Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Συρία ο βρώμικος πόλεμος ΗΠΑ, Βρετανίας, Κατάρ, Τουρκίας, Σ.Αραβίας και η χρήση της βάσης στην Κύπρο

Αποκαλύψεις για τον βρώμικο ρόλο που έπαιξαν οι δυτικοί σε συνεργασία με την Τουρκία και το Κατάρ στον πόλεμο της Συρίας, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, κάνει με το Middle East Eye, δημοσιεύοντας από βιβλίο του Mark Curtis*. Οι πληροφορίες που αποκαλύπτει είναι εξαιρετικά σημαντικές και επιβεβαιώνουν πόσο αδίστακτες μπορούν να γίνουν οι λεγόμενες “μεγάλες δυνάμεις” του πλανήτη, όταν θέλουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Από τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται φαίνεται πόσο πρόθυμη για “βρώμικες αποστολές” είναι πάντα η Τουρκία. Όπως προκύπτει οι Βρετανοί έχουν χρησιμοποιήσει σ΄ αυτό τον βρώμικο πόλεμο και τη βάση που έχουν στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το άρθρο του Mark Curtis που είναι ιστορικός αναλυτής της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής και συγγραφέας έξι βιβλίων, “η Βρετανία έχει συμμετάσχει σε μια συγκεκαλυμμένη συμμαχική επιχείρηση για την ανατροπή του προέδρου του προέδρου Bashar al-Assad. Μια επιχείρηση που κράτησε για περισσότερα από έξι χρόνια και οδήγησε στην παράταση του φοβερού πολέμου.

Οι μυστικές αποστολές του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να έχουν αρχίσει στα τέλη του 2011, λίγους μήνες μετά από τις διαδηλώσεις που άρχισαν να αμφισβητούν το συριακό καθεστώς, τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Το καθεστώς του Assad είχε καταφύγει στη βία, προσπαθώντας να καταστείλει τις διαμαρτυρίες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του είδαν μια ευκαιρία, την οποία καιρό αναζητούσαν, για να ανατρέψουν ένα ανεξάρτητο, εθνικιστικό καθεστώς στην περιοχή και να έχουν τον γενικό έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

Το Κατάρ άρχισε να στέλνει όπλα σε ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία με την έγκριση των ΗΠΑ την άνοιξη του 2011 . Μέχρι το Νοέμβριο, ο πρώην αξιωματούχος της CIA, Φίλιπ Γκιράλντι, ανέφερε ότι “αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, χωρίς διακριτικά” έφτασαν στην Τουρκία, παραδίδοντας όπλα και μεταφέροντας 600 μαχητές από τη Λιβύη προς υποστήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις υποστήριζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους αντικαθεστωτικούς μαχητές , ενώ η CIA παρείχε εξοπλισμό επικοινωνιών και πληροφοριών.
Έτσι, η κυβέρνηση του David Cameron ξεκίνησε τη συγκεκαλυμμένη δράση της στη Συρία, ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, συνεργαζόμενη παράλληλα με ισλαμιστές. Κάποιοι από τους μαχητές της Λιβύης που στη συνέχεια πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία είχαν εκπαιδευθεί από βρετανικές, γαλλικές ή αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για να πολεμήσουν τον Καντάφι. Κάποιοι θα ενταχθούν αργότερα στο Ισλαμικό Κράτος (IS) ή στη θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία, Nusra, που έγινε η ισχυρότερη ένοπλη ομάδα της Συρίας.

Η Βρετανία ενεπλάκη στην παράδοση “των όπλων που παραδόθηκαν από τη Λιβύη στη Συρία μέσω της Τουρκίας, στις αρχές του 2012 μετά από μια μυστική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Αποκαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Seymour Hersh ,ο οποίος είχε γράψει ότι η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ενώ είχε την υποστήριξη της CIA και της ΜΙ6.

Η επιχείρηση δεν αναφέρθηκε στις επιτροπές πληροφοριών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, όπως απαιτείται από το αμερικανικό δίκαιο, και “η συμμετοχή της ΜΙ6 επέτρεψε στην CIA να παραβιάσει το νόμο “.

Ο Hersh είχε επισημάνει ότι “πολλοί από όσους στη Συρία παρέλαβαν τελικά τα όπλα ήταν τζιχάντες και κάποιοι από αυτούς συνδέονταν με την Αλ Κάιντα”!

Το Κατάρ – που ήταν ο βασικός σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανατροπή του Καντάφι και επαναλαμβάνει τώρα το ρόλο του στη Συρία – έδινε όπλα και μετρητά στην Nusra.

Το 2012, Βρετανοί στρατιωτικοί συνέταξαν σχέδια για να δημιουργήσουν ένα συριακό στρατό των “μετριοπαθών αντικαθεστωτικών” για να ανατρέψουν τον Assad. Ο Cameron είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα χρειαστεί ένα χρόνο για να αναπτυχθεί, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Βρετανίας απέρριψε την ιδέα ως πολύ επικίνδυνη.
Ωστόσο, το σχέδιο των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε το 2013 και προέβλεπε την εκπαίδευση μιας μεγάλης δύναμης αντικαθεστωτικών της Συρίας περιγράφηκε ως «ηχώ» αυτού του βρετανικού σχεδίου.

Η εκπαίδευση των ανταρτών από Βρετανούς για την καταπολέμηση του Assad στις βάσεις της Ιορδανίας ήταν συστηματική. Από τις εκεί βάσεις τμήματα ειδικών δυνάμεων έκαναν αποστολές εντός Συρίας και μέχρι τον Αύγουστο του 2012, η ​​βρετναική βάση στην Κύπρο διαβίβαζε επίσης πληροφορίες για τον FSA μέσω της Τουρκίας. Η Βρετανία παρείχε στις ομάδες των ανταρτών δορυφορικά τηλέφωνα για το συντονισμό στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επίσης “δίδασκε διαπραγματευτικές μεθόδους στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για το πώς θα έπρεπε να απευθύνεται στον συριακό λαό και το διεθνές κοινό».

Έχει γραφτεί ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν πλήρως ότι τα περισσότερα από τα όπλα που παρείχαν οι σύμμαχοί της από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ επρόκειτο να «καταλήξουν στους ισλαμιστές τζιχάντες και όχι στις πιο κοσμικές ομάδες της αντιπολίτευσης». Ωστόσο, η αμερικανική και η βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο επεκτάθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο του 2012, όταν σε μια διάσκεψη της λεγόμενης ομάδας «Φίλοι της Συρίας» που αντιτάχθηκε στον Assad στο Κατάρ, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να οργανώσει τους αντάρτες σε “αποτελεσματική πολεμική δύναμη”.

Ο υπουργός Εξωτερικών William Hague σχεδίαζε να δημιουργήσει μια προσωρινή κυβέρνηση στη βόρεια Συρία και να κάνει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας να οργανωθούν , με στόχο την ανατροπή του Assad.

Δύο ημέρες αργότερα, ο αρχηγός ΕΔ της Βρετανίας, στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, συγκάλεσε μια συνάντηση στο Λονδίνο για να προωθήσει περαιτέρω την βοήθεια στην αντιπολίτευση, Λίγο αργότερα, οι ΗΠΑ συντόνισαν μια αεροπορική μεταφορά 3.000 τόνων όπλων στον FSA από την Κροατία με τη βοήθεια της Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που πλήρωσε η Σαουδική Αραβία.

Ο Λόρδος Ashdown, πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δήλωσε αργότερα ότι αυτή η τεράστια ποσότητα όπλων κατέληξε “σχεδόν αποκλειστικά σε τζιχαντιστικές ομάδες”. Η Nusra και μια άλλη σκληρή ισλαμική ομάδα,η Ahrar al-Sham, εξασφάλισαν ορισμένα από τα όπλα που προορίζονταν για τον FSA. Κάποια όπλα κατέληξαν στους μαχητές του IS στο γειτονικό Ιράκ.

Η Βρετανία ασχολήθηκε στενά με το πρόγραμμα “Timber Sycamore” του Ομπάμα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, το οποίο έγινε η σημαντικότερη επιχείρηση των ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων και εκπαίδευσης σε ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας. Οι χώροι ελέγχου στην Τουρκία και την Ιορδανία, με προσωπικό ασφαλείας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρείχαν αντιαρματικά όπλα και ρουκέτες σε διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες.
Και πάλι, πολλά όπλα κατέληξαν σε χέρια φανατικών. Οι ΗΠΑ δαπάνησαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Timber Sycamore, το οποίο “έκλεισε” ο Πρόεδρος Donald Trump το 2017.

Το φθινόπωρο του 2013, η Βρετανία ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία για να στηρίξει τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία ήταν γνωστό ότι κυριαρχείται από εξτρεμιστές και τζιχαντιστές. Ο Guardian αποκάλυψε ότι το Λονδίνο δαπανούσε £ 3,4 εκατομμύρια (3,3 εκατομμύρια δολάρια) σε “ ιδιώτες εργολάβους” για να δώσει “στρατηγικές επικοινωνίες και υποστήριξη μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας”. Αυτό που περιγράφεται ως λειτουργία “Γραφείου Τύπου του ελεύθερου Συριακού Στρατού”.

Ο Jaish al-Islam (Στρατός του Ισλάμ), ένας νεοσύστατος συνασπισμός περίπου 50 ισλαμικών φατριών που χρηματοδοτήθηκε από τη Σαουδική Αραβία, ήταν μία από τις ομάδες που η Βρετανία θεωρούσε μέρος της «μετριοπαθούς ένοπλης αντιπολίτευσης»!

Αργότερα το 2013, βρετανοί και αμερικανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν μυστικά με ηγέτες ορισμένων συριακών ομάδων της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια νέα συμμαχία μεταξύ τους.

Δεν είναι σαφές ποιες ομάδες ανταρτών συνάντησαν Βρετανοί αξιωματούχοι, αλλά σίγουρα συναντήθηκαν με οργανώσεις όπως οι Jaish al-Islam και Ahrar al-Sham. Η τελευταία συνεργάστηκε με τη Nusra και το ISIS μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Ο συνιδρυτής της Ahr al-Sham, Abu Khalid al-Suri, ήταν εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στη Συρία προτού σκοτωθεί τον Φεβρουάριο του 2014 και συνδέθηκε με την επίθεση της Μαδρίτης το 2004 .
Οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν εξ ολοκλήρου στην ανατροπή του Assad στα πρώτα χρόνια του πολέμου. Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ISIS στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2014.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2015, η Βρετανία εκπαιδεύει τους Σύριους στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Κατάρ για να πολεμήσει το ISIS αλλά να συνεχίσει και τον πόλεμο εναντίον του ‘Ασαντ.

Ο μύθος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης

Οι βρετανικές επιχειρήσεις στη Συρία έγιναν με εξτρεμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες. Ο Peter Ford, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Συρία, δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική έρευνα το 2016 ότι η ύπαρξη «μετριοπαθών» ομάδων μεταξύ της ένοπλης αντιπολίτευσης ήταν «κατά ένα μεγάλο μέρος ένας μύθος».

Αν και ο FSA είχε κάποιες κοσμικές ομάδες, στην πραγματικότητα ήταν σύμμαχος του ISIS μέχρι το τέλος του 2013 και συνεργάστηκε μαζί τoυ στο πεδίο της μάχης μέχρι το 2014, παρά τις εντάσεις . “Έχουμε καλές σχέσεις με τους αδελφούς μας στoν FSA”, δήλωσε ο ηγέτης του ISIS Abu Atheer το 2013, έχοντας αγοράσει όπλα από τoν FSA.

Η Βρετανία είναι απίθανο να έχει άμεσα ένοπλες ή εκπαιδευμένες τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, αλλά ο “κρυφός” πόλεμός της βοηθά με βεβαιότητα τους φανατικούς. Ο πρώην αξιωματικός της MI6 Alastair Crooke έχει πει ότι: “Η Δύση δεν παραδίδει τα όπλα στην Αλ Κάιντα, πόσο μάλλον στο ISIS, αλλά οι ενέργειές τους τα οδηγούν τελικά προς αυτούς”.

Η συγκεκαλυμμένη επιχείρηση της Βρετανίας αποτελεί μέρος ενός τεράστιου προγράμματος στο οποίο η Σαουδική Αραβία έχει ξοδέψει “αρκετά δισεκατομμύρια” δολάρια και το Κατάρ $ 3δις, χρηματοδοτώντας κυρίως σκληρές, εξτρεμιστικές ομάδες.

*Οι πληροφορίες προέρχονται από απόσπασμα από το πιο πρόσφατο βιβλίο του Mark Curtis, Μυστικά Θέματα: Σύμπραξη της Βρετανίας με το Ριζοσπαστικό Ισλάμ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου