από τη διάθεση και τη διαθεσιμότητα των στελεχών των στρατοπέδων να οργανώσουν κίνηση προς το ΤΥΕΘ. Τα περισσότερα δε ΤΥΕΘ υπολειτουργούν ακόμα και έτσι, καθώς αποδυναμώνονται διπλά. Από τη μία οι στρατιωτικοί γιατροί που επιλέγουν να ιδιωτεύσουν, έχοντας θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης από το στράτευμα χωρίς επιστροφή των μισθών τους, είναι πλέον αρκετοί, στερώντας τα στρατιωτικά νοσοκομεία από ειδικούς και οδηγώντας σε συχνές ανακατατάξεις δυναμικού μέσω μεταθέσεων.
Από την άλλη το γνωστό φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων έχει πλήξει ιδιαίτερα τους αποφοίτους ιατρικής, από τους οποίους πλέον μόνο μια μειοψηφία επιλέγει την οδό στρατιωτική θητεία-αγροτικό-ειδικότητα σε ελληνικό νοσοκομείο.
Αποτέλεσμα: μονάδες στην περιφέρεια με ελλιπή ιατρική κάλυψη, εξόντωση των ιατρών-οπλιτών θητείας που αναγκάζονται σε πλείστες όσες εφημερίες κάθε μήνα, ενώ τα στελέχη τηρούν απαρέγκλιτα το ωράριό τους και ολόκληρες ΕΣΣΟ οι οποίες αγνοούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης.
Να μην ξεχνάμε τα πλείστα όσα περιστατικά φαντάρων που αποκόμισαν σημαντικά προβλήματα υγείας και ειδικά το θάνατο συναδέλφου πριν δύο χρόνια, εξαιτίας της απαράδεκτης οργάνωσης του συστήματος υγειονομικής κάλυψης των μονάδων.
Η κατάσταση αυτή σέρνεται αρκετά χρόνια, χωρίς φως στο τούνελ. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια τείνει να επιδεινώνεται μέσα από την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να χρησιμοποιεί το ιατρικό δυναμικό των οπλιτών θητείας για εντυπωσιοθηρικούς σκοπούς.
Συγκεκριμένα, γιατροί – οπλίτες καλούνται να καλύπτουν με εξοντωτικούς όρους τα ΚΑΑΥ, στα οποία κάνουν διακοπές στελέχη με τις οικογένειές τους, αγνοώντας ακόμα και την έξοδο για ένα καφέ για μήνες κατά την τουριστική περίοδο, αλλά ακόμα και τουριστικά αξιοθέατα (!).
Ακόμα περισσότερο, μέσα από τη δυνατότητα που προσφέρει ως κίνητρο ο στρατός στους νέους γιατρούς για να κάνουν το αγροτικό μαζί με τη θητεία τους, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός γιατρών ουσιαστικά παύουν να καλύπτουν τη στρατευμένη νεολαία, χωρίς να αντικαθίστανται από στελέχη παρά στα χαρτιά.
Οι οπλίτες γιατροί μπορεί να καλύπτουν άγονες περιοχές και να προσφέρουν έργο.
Ειδικά άμα πρόκειται και για νησιά πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση και τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο βρίσκονται εύκολα παραθυράκια για μετατάξεις-μεταθέσεις-αποσπάσεις-αγροτικά Κ.Ο.Κ. για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού και φυσικά οι μονάδες από τις οποίες μετατίθενται μένουν ελλιπείς και προβληματικές.
Το βασικό ζήτημα ωστόσο είναι πως μέσα από αυτή την πολιτική οι ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται ως εγγυήτριες βασικών αγαθών για τον πληθυσμό, όπως είναι η ιατρική περίθαλψη.
Πόσο ειλικρινές είναι όμως αυτό, όταν είναι η ίδια πολιτική ηγεσία, η οποία μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές και τη διάλυση των όρων εργασίας της νεολαίας έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και χιλιάδες νέοι γιατροί επιλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς αντί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα τους;
Το «κοινωνικό έργο» που παρέχει ο στρατός έτσι δεν είναι παρά μπάλωμα και στάχτη στα μάτια του πληθυσμού της παραμεθορίου, για να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυρίαρχης πολιτικής.
Το πραγματικό ζήτημα είναι να καλυφθούν υγειονομικά τα χωριά και οι πόλεις των νησιών και της παραμεθορίου με ιατρικό προσωπικό το οποίο να θέλει να υπηρετήσει εκεί, να έχει κίνητρο και να εργάζεται με αξιοπρέπεια.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου