Συναγερμός έχει σημάνει στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς το Ελεγκτικό Γραφείο της Κυβέρνησης (Government Accountability Office – GAO), το οποίο λογοδοτεί απευθείας στο Κογκρέσο, δημοσίευσε έκθεση κόλαφος στην οποία συμπεραίνει ότι σχεδόν όλα τα νέα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ είναι ευάλωτα στις κυβερνοεπιθέσεις.
Το Ελεγκτικό Γραφείο της Κυβέρνησης (GAO) έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στο Πεντάγωνο, το οποίο δεν είχε ιδέα πόσο εύκολα ένας εχθρός των ΗΠΑ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους υπολογιστές και τα λογισμικά των νεότερων και πιο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, μάλιστα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί και χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία και τεχνικές. Μείζον ζήτημα τα αδύναμα ή ακόμα και τα εργοστασιακά passwords, η μη κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και η έλλειψη ενημέρωσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με την έκθεση του GAO, σε δοκιμές και ελέγχους που έγιναν από το 2012 μέχρι και το 2017, οι δοκιμαστές του ίδιου του Πενταγώνου εντόπιζαν συνεχώς σοβαρότατες και πολύ επικίνδυνες κυβερνοαδυναμίες σχεδόν σε όλα τα υπό ανάπτυξη οπλικά συστήματα.
Στην έκθεση του GAO αναφέρεται ότι μια ομάδα δύο ατόμων μπορούσε σε μόλις μια ώρα να αποκτήσει πρόσβαση σε οπλικά συστήματα και σε μια μέρα τον πλήρη έλεγχο του.
Σε άλλες περιπτώσεις κατάφερναν να αποκτήσουν τον έλεγχο των τερματικών που χρησιμοποιούσαν οι χειριστές των όπλων, έχοντας τόσο την δυνατότητα να βλέπουν ότι έβλεπαν και οι χειριστές, αλλά και να χειραγωγούν το σύστημα.
Μάλιστα, σε μια άλλη περίπτωση οι ελεγκτές του GAO κατάφεραν να «σπάσουν» τον κωδικό ενός διαχειριστή σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.
Επιπροσθέτως, η έκθεση του GAO ανέφερε το γεγονός ότι το Πεντάγωνο έχει καταφέρει να διορθώσει μονάχα 1 στις 20 παλαιότερες κυβερνοαδυναμίες που είχαν εντοπισθεί σε προηγούμενους ελέγχους, επιτρέποντας έτσι στους hackers να συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν.
Η έκδοση της αναφοράς που δημοσιεύτηκε στο ευρύ κοινό δεν αναφέρει ποια οπλικά συστήματα ελέγχθησαν και βρέθηκαν ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις για λόγους ασφαλείας.
Και όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δέχονται συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις από Ρώσους, Κινέζους και Βορειοκορεάτες hackers.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου